Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od plastičnog otpada umjetnici napravili skulpturu plavog kita

Od plastičnog otpada umjetnici napravili skulpturu plavog kita
1

Umjetnici iz San Francisca, Joel Dean Stockdill i Yustina Salnikova, koristili su otprilike 2268 kg reciklirane plastike i čelik za izradu sklupture plavog kita dužine oko 24 metra

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kakva umjetnost! Za ove slike iz snova željeli bi da su stvarne

Glavni izazov za umjetnike je učiniti nevidljivo, vidljivim - dati apstraktni oblik našim emocijama, najdubljim mislima i strahovima. Uzmimo za primjer sljedeću rečenicu: Svakih devet minuta oko 136.077 kg plastike baca se u ocean. Kako bi umjetnik izrazio te informacije? Ne samo činjenicu o tome, već i osjećaj?

Jeste li među njima? Ovo su najbolje majke po horoskopu
Jeste li među njima? Ovo su najbolje majke po horoskopu

Umjetnici iz San Francisca Joel Dean Stockdill i Yustina Salnikova pronašli su način kako to učiniti. Oni su koristili otprilike 2268 kg reciklirane plastike i čelik za izradu skulpture plavog kita dužine oko 24 metra.

Skulpturu su nazvali 'Etil'. Ona je prvotno postavljena u Nacionalnom rekreacijskom prostoru Golden Gate. Zatim je prodana Meow Wolfu, umjetničkoj i zabavnoj skupini sa sjedištem u Santa Feu i prevezena u kampus 'Santa Fe Community Collegea'.

 

Plastične posudice, možda uprljane, bacamo u kantu za recikliranje, a onda o tome ne razmišljamo. Skulptura 'Etil' nas moli da razmislimo o tome. Sva bačena plastika na kraju će pronaći svoj put do mora ili oceana uništavajući tako život onim organizmima kojima je more ili ocean prirodno stanište.

- Ovi umjetnici imaju filozofiju oko onog što rade, a to je ako nauče svoj otpad promatrati kao nešto su stvorili i izgrade odnos s tim otpadom, tada ga mogu pretvoriti u nešto drugo - rekla je Shannon Riley, jedna od osnivačica 'Building 180', agencije za proizvodnju umjetničkih proizvoda i konzultantske agencije koja je pomogla pokretanje 'Etila' od koncepta do stvarnosti.

Boce deterdženta za rublje, stare kante za recikliranje, plastične boce za mlijeko i odbačene igračke - sav taj 'otpad' bio je mukotrpno opran, razbijen na male komade, rastopljen i oblikovan u dijamantske pločice. Spojene i pričvršćene na čelični kostur, ove pločice činile su najveći dio skulpture. Zbog svoje zapanjujuće veličine plavi kit može se vidjeti u cijelosti samo iz daljine, piše Good.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Žena rekreira slavne Philip Treacy šešire za svoju - mačku

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 7. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje