Lifestyle

Komentari 78

Od sutra u cijeloj EU naplata PDV-a za pošiljke iz trećih zemalja: Evo koliko ćete platiti

Od sutra u cijeloj EU naplata PDV-a za pošiljke iz trećih zemalja: Evo koliko ćete platiti

Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura iznosi 18,50 kuna, a za robu vrijednosti od 150 do 1000 eura iznosi 37 kuna, kažu u Hrvatskoj pošti

Na pošiljke 'zanemarive vrijednosti' do 22 eura, u kunskoj protuvrijednosti 160 kuna, a koje dolaze iz trećih zemalja, nije se plaćao PDV, no od 1. srpnja to se mijenja.

POGLEDAJTE VIDEO o šopingu u BiH:

- Od 01. srpnja 2021. godine na sve komercijalne pošiljke iz trećih zemalja bez obzira na vrijednost plaćat će se porez na dodanu vrijednost. Izuzetak su nekomercijalne pošiljke do 45 eura u kunskoj protuvrijednosti 330 kuna koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno (bez plaćanja protuvrijednosti), a koje su oslobođene plaćanja carina i PDV-a - pojašnjeno je na portalu e-Građani.

Navedeno oslobođenje za nekomercijalne pošiljke do 45 eura je, napominju, ograničeno, po pošiljci, na količine, za sljedeće vrste roba:

Hrvatska pošta će dodatno naplaćivati i kontrolu paketa

I u Hrvatskoj pošti su objasnili kako će izgledati procedura naplate PDV-a za robu koju građani naručuju iz trećih zemalja, recimo iz Kine ili neke druge zemlje koja nije članica Europske unije.

- U četvrtak 1. srpnja stupaju na snagu nova pravila oporezivanja poštanskih pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu. Na temelju odredba Direktiva Vijeća EU-a ukida se porezna olakšica pri uvozu pošiljaka iz trećih zemalja vrijednosti do 22 eura (160 kuna) koje su kupljene u e-trgovinama. PDV će se naplaćivati na sve pošiljke s robom koje od 1. srpnja pristignu u Hrvatsku, bez obzira na datum kupnje - kažu u Hrvatskoj pošti.


- Pošiljke koje ovih dana iz inozemstva stižu u prostorije Novog sortirnog centra ubrzano se pripremaju za dostavu i otpremaju na adrese korisnika. Unatoč velikim količinama pošiljaka koje svakog dana pristižu u Novi sortirni centar, zastoja nema, a pošiljke se u sortirnici minimalno zadržavaju. Trenutačno se obrađuju pošiljke pristigle danas i jučer navečer, a radnici Sektora međunarodnih poslova ulažu dodatne napore da se sve pošiljke male vrijednosti obrade prije stupanja na snagu novih pravila oporezivanja, odnosno bez naplate PDV-a i kontrolnog pregleda - napomenuli su.


Kažu da, obzirom na to da će sve pošiljke s robom iz trećih zemalja morati proći kontrolni pregled, uveli su nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka.

- Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura iznosi 18,50 kuna, a za robu vrijednosti od 150 do 1000 eura iznosi 37,00 kuna. Iznosi naknada formirani su na temelju dodatnih troškova. Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja je proces koji sadrži više podataka, zahtijeva implementaciju i održavanje novog informatičkog sustava te podrazumijeva složeniju operativnu kontrolu koju obavljaju radnici Hrvatske pošte - objasnili su.

Najčitaniji članci