Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Octom možete očistiti gotovo sve u domu - osim ovih 6 stvari

Octom možete očistiti gotovo sve u domu - osim ovih 6 stvari
9

Ako se želite odmaknuti od komercijalnih proizvoda za čišćenje, razmislite o čišćenju octom. Kombiniranjem octa s tekućinom za pranje posuđa dobiva se višenamjensko sredstvo za čišćenje

VIDEO

Ocat je prirodni sastojak koji se može koristiti za čišćenje mnogih predmeta i površina u kući. Iako postoje mnoge vrste octa koje se koriste za kuhanje i preljeve za salatu, onaj za čišćenje je drugačiji proizvod, napravljen posebno za čišćenje kućanstva. Ako se želite odmaknuti od komercijalnih proizvoda za čišćenje punih kemikalija, razmislite o njemu kao alternativi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Četka za WC 01:24

Što je ocat za čišćenje?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve vrste octa sadrže kiselinu koja daje sjaj hrani ili pomaže u konzerviranju hrane. Za čišćenje se često koristi destilirani bijeli. Možete ga pronaći na odjelu proizvoda za čišćenje u trgovinama.

Ocat za čišćenje i destilirani bijeli ocat dobivaju se na isti način - fermentacijom alkohola destiliranih iz kukuruza ili žitarica. Mikroorganizmi, odnosno bakterije, alkohol prerađuju u octenu kiselinu i vodu, odnosno ocat. Ocat za čišćenje sadrži oko 6 posto kiseline, što ga zapravo čini 20 posto jačim od destiliranog bijelog octa. Ako koristite nerazrijeđeni ocat za čišćenje, nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od iritacije. 

Iako se može kombinirati i s nekim drugim sredstvima za čišćenje, poput tekućine za pranje posuđa, nikada ne miješajte ocat za čišćenje i kemijska sredstva za čišćenje. Kada se kombiniraju, mogu proizvesti otrovne pare.

Kako napraviti višenamjensko sredstvo za čišćenje od octa

Kombiniranjem octa s tekućinom za pranje posuđa dobiva se višenamjensko sredstvo za čišćenje koje će ukloniti prljavštinu i masnoću. Ovo rješenje možete koristiti za sve, od čišćenja kuhinje preko pranja prozora do uklanjanja ostatka naslaga u kupaonici.

Za izradu višenamjenskog sredstva za čišćenje prozora, šankova i kuhinjskog pribora trebat će vam tekućina za pranje posuđa, ocat za čišćenje, boca sa raspršivačem. Pomiješajte 1/4 šalice octa za čišćenje i 2 1/2 šalice vode u boci s raspršivačem. Dodajte 1/2 žličice sredstva za pranje posuđa. Dobro protresite i označite bocu.

Za upotrebu lagano poprskajte zaprljane površine i obrišite prljavštinu krpom koja ne ostavlja dlačice.

Kako napraviti sredstvo za uklanjanje naslaga za kupaonicu

Pomiješajte jednake dijelove octa za čišćenje, tekućine za pranje posuđa i vode u bočici s raspršivačem. Protresite da se dobro promiješa i označite bočicu.

Za korištenje, pošpricajte otopinu od vrha tuša kabine ili staklenih vrata prema dnu. Pustite da djeluje najmanje jednu minutu, a zatim istrljajte najlonskom četkom s mekim vlaknima. Isperite čistom vodom i osušite ručnikom koji također ne ostavlja dlačice.

Kako koristiti ocat za čišćenje podova

Ocat za čišćenje također se može koristiti na većini podova. Napunite kantu s otprilike 4 litre tople vode i 1/2 šalice octa za čišćenje. Koristite spužvu ili krpu od mikrovlakana, dobro je ocijedite kako biste spriječili prekomjerno vlaženje poda. Često ispirite glavu krpe. Nema potrebe za naknadnim ispiranjem jer otopina ne bi trebala ostaviti tragove.

Kako koristiti ocat za čišćenje za čišćenje začepljenih cijevi

Ocat i soda bikarbona moćna su kombinacija za brzo čišćenje odvoda u kupaonici ili kuhinji. Iako neće ukloniti začepljene dlake, kombinacija je vrlo učinkovita u borbi protiv neugodnih mirisa, naslaga sapuna i masnoće koja može nataložiti cijevi. Ovaj postupak posebno dobro funkcionira i za uklanjanje mirisa.

