Obavijesti

Lifestyle

Komentari 40

Omiljeni uskrsni recepti naših food blogera: Provjerene i fine slastice koje uvijek uspijevaju

Omiljeni uskrsni recepti naših food blogera: Provjerene i fine slastice koje uvijek uspijevaju

Prednost food blogera je što znate da su ti recepti višestruko isprobani, a naši su posebni i po tome što ih pišu vrlo detaljno tako da svima mogu uspjeti. S nama su podijelili svoje omiljene uskrsne delicije

VIDEO

Četvero naših uspješnih gastroblogera, Sanja Mijac, Mile Butorac, Mirjana Marčinko Šmit i Matejka Buča otkrili su nam svoja omiljena uskrsna jela. Njihovi odabiri variraju od tradicije do modernog te spojeva jednog i drugog, zbog čega svatko može pronaći nešto za sebe. 

POGLEDAJTE VIDEO: Zanimljivosti o Uskrsu

Pokretanje videa...

01:08

Pinca, Domaćica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sanja Mijac, koja stoji iza bloga Domaćica, podijelila je s nama svoj recept za pincu. Iza Sanje je dugogodišnji rad, izdala je i svoju kuharicu, a na Instagramu je prati čak 62.800 ljudi. 

Sastojci:
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
550 g glatkog brašna
50 ml ulja
3 žumanjka
120 g šećera
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
2-3 prstohvata soli
po želji korica 1 limuna
po želji korica 1 naranče
1 žlica ruma ili rakije
1 veća sitno naribana jabuka

Dodatno:
1 jaje
po želji listići badema

Priprema:
U posudu za miješanje ili u posudu od miksera dodajte sve sastojke. Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.
Jabuku naribajte u posudu sitnim ribežom bez prethodnog cijeđenja soka. Tijesto za pincu treba ostati malo mekše.

Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali, premjestite ga u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati (otprilike 3 sata).

Kada se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.

Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.

Jaje izmutite vilicom i premažite pince. Po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite po pincama listiće badema.

Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 °C. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi izgorjele.

Quiche i Sočna mak štruca, Hungry Mile

Naš bloger Mile Butorac, gastro pučanstvu poznatiji i kao Hungry (gladni) Mile, a koji stoji iza bloga Jedi do Mile volje, poslao nam je i slanu i slatku verziju omiljenog uskrsnog jela. Quiche s tikvicama i kozjim sirom i Sočna mak štruca savršen su spoj modernog i tradicionalnog za Uskrs, za sve one koji žele dobro nam poznate sastojke unaprijediti u novom jelu. Samo na Instagramu ga prati 26.300 ljudi. 

Quiche s tikvicama i kozjim sirom

Sastojci:

Tijesto
150 g mekog brašna
150 g oštrog brašna
1 žličica soli
125 g hladnog maslaca
1 jaje
1 žumanjak
+ po potrebi žlica – dvije hladne vode

Nadjev
100 g špeka
3 tikivice
3 jaja
200 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
250 g svježeg kozjeg sira
sol, papar, čili, svježi peršin


Priprema:

1. Brašno, sol i maslac pomiješajte prstima tako da dobijete mrvičastu mješavinu. Zatim dodajte jaje i žumanjak pa brzo umijesite kompaktno tijesto. Ako se tijesto raspada dodajte žlicu – dvije hladne vode.

2. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, ili između dva papira za pečenje, u krug nešto veći od kalupa.

3. Kalup premažite maslacem i pospite s malo brašna pa u njega prebacite tijesto (zarolajte ga na valjak pa odrolajte preko kalupa). Dobro utisnite tijesto kako bi se napravila 'zdjelica' pa odrežite višak tijesta koji viri iz kalupa.

4. Tijesto stavite hladiti barem 30 min. Hladno tijesto izbodite vilicom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 15 min, tj. dok ne krene dobivati boju.

5. Dok se tijesto peče pripremite nadjev: tavu zagrijte pa dodajte špek izrezan na kockice. Špek lagano prepecite i pustite da pusti masnoću, dodajte narezane tikvice i dinstajte par minuta dok ne porumene. Začinite sa začinima po želji: papar, čili i sjeckani svježi peršin, te stavite sa strane da se prohladi. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje i sir - začinite.

6. Po polu pečenoj kori rasporedite povrće sa špekom, te po njemu izlijte mješavinu vrhnja i jaja. Pecite još oko 25 min, tj. dok ne primi lijepu boju na vrhu. Nakon pečenja pustite da odstoji 10 min prije rezanja.

Sočna mak štruca

Sastojci:
4 M jaja
200 g šećera
1 vanili šećer
½ žličice soli
180 ml suncokretovog ulja
svježe ribana korica 2 limuna
100 ml mlijeka
100 ml soka od limuna
250 g brašna
50 g maka
1 prašak za pecivo 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

1. U duboku zdjelu dodajte jaja, šećer i vanili šećer, pa miksajte na najjačoj brzini sve dok ne posvijetle i udvostruče volumen. 

2. Smjesi dodajte ulje, koricu limuna, mlijeko, limun sok, te prstohvat soli. Dobro izmiješajte.

3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo pa ga postepeno umiješajte u smjesu jaja i sjedinite uz pomoć špatule ili kuhače.

4. Prelijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 45 - 50 minuta.

Glazura:
120 g šećera u prahu
1/2 limuna, sok

U zdjelici pomiješate šećer u prahu pa mu malo po malo dodavajte limunov sok. Sve miješajte cijelo vrijeme i prestanite s dodavanjem sok kad dobijete gustu, ali mazivu glazuru. Odmah premažite kolač i pospite s dekoracijom po izboru. (Kod mene su sjeckane pistacije i ružine latice.) 

Šarena rolada, Od slatkoga slađe

Ako ste ljubitelj rolada, ova vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Recept za nju podijelila nam je Mirjana Marčinko Šmit, food blogerica koja stoji iza bloga Od slatkoga slađe. Njene profesionalne fotografije i slasne recepte na Instagramu prati 91.800 ljudi. Mirjana iza sebe ima tri kuharice. 

Šarena rolada

Sastojci za biskvit:
8 bjelanjaka
100 g šećera
0,5 dl ulja
30 g gustina
100 g kokosovog brašna
6 g praška za pecivo

Sastojci za kremu:
6 dl mlijeka
8 žumanjaka
50 g gustina
50 g šećera
1 vanilin šećer
130 g maslaca

Dodatci kremi: 
50 g čokolade za kuhanje
100 g oguljenih mljevenih lješnjaka
100 g mljevenog keksa
4 žlice mlijeka
50 g bijele čokolade

Priprema
Biskvit

Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U snijeg kuhačom lagano umiješati navedene sastojke i smjesu uliti u veliki pekač (40 cm x 30 cm) obložen masnim papirom. Biskvit peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 10 – 12 min. Pečeni biskvit prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti  roladu.

Krema
Žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin umutiti mikserom te lagano ulijevati prokuhano mlijeko uz stalno miješanje. Kremu kuhati na laganoj vatri dok ne dobije gustoću pudinga. Ohladiti. U hladnu kremu mikserom umutiti izrađeni maslac.
Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela.

U jedan dio kreme dodati otopljenu čokoladu za kuhanje i mljevene oguljene lješnjake. Kremom premazati biskvit (ne rolati) i hladiti u zamrzivaču dok se priprema druga krema. U drugi dio kreme dodati 100 g mljevenog keksa i 4 žlice hladnog mlijeka. Kremu premazati preko crne kreme te uviti roladu.

Roladu hladiti u hladnjaku dok se priprema treća krema. U treći dio kreme umiješati otopljenu bijelu čokoladu te premazati roladu, ukrasiti keksom i hladiti u hladnjaku oko 10 sati.

Torta od mrkve s bijelom čokoladom i narančom, Like Chocolate

Matejka Buča, koja stoji iza bloga Like Chocolate, a koja svoje čitatelje oduševljava detaljnim opisima recepata podijelila je s nama pravu uskrsnu slasticu - tortu od mrkve. Na Instagramu je prati 29.700 ljudi, a njezina kuharica s receptima za svaki dan prošle je godine bila među najprodavanijima. 

Torta od mrkve s bijelom čokoladom i narančom

Promjer torte je 22 cm
Sastojci:
Sastojci za biskvit
340 g mrkve oguljene i naribane na sitno
100 g badema mljevenih ili sitno sjeckanih
260 g glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 i ½ žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
200 g smeđeg šećera
1 i ½ žličica cimeta
4 jaja
240 ml ulja
2 žličice arome vanilije
Krema
400 g krem sira 
300 g bijele čokolade otopljene
ribana korica 1 naranče

Pogledajte u videu kako je napraviti:


Upute:
Biskvit

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup premažite maslacem i donju površinu obložite papirom za pečenje.
Pjenasto izmiksajte jaja sa smeđim šećerom pa dodajte vaniliju i ulje. Brašno pomiješajte sa cimetom, solju, praškom za pecivo i sodom bikarbonom, prosijte i dodajte smjesi. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu (ili sitno sjeckanu) i nasjeckane ili mljevene bademe.

Smjesu izlijte u kalup i ravnomjerno rasporedite. Pecite 40-45 min. na 180°C (provjera čačkalicom, ako izađe čista biskvit je gotov). Izvadite da se ohladi dok pripremate kremu.

Za kremu otopite bijelu čokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Krem sir pomiješajte sa ribanom narančinom koricom. Zatim dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro pomiješajte.

Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa. Ako želite, poravnajte gornju površinu, a i ne morate. Prerežite ga na pola pa donju polovicu premažite s pola kreme. Stavite gornju polovicu pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji. Ohladite, no 30 min prije rezanja izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu. Dobar tek!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje