Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Okrugla hrana kao i svinjetina donose sreću u novoj godini

Okrugla hrana kao i svinjetina donose sreću u novoj godini
3

Na Silvestrovo se jede odojak jer svinja ruje prema naprijed ostavljajući iza sebe sve loše iz prošle godine, a za više sreće i slasti poslužit će i prstenovi luka ili pizza

VIDEO

Prema drevnom vjerovanju, hrana u obliku kruga donosi sreću jer simbolizira zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine. Čekajući novu godinu, Nizozemci jedu krafne, Filipinci okruglo voće, a Amerikanci grah. Prema nizozemskom folkloru, strašna čudovišta otvaraju ljudima želudac, a oni koji su pojeli okrugli desert imuni su na njihov mač. Kod nas se jedu fritule, loptice od tijesta pržene u ulju, a na Silvestrovo je nezaobilazna i sarma. 

Jede se i svinjetina, koji simbolizira sreću jer je svinja životinja koja “ruje prema naprijed” ostavljajući iza sebe sve loše iz prošlosti. U Dalmaciji, uz pečenje se za ručak tradicionalno služi pašticada. Svaka domaćica radi je po svojoj recepturi - i svaka je posebna. U Grčkoj se u novogodišnjoj noći poslužuje vasilopita ili torta svetog Vasilija (Blaža), u koju se prije pečenja utisne novčić. Tko ga pronađe, bit će posebno sretan u nadolazećoj godini - osim ako pritom ne slomi zub, stoga je valja oprezno jesti. 

U mnogim državama smatraju da lisnato povrće treba jesti 1. siječnja jer će donijeti više od dobrog zdravlja. 

Za dulji život Japanci jedu rezance od heljde, a prema legendi - što je rezanac dulji, to ćemo nanizati više godina. Obrok se zove toshikoshi, što znači “zatvaranje godine”, a rezanje rezanaca je zabranjeno - moraju se posrkati u jednom dahu. Blagostanje i zdravlje cijeloj obitelji donosi kolač mochi. Prave ga od ljepljive riže s raznim nadjevima. Omiljeni su s kikirikijem, sezamom, pastom od graha ili korijenom lotusa, koji se kod nas može kupiti u trgovinama zdrave prehrane, a dolazi suh ili u prahu. 

Najnoviji trend je mochi punjen sladoledom. U mnogim državama smatraju da lisnato povrće treba jesti 1. siječnja jer će donijeti više od dobrog zdravlja. Budući da su boja i oblik slični novcu, mnogi jedu povrće poput kelja, blitve i kupusa u nadi da će se u novoj godini obogatiti. Okrugla hrana i svinjetina dobra su kombinacija za zabave. 

- Odlična su jela koja možete pripremiti pred gostima, poput krekera koji se pune slaninom i povrćem - savjetuje Darko Kontin (29), koji je spojio dvije najveće ljubavi - kuhanje i fotografiju - u Darkovu web kuharicu, a recepte objavljuje i na portalu volim-meso.hr.

Darko Kontin

Pizza s kulenom i koricom punjenom kobasicom 

Sastojci:  5 komada PIK debrecinki, 50 g Baranjskog kulena, pasirana rajčica, luk, zelena paprika, sir za pizzu, 400 g glatkog brašna, 200-250 ml vode, ulje, 1 kocka svježeg kvasca, sol, šećer, origano, umak za posluživanje (senf, kečap...)

Priprema: Zamijesite tijesto za pizzu i ostavite ga da se diže oko 60 min. Potom ga premijesite i ostavite da se nastavi dizati još 15 min. Zatim ga podijelite ga na dva dijela. Od prvog dijela tijesta razvaljajte podlogu za pizzu debljine pola centimetra i promjera posude za pečenje. Lim premažite s malo ulja i pospite brašnom pa tijesto razvucite do rubova, ali pazite da ih ne dodiruje. Drugu polovicu tijesta razvaljajte na istu debljinu, a zatim ga izrežite na trakice širine oko 4 cm te njih na manje komade dužine oko 6 cm. 

Debrecinke narežite na istu dužinu na koju ste izrezali trakice od tijesta. Svaki komad kobasice zamotajte u tijesto pa ih složite uz rub lima, jednu do druge. Umutite jaje, posolite ga pa njime premažite kobasice u tijestu i posipajte sezamom. Dodajte nadjev - pasiranu rajčicu, origano, sir,  tanko rezanu zelenu papriku, baranjski kulen i luk. Pizzu pecite na 220°C oko 15 min. (Recept preuzet s www.volim-meso.hr)

Darko Kontin

Pečeni kolutovi luka omotani slaninom

Sastojci: luk srebrenac, PIK panceta ili slanina, pasirana rajčica, ljuti umak

Priprema:  Luk očistite pa ga po širini narežite na kolutove debljine prsta. Iz svakoga koluta uklonite sredinu i sačuvajte za neku drugu namjenu. Ostale komade luka razdvojite u zasebne kolutove. Svaki kolut luka premažite ljutim umakom po želji. Ako nemate gotov umak, npr. tabasco ili srirachu, napravite “brzi ljuti umak” tako da pomiješate malo čili papričice s pasiranom rajčicom i njome premažete kolutove luka.

Potom svaki kolut luka pažljivo omotajte šnitom slanine. Motajte je pod kutom od 45 stupnjeva kako bi što bolje pratila oblik koluta i kako biste mogli “zatvoriti krug”. Kolut na kraju možete probosti čačkalicom ili drvenim ražnjićem kako biste učvrstili krajeve slanine. Omotane kolutove luka pecite na roštilju ili u pećnici dok slanina ne postane hrskava. Luk poslužite kao finger food uz neki umak ili salatu po izboru, a odlično funkcionira i kao prilog delicijama s roštilja. (Recept je preuzet s www.volim-meso.hr)

Darko Kontin

Miniburgeri od krekera

Napravite tijesto od brašna, kiselog vrhnja, naribanog sira i začina. Razvaljajte na debljinu od najmanje 2 cm. Izrežite kružiće te pecite na 220 stupnjeva 15 do 20 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'