Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Od 1500 m2 špilje godinama je gradio dom, a sad je iznajmljuje

Od 1500 m2 špilje godinama je gradio dom, a sad je iznajmljuje
1

Grant Jonhson je sanjao o predivnom domu kojeg si nije mogao priuštiti kao siromašni rudar, pa je odlučio uštedjeti dovoljno da kupi zemlju, a ostalo sagraditi posve sam

Kao mladić stigao je u Utah tražeći posao. Zaposlio se kao rudar u obližnjem rudniku, a do 1980. godine je uspio skupiti dovoljno novca da kupi komadić zemlje kraj Buldera na nerazvijenom ruralnom području, piše Tiny House Giant Journey.

POGLEDAJTE VIDEO: Tanja i Zvonimir sami bez majstora sagradili su svoj dom

Pokretanje videa ...

Ondje je živio u prikolici bez struje i vode sljedećih 25 godina, a vrijeme je provodio brinući o usjevima i učeći kako da sam uzgoji svoju hranu.

Ostvario je dječačke snove i u vrtu sagradio kuću za - hobite
Ostvario je dječačke snove i u vrtu sagradio kuću za - hobite

Živio je na toliko izoliranom području da je najbliži stup javne rasvjete udaljen dva sata vožnje, a da biste stigli do njegova imanja treba vam automobil na pogon sa sva četiri kotača i sposobnost da njime prijeđete omanje rječice.


Grant je 1996. godine započeo na svojem imanju voditi jahačke ture, a otprilike u isto vrijeme je počeo minirati veliku stijenu na svojem imanju za koju je odlučio da će postati spilja njegov budući dom.

Trebalo mu je osam godina prije nego što je dobio željeni oblik stijene, a potom još nekoliko godina prije nego što je uspio dovršiti unutrašnjost. Nije htio nikakve metalne ili strukturne elemente u unutrašnjosti spilje, a na otvorima je postavio staklene plohe kako ništa ne bi smetalo pogledu.

Do preseljenja u spilju uspio je otkriti kako iz obližnjeg jezera dopremati vodu do imanja te proizvoditi struju uz pomoć turbine. Njegovo imanje je izvan svakog sustava, a jedini dodir s civilizacijom je satelitski pristup internetu.

Grant sam proizvodi svu hranu, uzgaja svinje, konje i drži krave muzare za mliječne proizvode.

Završivši spilju, Grant je zaključio kako je prevelika za njega, pa ju je podijelio na manje stambene cjeline i počeo iznajmljivati na AIRBNBU.

POGLEDAJTE VIDEO O GRANTU:

Na taj način dijeli svoje iskustvo s drugima, a goste često inspirira njegova životna priča kao i prirodne ljepote zemlje koje okružuju spilju.