Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od izbirljivosti do odbijanja - kako povećati apetit kod djece

Mada je većinom riječ o fazi, ako ona potraje može doći do pada imuniteta i problema u razvoju zbog manjka nutrijenata. Otkrijte kako pomoći djetetu i sebi

Cute little girl not wanting to eat healthy food
Foto: Pharmoval

Većina roditelja susrela se sa situacijom kada dijete  odjednom počne odbijati hranu koju je do tada bez problema jelo. “Neću zeleno” ili “nije mi fino” često se čuju u ranom djetinjstvu. Dijete tako može ostati na samo nekoliko tipova hrane, i to uglavnom nekvalitetne.

Obično je riječ o dva različita oblika odnosa prema jelu - odbijanje hrane i izbirljivost (selektivno uzimanje nekoliko vrsta namirnica). Pri odbijanju hrane dijete pokušava svratiti pažnju na sebe i najčešće uspijeva jer su odrasli uznemireni takvim  ponašanjem i jako se trude da dijete bar nešto pojede. Pričaju mu priče, zabavljaju ga televizijom, hrane u parku... 

Iako je takvo ponašanje najčešće samo faza, roditelji trebaju obratiti pozornost na to unos li dijete dovoljno nutrijenata, jer to utječe na njegov razvoj, imunitet...

Poboljšanje apetita kod djece

Djetetu koje odbija pojesti ručak ne treba nuditi zamjene u vidu brze hrane ili slatkiša – time se samo stvaraju i potiču nezdrave navike, a ne osiguravaju se svi nutrijenti potrebni djetetu. Također, iako je to u današnje vrijeme ponekad teško, dijete bi trebalo imati rutinu objedovanja za stolom s roditeljima te jasno određene obroke u danu. Pomoć u poticanju apetita možemo potražiti i na policama ljekarni i to obliku djeci ukusnih tekućih dodataka prehrani.

Sastojci za poticanje apetita

Jedna od najpoznatijih biljaka za poticanje apetita je maslačak – sadrži vrijedne sastojke koje stimuliraju izlučivanje probavnih sokova i time potiču probavu. Još jedna biljka za poticanje apetita, iako prvenstveno poznata po svom blagotvornom učinku na kašalj, jest islandski lišaj. Također potiče metabolizam i djeluje blagotvorno na cijeli probavni sustav.

Nezaobilazni vitamini B skupine

Nezaobilazni vitamini za apetit su vitamini B skupine za koje se pokazalo da otvaraju tek. Vitamini B skupine nužni su za normalan metabolizam hranjivih tvari i nedostatan unos nekih vitamina B skupine može za posljedicu upravo imati poremećaj u apetitu. Mineral cink je također vrlo važan za normalan rast i razvoj pa tako i za apetit. Jedan od simptoma nedostatka cinka je poremećaj u okusu i mirisu hrane što može dovesti do gubitka apetita.

A-petit za djecu i odrasle

U ljekarnama se može kupiti A-petit tekući dodatak prehrani ugodnog okusa koji je namijenjen i za djecu i za odrasle. Jedini je proizvod koji uz kombinaciju ekstrakta korijena maslačka i islandskog lišaja sadrži vitamine B skupine i cink. Prikladan je za djecu od 3 godine, a preporučuje se uzimati prije obroka.

Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu možete napraviti OVDJE! 

Više zdravstvenih tema, čestih tegoba i njihovih rješenja pronađite u specijalu Zdravlje za cijelu obitelj.

Možda vas zanima i ovo:
Message