Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od kada su haljine djeveruša postale 'ugly': Neugledan trend koji daje prednost mladenki

Od kada su haljine djeveruša postale 'ugly': Neugledan trend koji daje prednost mladenki

Gotovo svaki američki film koji gledamo, na temu vjenčanja, dotakne se tih super kičastih, namjerno prenaglašenih haljina koje su dobile predznak ružne te se ponekad pitamo - pa čemu uopće taj trend

VIDEO

Biti kuma je čast, no djeveruša baš i nije - ako je suditi po kreacijama koje se pojavljuju u američkoj povijesti vjenčanja. Kao da mladenka želi da njezine prijateljice izgledaju očajno i isto odjevene, dok je ona sva elegantna u bijelom. I ne samo da su neugledne i bez stila, već su i vrlo skupe, kao da je to dodatna kazna za one koje ih nose. Osim, naravno, ako bogata mladenka ne plati djeverušama haljine iz vlastitog budžeta. U tom slučaju teže je - pregovarati i prigovarati.

Kao da mladenka jedina mora biti princeza, dok ove ostale oko nje moraju biti nešto suprotno, sasvim drugačije. No nije oduvijek bilo tako, jer sve do kraja 19. stoljeća, djeveruše su imale istu haljinu kao mladenka, što je zapravo tradicija koja potječe iz davnih dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

14.05.2021., Zagreb - Marija Herjavic Jerkic obucena u narodnu nosnju. Photo: Matija Habljak/PIXSELL 02:36

Postoje dokazi o ovom običaju koji datira još iz starog Rima i feudalne Kine, kada je mladenka morala putovati kilometrima do mladoženjinog grada, što ju je činilo izloženom napadima razbojnika ili suparničkih prosaca. S mnoštvom djeveruša koje su sve jednako odjevene, baš kao i mlada, postalo je mnogo teže znati koja se od njih zapravo udaje.

Prema nekim povjesničarima vjenčanja u Rimu, s vremenom je postao zakonski uvjet da je na ceremoniji vjenčanja deset svjedoka, svi u uniformama jednakih boja. Što je zapravo poveznica s istim haljinama djeveruša kao obavezne pratnje mladoj.

Furla lansira prvu biorazgradivu torbu: Izgleda vrlo elegantno
Furla lansira prvu biorazgradivu torbu: Izgleda vrlo elegantno

Bile su tu i druge, više ritualne svrhe, primjerice obrana od zlih duhova, pišu povjesničarke mode Cele C. Otnes i Elizabeth H. Pleck u 'Cinderella Dreams: The Allure of the Lavish Wedding'.

Ideja da bi se djeveruše trebale bitno razlikovati od mladenke, ali pritom biti slične jedna drugoj, pojavljuje se tek prije oko 150 godina. Naime, tada vjenčanja postaju svečanija i raskošnija, na što utječe i industrijska revolucija te sve veća platežna moć 'običnog čovjeka'. Do onda su vrijedili zakoni koji su doneseni tijekom renesanse, da vjenčanja ne smiju biti previše ukrašena i posebna.

Pa su ljudi ionako morali biti skromni. No, kad je riječ o slavlju, logično je da se svi žele pokazati - detalji, moda, stvari, sve je to lifestyle okvir koji svaku situaciju čini posebnom.

Klasika koja privlači pažnju: Atraktivan sako u tonu ljubičice
Klasika koja privlači pažnju: Atraktivan sako u tonu ljubičice

Kako je srednji stalež uvijek kopirao onaj visoki, tako vjenčanja u to doba postaju raskošnija, bogatija, jer ako rade bogataši, onda će to poželjeti svi. Izdavali su se i razni vodiči koji spominju i protokol vjenčanja - knjižica iz 1865. godine, 'The Etiquette of Courtship and Matrimony, haljine za djeveruše trebale su biti poput 'duboke boje, u pozadini slike obasjane suncem'.

To je zapravo značilo da je mladenka sunce, ona je u prvom planu, a djeveruše se povlače iza, one su manje važne i cilj je da budu 'u sjeni'. Glavna dužnost djeveruše je izgledati lijepo, a ne zasjeniti mladenku, pisalo je u 'The Social Mirror', koji je otkrivao detalje o protokolima toga vremena.

Milanski tjedan mode: Kako je Prada od vjenčanica napravila svakodnevne odjevne predmete
Milanski tjedan mode: Kako je Prada od vjenčanica napravila svakodnevne odjevne predmete

Trebale su izgledati 'šarmantno, ali ne previše'. Morale su biti prepoznatljive, no ne se previše isticati, piše Racked. S vremenom, kako su budžeti za vjenčanja rasli, naročito među pripadnicima srednjeg sloja, tako su i te kreacije postale skuplje i ružnije.

Posljednjih desetljeća raste popularnost najmu haljina i to ne samo vjenčanica, već i onih za djeveruše. Time se isplati imati haljinu koja se nosi samo jednom - i dok bi možda vjenčanicu prepravile za dnevno nošenje, kičastu kreaciju mnoge zaobilaze.

Nepisano je pravilo da ona mora biti neugledna, kičasta i općenito mnogo manje atraktivna. Kako je mladenka glavna, upravo ona bira haljine svojim djeverušama - što su kičastije i više 'ugly', to će se ona bolje istaknuti.

POGLEDAJTE VIDEO: PITALI SMO GRAĐANE KOJE SU IDEALNE GODINE ZA BRAK

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima