Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Oko 40% karcinoma razvija se zbog rizika koji se mogu izbjeći

Oko 40% karcinoma razvija se zbog rizika koji se mogu izbjeći
1

Najviše je oboljelih, a posljedično i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duhana, a slijede ih pretilost, alkoholizam, izlaganje UV zrakama i neaktivnost

VIDEO

Četrdeset posto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti moglo bi se izbjeći ili smanjiti kad bi se primijenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih znanstvenika objavljeni u medicinskom časopisu "CA: A Cancer Journal for Clinicians". 

Oko 42 posto svih slučajeva raka ili 659.640 od 1,57 milijuna dijagnosticiranih slučajeva i 45,1 posto smrtnih ishoda te bolesti (265,150 od 587,521) moglo bi se spriječiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je provedena u Sjedinjenim Državama. 

Najviše je oboljelih, a posljedično i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duhana, odnosno s pušenjem: riječ je o 19 posto ili 298.970 slučajeva. Od posljedica ove vrste karcinoma umre 28,8 posto ili 169.180 oboljelih. 

Pretilost je na drugom mjestu, daleko iza uživanja u duhanu, no ipak, u 7,8 posto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a postotak smrtnih slučajeva je 6,5. 

Na trećem je mjestu alkoholizam koji utječe na razvoj raka u 5,6 posto slučajeva i za posljedicu ima smrtni ishod u četiri posto slučajeva. 

Na četvrtom je mjestu pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama - utječe na razvoj raka u 4,7 posto slučajeva, a postotak smrtnih slučajeva je 1,5 posto. 

Slijedi fizička neativnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 posto slučajeva, a za posljedicu ima smrtni ishod u 2,2 posto slučajeva.

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 posto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 posto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, posto. 

Po podacima iz 2014. pacijenti najčešće obolijevaju od raka pluća, a u 81,7 posto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 posto slučajeva raka grkljana, 50 posto raka jednjaka i 46,9 posto raka mjehura. 

Pretilost su znanstvenici povezali s razvojem 60,3 posto slučajeva raka vrata maternice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre, 11,3 posto raka dojke i 5,2 posto slučajeva raka debelog crijeva. 

Konzumacija alkohola odlučujuć je faktor kod gotovo polovine slučajeva raka usne šupljine i ždrijela kod muškaraca i četvrtine kod žena. 

Gotovo 25 posto slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 posto kod žena povezuje se s konzumacijom alkohola, a kod žena u 16,4 posto slučajeva utječe na razvoj raka dojke. 

Izlaganje ultraljubičastim zrakama odgovorno je za 96 posto slučajeva nastanka melanoma kod muške populacije i za 93,7 posto slučajeva pojave melanoma kod žena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku