Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Od zabave do ovisnosti: Djeca su sve više začarana ekranom

Od zabave do ovisnosti: Djeca su sve više začarana ekranom
1

Spriječite problem dajući djeci što im treba, a ne što žele. Jedini je učinkovit put odvraćanja od zaslona nuđenjem sadržaja koje će voljeti više od onih na ekranima

VIDEO

Danas, kad su ekrani svuda oko nas i toliko ovladali našim životom da sve potrebne informacije dobivamo upravo posredovanjem njih, roditelji stalno smišljaju nove strategije kao bi djecu odvojili od svjetlucavih zaslona da bi se normalno razvila i stekla zdrave socijalne vještine. Stručnjaci napominju da je jedini učinkovit put odvraćanja od svjetlucavih zaslona nuđenjem sadržaja koje će voljeti više od onih na ekranima. Samo ih tako na vrijeme možete naviknuti na to da  uživaju u druženjima,  kretanju, novim iskustvima i komunikaciji s ljudima.  To je, napominje psihologinja Radojka Sućeska Ligutić, preventivno cijepljenje protiv te zaraze. I iako računalu, i ekranima općenito, ne možete sasvim pobjeći, možete ih dozirati prije nego što navika gledanja u različite zaslone postane problem.

- Ovisnost se prepoznaje po tome što igranje, ili druga aktivnost pred ekranom,  stvaraju probleme u životu: dijete gubi interes za druge stvari, pokazuje u većoj mjeri neke ili više simptoma: depresije, anksioznosti i zbog straha izbjegava društvena zbivanja. A dvogodišnje praćenje djece pokazalo je da  je većina djece koja su tjedno provela 31 sat na računalu razvila probleme ovisnosti, dok oni koji su se ‘zadržali’ na 19 sati na tjedan većinom nisu imali problema - govori naša sugovornica i dodaje da, iako su dečki skloniji zlouporabi računala u svrhu igranja, i cure hvataju korak, sve se manje druže, zapostavljaju školu zbog igrica ili Facebooka. 

Popularna se društvena mreža počinje koristiti već s 11, 12 godina, iako je zakonom dopušteno tek od 14. Kako bi to spriječili, svjedoči Sučeska, roditelji često “ucjenjuju“ dijete strahom da će zbog njih prekršajno odgovarati, ali ih djeca ne shvaćaju ozbiljno.  Neke su igrice edukativne, razvijaju rječnik engleskog, a može se i naučiti nešto povijesti i osnove političkog sistema (Civilization), ali  što s onima koje obilježavaju kill, crash i destroy, pita se naša sugovornica i savjetuje:  

- Pametno je, dok god možete, kontrolirati vrstu igre i vrijeme provedeno na kompjutoru i pred televizorom. No bolje je prevenirati problem tako da im osigurate ono što trebaju, a ne ono što žele. Oni žele igrice jer imaju potrebu za izazovima i uspjehom na zabavan način. Žele Facebook jer im trebaju kontakti, samopotvrđivanje i osjećaj odraslosti. Djeca koja te potrebe zadovolje u sportskom klubu, u glazbenoj školi, u bilo kojoj skupini vršnjaka koja zajedno vježba i uči kako bi svladali izazove - imaju mnogo manje problema s pretjeranom upotrebom Facebooka, gledanjem televizije ili igrica - kaže Sućeska Ligutić i  savjetuje djelovanje na više načina. 

Najprije razgovarajte redovito s djetetom o prijateljstvu, druženju i vrijednostima. Skrenite mu pozornost na mnoštvo poruka koje se, bilo na internetu ili na televiziji pogrešno razumiju. Postavite pravila korištenja računala, recimo,  vikendom po tri sata, kroz tjedan samo ako ima vremena nakon školskih obveza. Ako školski posao nije obavljen, nema ni toga. Ako se pokaže da tinejdžer ni to ne uvaži, izbacite računalo iz kuće. Uključite dijete dovoljno rano u neku aktivnost za koju ima interes i predispozicije - sport, glazba, strani jezik, slikanje, popravljanje aparata po kući… bilo što.  I, zapamtite, odgaja se primjerom: kako vi sami provodite vikende? 

Naučite ih od malena da ništa ne može zamijeniti živi kontakt s prirodom i drugim ljudima. Nabavite im bicikl, role ili mu prenesite svoju strast za nekom aktivnošću koju volite (slikanje, fotografija, ribolov, pravljenje kolača, krojenje). I nikako ne držite stalno upaljen televizor. Ne dopustite mlađima od osam godina da gledaju filmove u kojima su vještice, zmajevi i drugi zli likovi prikazani vjerno kao u pravom životu, priče su drugo. Ako vam starije dijete želi gledati neku sapunicu, gledajte je s njim i iskoristite to u odgojne svrhe. Grupna dinamika naime koja počinje u četvrtom razredu i traje do sedmog - vrlo je slična scenariju sapunica.  I učite ih također, napominje psihologinja, da samoća može biti ispunjavajuće iskustvo, ako znamo izabrati kreativnu aktivnost. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj