Lifestyle

Komentari 4

Od opasnog stabla stvorila je pravu malu idiličnu knjižnicu

Nakon nekoliko različitih dizajna za Little Free Library, ova se ljubiteljica knjiga napokon odlučila za dizajn kućice s krovom u koju je ugradila nekoliko polica za knjige, a napravila je i vanjske kamene stepenice

Sharalee Armitage Howard bila je neutješna kad je shvatila da mora posjeći stablo staro 110 godina koje je 20 godina stajalo ispred njenog doma u Idahu. Godinama je stablo propadalo i trulilo, a kad mu je grana pala na automobil njezinog sina i napravila veliku štetu, znala je da ga mora srušiti prije nego što se samo sruši u oluji i nekog povrijedi. No smislila je plan kako mu dati novu svrhu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Mislila sam kako bi bilo dobro da zadržim jedan dio i pretvorim ga u jednu od malih besplatnih knjižnica koja bi bila u skladu s kućom - rekla je Armitage.

Inače, prema Washington Postu, pokret Little Free Library osnovao je 2009. godine Todd H. Bol s ciljem promicanja pismenosti zajednice i sa samo jednim pravilom: da svatko i vrati knjigu koju posudi. Prvu je knjižnicu Bol napravio u rodnom Wisconsinu, a danas je takvih malih knjižnica registrirano preko 90 tisuća i proširile su se i van granica SAD-a, na ukupno 90 zemalja po cijelome svijetu.  

Armitage je na Pinterestu dobila ideju za dizajn biblioteke nakon čega je unajmila tvrtku kojoj je vjerovala da će stablo pažljivo srušiti. Trebalo im je više od dva dana da sruše dio po dio, a zadnji su dio prema njezinim uputama posebno pazili da bude čitav za njen plan. Nakon nekoliko različitih dizajna za Little Free Library, ljubiteljica se knjiga napokon odlučila za dizajn kućice s krovom. Nakon što je izdubila unutrašnjost drva, unutra je ugradila nekoliko polica za knjige, a napravila je i kamene stepenice koje vode do knjižnice.

Vrata i stakleni prozor je naručila s eBaya, a jedan joj je susjed pomogao napraviti i ugraditi rasvjetna tijela. Za kraj su joj djeca pomogla napraviti i ukrasne knjige od drveta na koje je nalijepila naslove književnih klasika poput Call of the Wild, Nancy Drew, The Grapes of Wrath, Hush Little Alien, Harry Potter i Percy Jackson.

Konačni proizvod bio je tako sjajan da je na društvenim mrežama postao viralan čim je objavila fotografije, a njena besplatna knjižnica već ima nekoliko stotina redovnih posjetitelja i stalni promet popularnih naslova.

Glasnogovornica neprofitne organizacije Little Free Library Margret Aldrich rekla je da je tijekom godina vidjela mnogo zanimljivih knjižnica, ali da je ovo jedna od ljepših.

-  Svaki je detalj sjajan, od zelenih vrata do tople rasvjete iznutra i izvana. Armitage je uistinu stvorila nešto čarobno što će nadahnuti čitatelje svih dobnih skupina - rekla je.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci