Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Oči otkrivaju kako mozak radi i reagiraju na erotiku te horore

Zjenica oka može ukazati na ljutnju ili gađenje pa čak i seksualnu uzbuđenost, a otkriva čak oštećenja mozga i političko opredjeljenje, potvrdila su istraživanja

Fotolia
Foto: Fotolia
22 komentara

Ako se pažljivije zagledate u nečije zjenice, to može biti pravi izvor informacija o čovjeku s kojim razgovarate - koliko je uzbuđen, je li ljutit ili mu se nešto gadi. Kad jedanput naučite čitati signale zjenica, moći ćete otkriti što osoba ispred vas misli. Jednostavan test izgleda ovako: pitate li nekoga koje je godine Hrvatska bila treća na nogometnom SP-u, njegove zjenice se neće ni pomaknuti jer je odgovor jednostavan - “vatreni” i ‘98. mu odmah padaju na pamet. 

No ako zatražite od njega da vam objasni pravila kriketa, zjenice će se prilično raširiti jer će morati upregnuti sve vijuge. S druge strane, ako oči onog tko prima informacije i čiji ih mozak mora obraditi budete promatrali dovoljno dugo, vjerojatno ćete moći uočiti kad pravila kriketa za njega postaju prevelik zalogaj, tj. onaj trenutak kad ono što govorite jednostavno više ne može usvojiti. Iz očiju se prepoznaje i političko opredjeljenje. Istraživanje iz 1969. pokazalo je da su se liberalima zjenice širile kad bi vidjeli fotografije Martina Luthera Kinga, borca za ljudska prava, a sužavale na sliku Georgea Wallacea, republikanca koji je zagovarao rasnu segregaciju. Kod konzervativaca je učinak bio suprotan.

Iz zjenica liječnici vide kako radi mozak

Baš kao što se zainteresiranost za temu ili uzbuđenje može iščitati iz širenja zjenica, kad se one naglo suze, to je znak da je osoba nečim zgrožena ili da joj se nešto gadi. Nakon što bi se raširile od šoka, zjenice su im se doslovno stisnule od užasa. No zjenice otkrivaju i ozljedu. Ako ste pretrpjeli nezgodu u kojoj se sumnja i na ozljedu mozga, liječnici će prvo posvijetliti prema oku i pregledati zjenice. Ako se zjenice ne stisnu zbog svjetla, odmah će znati da je mozak oštećen.

Oči reagiraju na erotiku i horore

Istraživači su ispitanicima dali da slušaju dio iz triju knjiga: erotskog romana s eksplicitnim opisima, horora u kojem ima i sakaćenja ljudi te neutralne priče. Zjenice ispitanika u prvi mah su se širile kod svakog čitanja (znatiželja), no ostale su proširene samo dok su se čitali horor i erotika. Za neutralan roman nije bilo interesa.

Ljubav zaista je na prvi pogled

Oči su zgodan alat i pri upoznavanju partnera: zjenice muškaraca i žena podjednako se brzo šire kad dođe do seksualnog uzbuđenja. Naravno, nije svako proširenje zjenica signal da ste seksi. Imajte na umu da ispitanici u istraživanju samo gledaju fotografije golih ljudi, pa to može biti samo reakcija na novost.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message