Ulijte 4 šalice vruće vode u odvod, potom dodajte 1 šalicu sode bikarbone i 1 šalicu octa . Doći će do reakcije i mjehurića, stoga pokrijte odvod čepom kako bi se djelovanje zadržalo u cijevima. Kad mjehurići prestanu, isperite odvod s još vruće vode. Mjesečno čišćenje pomoći će u održavanju cijevi i odvoda, bez neugodnih mirisa.

Kako očistiti aparate i kuhala za čaj i kavu octom

Imat ćete bolji okus kave i čaja ako jednom mjesečno očistite aparate za kavu i kuhala za čaj octom za čišćenje kako biste uklonili kamenac, bakterije i ulja. Očistite ih svakih tri do šest mjeseci. Isključite aparat iz struje, uvjerite se da u njemu nema kapsula kave, dodajte ocat u posudu za punjenje vode. Odložite aparat i ostavite da ocat djeluje najmanje četiri sata. Nakon namakanja, uključite ga u struju i pustite da radi, tako da ocat prođe kroz stroj.

Punite uređaj svježom vodom i ponavljajte postupak dok se spremnik ne isprazni. Ovo će osigurati da sljedeća šalica kave nema okus octa.

Dreamstime

Kako očistiti mikrovalnu pećnicu octom 

Ocat čini čuda vraćajući mikrovalnu pećnicu u prvobitno stanje. Trebat ćete ocat, tekućinu za pranje posuđa te krpicu koja ne ostavlja dlačice. Napunite zdjelu za mikrovalnu s 2 šalice vode i 1/4 šalice octa za čišćenje. Stavite zdjelu u mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte na visokoj temperaturi jednu do dvije minute ili dok smjesa ne zakipi i ne zapari unutrašnjost uređaja. Ostavite vrata zatvorena oko 15 minuta kako bi para mogla djelovati s unutarnje strane mikrovalne pećnice.

Iskoristite ocat i otopinu deterdženta za suđe za čišćenje vanjskog dijela mikrovalne pećnice. Lagano poprskajte površine i obrišite ih suhom krpom. Kada se para rasprši, otvorite vrata  pećnice i pažljivo uklonite posudu i stakleni okretni tanjur. Spužvom obrišite prljavštinu unutar mikrovalne pećnice i unutrašnjost vrata. Okretni tanjur se može prati ručno ili staviti u perilicu posuđa. Kako biste očistili brtvu oko vrata i sva masna područja, umočite spužvu u vodu i otopinu octa za dodatno pojačanje. Osušite unutrašnjost i vratite stakleni okretni tanjur.

6 stvari koje nikada ne smijete čistiti octom

Iako je ocat izvrsno sredstvo za čišćenje, njegova kisela svojstva mogu oštetiti neke površine.

Elektronika

Iako ocat dobro čisti prozore, oštetit će premaz protiv odsjaja na zaslonima televizora, mobilnih telefona i računalnih monitora.

Ploče i podovi od prirodnog kamena

Čak i ako su vaše prekrasne ploče i podovi od prirodnog kamena onečišćeni, ne biste trebali koristiti ocat za čišćenje površina poput mramora, granita ili vapnenca. Razina kiseline je prejaka za materijal i može uzrokovati nagrizanje ili oštećenje.

Lijevano željezo

Ocat uzrokuje pojavu rupa i hrđanje na površinama od lijevanog željeza. Nikada nemojte ostavljati ocat dulje vrijeme na lijevanom željezu.

Kuhinjski noževi i uređaji od nehrđajućeg čelika

Ocat za čišćenje može uzrokovati udubljenja na oštricama noževa od nehrđajućeg čelika i završnoj obradi uređaja, osobito ako se pusti da stoji.

Voštane i neobrađene drvene površine

Dok se razrijeđeni ocat može koristiti za čišćenje podova i ormarića obloženih poliuretanom, nerazrijeđeni ocat uzrokovat će promjenu boje na drvu s voskom ili nedovršenom drvu.

Gumene brtve i crijeva

Nerazrijeđeni ocat je prejak za upotrebu na gumenim brtvama i crijevima u nekim malim kućanskim aparatima, perilicama posuđa i rublja. Ocat može uzrokovati raspadanje nekih vrsta gume.

Prije upotrebe octa za čišćenje provjerite priručnik specifičnog uređaja i koristite ocat prema uputama, donosi Real Simple.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana