Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Od ovoliko sunca i kiše, trava je 'podivljala': Evo kako i po ljeti do urednog travnjaka bez muke

Od ovoliko sunca i kiše, trava je 'podivljala': Evo kako i po ljeti do urednog travnjaka bez muke

Svima koji imaju barem mali travnjak sigurno pada 'mrak na oči' čim na vremenskoj prognozi vide da će ponovno pasti kiša, i to ne malo kiše, po tko zna koji put ovog ljeta...

VIDEO

Nitko ne voli gurati kosilicu po travnjaku dok sunce prži. Znojiš se, napadaju te bube, diže se prašina, ako je neravna zemlja, još se i kosilica pretvara u lansirnu rampu za razne kamenčiće i slične projektile koji nepogrešivo gađaju baš u cjevanicu ili neka gora mjesta, iskustvo zaista nije među najljepšima na svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO - nabujala trava ovo ljeto čest je prizor i u Zagrebu:

Pokretanje videa...

Zelenilo 01:06

Da bi ove godine stvar bila još beznadnija, vrijeme kao da se urotilo kako bi košnju učinilo što gorom. Kako se stalno izmjenjuju oluje i toplinski valovi, trava posvuda raste kao luda, a onda ju treba kositi po temperaturama koje nisu ni za odlazak na plažu, a kamoli za fizički rad u vrtu.

Ipak, čak se i ljetnu košnju može obavljati brže i lakše, da travnjak bude pun i zelen, a ne žut i 'ćosav'.

5 SAVJETA ZA KOŠNJU TRAVE LJETI:

1. Podesite visinu košnje

Zagreb: Zapuštene zelene površine po gradu

Najgora stvar koju možete napraviti prilikom ljetne košnje je pokositi previše trave. Ako travu odrežete na najmanju moguću visinu, 90% vjerojatnosti je da će se pod sunčevim zrakama spaliti. Ne, nećete izazvati požar, ali vaša će trava dobiti boju sijena.

Pravilo kaže da travu treba skratiti za jednu trećinu od ukupne visine za idealan izgled. U slučaju da preskočite jedan termin košnje, nemojte pošto-poto pokušati travu dovesti na idealnu veličinu. 

Ponovno odrežite jednu trećinu, a za par dana ponovite radnju. Tek na taj način možete biti sigurni da će trava dobro podnijeti vrućine. Noževe postavite na najvišu razinu ili jednu od većih. Trava će biti zdravija ako ju zaštitite.

2. Idealna visina je... 

Ako ste do sada travu kosili na manje od 7 cm, razumijemo vas. Niti nama se ne da svakih par dana paliti kosilicu. Međutim, u ljetno vrijeme nužno je napraviti zaokret. 

Najmanja preporučena visina trave za ljeto je 7,5 cm, a najbolje između 8 i 9 cm. 

U protivnom riskirate već gore spomenuto spaljivanje trave. 

3. Kosite jednom u dva tjedna

Proljeće je definitivno vrijeme u kojem je košnja najčešća. Izmjene vremenskih prilika, kiša pa sunce, kao stvoreni su za rast trave. Zato ćete u proljeće, kao i u početnim ljetnim danima morati košnju obavljati 1 ili 2 puta tjedno.

Kako u najtoplijim ljetnim danima travu ipak puštamo na veću visinu, košnju ćete morati obavljati rjeđe. Jednom u dva tjedna bit će sasvim dovoljno. Eventualno u određeno vrijeme će vaša trava zahtijevati košnju na tjednoj bazi.

4. Kosite predvečer

Thinkstock

Riješili smo pitanje učestalosti košnje, visine košnje, a sada je vrijeme za raspravu o dobu dana za košnju. Kada razmišljate o vremenu košnje, svima je prva ideja rano ujutro. Sunce još nije izašlo, vani nije 50 stupnjeva i vaše dvorište još uvijek ne podsjeća na Saharu.

Međutim, ako je vaš travnjak vlažan od zalijevanja ili rose, preskočite tu ideju. Košnja mokre trave ima nekoliko neželjenih efekata:

  • Širenje bolesti trave
  • Neravnomjerno košenje
  • Lijepljenje i ostavljanje mahovine

Točno u podne također nije opcija. Izlaganje prevelikim vrućinama može imati loše posljedice na vaše zdravlje. 

Najbolji termin za košnju trave ljeti je predvečer. Sunce je tada nešto slabije, a trava ima dodatnih 12 sati tijekom noći da se oporavi od košnje i spremna dočeka sunce. 

5. Naoštrite noževe

Tupa oštrica noževa na kosilici 'rastura' travu koja pritom gubi više vlage nego što bi izgubila s čistim rezom. Ovo je osobito važno za ljetne mjesece kada trava žudi za što više vode i vlage.

Kako ne želite imati tup nož u kući, ne želite imati tup nož niti na kosilici. Prilikom oštrenja noževa budite osobito oprezni. Kosilica može biti opasan alat, a njeni noževi smrtonosni. Pristupite cijelom poslu oštrenja i košnje s oprezom i nećete pogriješiti.

Ovih 5 jednostavnih savjeta vodi vas do lijepog i zelenog travnjaka i preko ljeta, a osim pridržavanja ovih savjeta, za lijepi travnjak ključna je i kvalitetna kosilica.

Ako ste pak u potrazi za novom kosilicom, nećete vjerovati svojoj sreći. 24 Oranž daruje svim korisnicima kupon od 30 eura za potrošnju u Pevexu, gdje možete pronaći široki asortiman najkvalitetnijih kosilica, koje će odgovarati potrebama svačijeg vrta ili dvorišta. Stoga, ako već niste dio 24 Oranž kluba, svakako se registrirajte i pretplatite - uštede su i nevjerojatne! Kliknite ovdje!

Oranž akcija: Wolt 20€ + Pevex 30€ i 78€ drugih vrijednih kupona

U ograničenoj akciji do kraja dana svi novi pretplatnika 24 Oranž godišnjeg paketa dobivaju Wolt kupon u vrijednosti od 20 € i 30 € kupon za Pevex..

Naravno, tu su i brojni drugi vrijedni kuponi i popusti.
Tako ćete  imati priliku iskoristiti i sljedeće kupone:

  • 13 € kupon u Tommyju
  • 5 € kupon u CineStaru
  • 10 € u Polleo Sport
  • 20 € kupon u Grawe osiguranju
  • 13 € kupon u Matičnjaku
  • 17 € kupon u Admiralu
  • hrpu drugih popusta - od benzina do restorana

Sve što trebate napraviti je kliknuti na ovu poveznicu, kupiti godišnju 24 Oranž ponudu i dobiti sve kupone te hrpu drugih popusta!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom