Lifestyle

Komentari 7

Odgovori na dva pitanja mogu otkriti hoće li vaš brak potrajati

Odgovori na dva pitanja mogu otkriti hoće li vaš brak potrajati

Istraživanje je pokazalo da su stope razvoda češće kod parova koji smatraju kako bi bili sretniji da nisu u braku, kao i kod onih koji su skloni precjenjivati sreću svojih partnera

Leora Friedberg i Steven Stern, ekonomisti sa Sveučilišta Virginia u SAD-u, su u sklopu Nacionalnog istraživanja obitelji i kućanstava proveli istraživanje na 4242 bračna para - postavili su im dva pitanja pa provjerili u kakvom stanju je njihov odnos šest godina kasnije. 

POGLEDAJTE VIDEO Male stvari život čine sretnim:

1. Koliko ste sretni u braku u odnosu na to koliko biste bili sretni da niste u braku?

Ponuđeni odgovori su bili - puno manje, manje, isto, više, puno više. 

2. Što mislite, kako je vaš supružnik odgovorio na to pitanje?

- Ideja ljubavi je da vas usrećuje i sama činjenica da je vaš supružnik jednostavno sretan. Na primjer, mogla bih pristati na to da ja radim više kućanskih poslova, što donekle smanjuje moju osobnu sreću, ali to se nadoknađuje spoznajom da moj partner od toga ima koristi, odnosno da je sretniji - rekla je Leora Friedberg i dodala kako se čini da mnogi parovi tome ne pridaju važnost.

- Samo 40,9 posto parova koji su sudjelovali u istraživanju su uspjeli predvidjeti što će reći njihov partner. Čak četvrtina ispitanih pokazala je ozbiljne razlike u percepciji sreće njih kao bračnog para- napomenula je.

Parovi koji su priznali kako ne bi bili ništa manje sretni da nisu u braku ili oni koji su pogrešno pretpostavili kako je supružnik odgovorio na prvo pitanje, češće su se razvodili, prenosi Your Tango.

- Stope razvoda bile su češće kod onih koji su rekli da su u braku nesretniji nego što bi bili da nisu vjenčani, kao i kod onih parova koji su precijenili sreću svojih partnera - pojasnio je Steven Stern.

Najčitaniji članci