Lifestyle

Komentari 43

Od prijateljstva do natjecanja: Šest tipova ženskih odnosa

Od prijateljstva do natjecanja: Šest tipova ženskih odnosa

Prave prijateljice uvijek čuvaju "leđa", konkurentice potiču na razvoj same sebe, neprijateljice izazivaju sarkazmom, a trenutne prijateljice umanjuju osjećaj izolacije

Ženski odnosi mnogo su kompliciraniji od muških, a bilo da je riječ o velikom prijateljstvu ili "gledanju preko nišana", često su neshvatljivi za one koji ih promatraju izvana. Većina žena iskusila je svih šest tipova ovih odnosa.

Dugogodišnja poznanica

Ona je djevojka koju poznajete iz susjedstva, iz škole ili s posla. iako je znate godinama, nikad niste ostvarili dublji odnos. Kako ste kroz godine druženja stekli zajedničke prijatelje, vaši se razgovori uglavnom svode na razgovaranje o istima ili tračanje. Iako vam se često ne da svoje vrijeme "tratiti" na njegovanje takvih odnosa, to činite jer na neki način smatrate da je to vaša obaveza. Ipak, takva prijateljica nije netko kome ćete povjeriti svoje strahove i probleme.

Privremena prijateljica

Spojila vas je situacija u kojoj ste se u isto vrijeme našli, bilo da ste se u slično vrijeme zaposlile, rastale ili razboljele. U takvim stresnim trenucima ljudi često žude za povezanošću i razgovaraju s nekim tko razumije njihove probleme. Pozitivna strana ovakvih prijateljstava je to što zaista umanjuju osjećaj usamljenosti. Ipak, odnosi nastali u iznimnim situacijama rijetko se pretvaraju u dugotrajna prijateljstva jer čim se situacija promijeni, mijenja se i odnos, ističu psiholozi.

Prava prijateljica

Ovakav je tip odnosa najteže stvoriti, no ako to uspijete teško ga je i uništiti. Prava prijateljica ženi je jednako bliska, pa ako ne i bliža od sestre, jer je ona netko koga sami biramo. Pravi prijatelj služi kao terapeut, podrška, pa čak i životni partner, tvrde psiholozi. Pravi prijatelj je netko na koga uvijek možete računati, a upravo zbog ljepote i dubine takvih odnosa nemoguće je imati mnogo pravih prijatelja, već svega jednog ili dva.

Instant prijatelj

To je netko s kime ste "kliknuli" na prvu, bez mnogo zadrške otvoreno razgovarali i pritom se dotakli i onih intimnih stvari. Kao i u ljubavnoj vezi, brzo ste prepoznali prijateljsku "kemiju" između vas i iz neznanaca postali prijatelji. Iako cijenite to prijateljstvo u situacijama koje vas povezuje, ako se ne vidite li ili ne čujete neko vrijeme osjećaj bliskosti iščezava.

Konkurentica

Ona je netko tko vam "na prvu" nije bio simpatičan, a ni nakon višegodišnjeg poznavanja ne možete reći da vam je osobito draga. Među vama postoji prešutno nadmetanje i uvijek s osobitim užitkom pred takvom "prijateljicom" naglašavate kako ste upoznali sjajnog muškarca, zadivili na razgovoru za posao ili smršavjeli. Ovakav tip odnosa je dobar ako je površan, jer nas tjera da postanemo bolji i ambiciozniji. Ako ste u češćem kontaktu, može postati izvor frustracija.

Neprijateljica

Ona je netko koga kroz život niste mogli izbjeći, bilo da ste išli zajedno u školu, na fakultet ili ste radili zajedno. U određenim trenucima ste se trudili uspostaviti civiliziran odnos jer vam je to situacija nalagala, no istina je kako vam je ona duboko antipatična. Sarkastične izjave, podvale i međusobno "spuštanje" sastavni su dio vašeg odnosa, koji na vas djeluje toliko negativno da vas u potpunosti može izbaciti iz takta. Najbolje što možete učiniti je takvu neprijateljicu u potpunosti ignorirati, ako se već ne možete fizički udaljiti.

Najčitaniji članci