Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Odjeća se brže glača na stolcu i ručniku, a para ravna nabore

Odjeća se brže glača na stolcu i ručniku, a para ravna nabore
1

Skidanje "bora" s odjeće: Parom se mogu izglačati i "zabranjeni" materijali, a odjeća iz sušilice ravna se dok se tuširate. Poželjno je sve glačati s unutarnje strane

VIDEO

Ostavite li odjeću u sušilici, umjesto da ga iznova perete ili “zlostavljate” glačalom, jednostavno ga izvjesite u kupaonici dok se tuširate. Para će je ovlažiti toliko da će se izravnati. A kako biste ubrzali glačanje, odjeću prvo razvrstajte prema temperaturama. 

Svila i sintetika glačaju se na nižim temperaturana (176°C), vuna na srednjim ili visokim, a pamuk i posteljina na visokim (204-218). Za velike stvari poput stolnjaka ili zastora s obiju strana daske za glačanje postavite stolce te, kako glačate, izravnane dijelove nježno položite preko njih. Tako ćete izbjeći da se nabori stvaraju odmah nakon glačanja. 

Odjeća će dulje zadržati boju i teksturu ako se glača s unutarnje strane, no ako je riječ o vrlo osjetljivoj tkanini, pri ruci je važno imati čistu pamučnu krpu, gazu ili ručnik koji će poslužiti kao zaštitni sloj između tkanine i vrućega glačala. 

Ovratnici se ne smiju pritiskati glačalom

Ovratnike košulja najprije izglačajte s unutarnje strane. Počevši od njihovih prednjih rubova, vrhom glačala lagano krenite prema središnjem dijelu. Preokrenite košulju na pravu stranu te ponovite sve još jedanput. Ne pritišćite glačalo, samo klizite njime po materijalu. Za “najuredniji” rezultat odjeću odmah posložite.

Odjeća s faldama prvo se mora ‘slegnuti’

Peglanje kružnim pokretima lako može rastegnuti tkaninu, a prelaženje glačala po porubu stvarit će vidljive bijele linije. Glačajući pregibe (falde), počnite ih ravnati odozdo te iznutra prema van. Na kraju ih “fiksirajte” parom. Za razliku od ostale odjeće, ne slažite je odmah, nego ostavite da se falde slegnu. Pazite i kakve produžne kabele rabite - morali bi podnositi opterećenje od barem 12 ampera kako ne bi pregorjeli. Najbolji su oni s jednom utičnicom.

Dvostruka parna pomoć

Ako je materijal izrazito sklon stvaranju nabora, navlažite ručnik, položite odjeću na njega te je izglačajte. Rabite li pritom još i paru iz glačala, odjeća će biti puno brže i bolje izglačana. Pričekajte da se ohladi prije slaganja.

Para glača i zabranjeno

Samt i baršun mogu se izravnati parom. Postavite glačalo na oko 1,5 cm od unutarnje strane tkanine te je “izravnajte” parom. Kako bi zadržala prvotni oblik, odjeću od rastezljive tkanine preporučuje se glačati u smjeru tkanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku