Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Opasna tuberkuloza: Jedan oboljeli može zaraziti 15 ljudi

Opasna tuberkuloza: Jedan oboljeli može zaraziti 15 ljudi
3

Bacil tuberkuloze čovjek može dobiti udišući zrak koji zaraženi iskašlje ili preko prašine, ako su kapljice pale na tlo, osušile se i zalijepile za prašinu ili dodirom

VIDEO

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da je bakterijom Mycobacterium tuberculosis zaražena trećina svjetske populacije, a novooboljelih je 8,8 milijuna svake godine. Ako se na vrijeme dijagnosticira te pravilno liječi, ima jako nisku smrtnost, no 1,3 milijuna ljudi na godinu umre od tuberkuloze.

Iako je izlječiva, tuberkuloza je dan-danas ostala epidemija, a čak trećina oboljelih ne dobiva zdravstvenu skrb. Cijepljenje protiv tuberkuloze ukinuto je u velikom broju razvijenih zemalja, ali ne i u Hrvatskoj jer se kod nas još često pojavljuje. Liječniku se moraju javiti svi koji kašlju dulje od tri tjedna, iskašljavaju krv, osjećaju bol u prsima dulje od tri tjedna te oni koji imaju vrućicu i noćno znojenje dulje od tri tjedna.

Pokretanje videa...

00:37

Bacil tuberkuloze čovjek može dobiti udišući zrak kojeg zaraženi iskašlje ili preko prašine, ako su kapljice pale na tlo, osušile se i zalijepile za prašinu. Zaraza se širi i preko hrane (preko mlijeka ili maslaca od tuberkuloznih krava) te dodirom (putem kože i sluznice, najčešće kod djece koja pužu, preko igračaka ili poljupca).

- Čovjek koji je zaražen uzročnikom tuberkuloze postaje opasnost za druge kad latentna bolest preraste u otvorenu formu bolesti, bila to tuberkuloza pluća, bronha ili grkljana jer tada u njegovu kašlju, govoru ili pjevanju izbacuje u okoliš na milijune uzročnika te opasne bolesti - objašnjava dr. Ivica Vučak iz Specijalne bolnice za plućne bolesti u Zgarebu.

Bacili tuberkuloze, dodaje dr. Vučak, vrlo su otporni na uvjete okoliša i mogu dugo ostati u prašini, preživjeti vrućinu i hladnoću te i nakon dugo vremena zaraziti drugog čovjeka ako ih udahne.

- Bolesnik koji iskašljava uzročnike tuberkuloze zarazit će 2-15 ljudi. U pravilu, više mogu zaraziti oni bolesnici u kojih je bolest više napredovala kao što su bolesnici s kavernama u plućima. Širenje tuberkuloze može se spriječiti što ranijim otkrivanjem bolesnika, dok je njihova bolest u blažoj formi. Smanjivanjem kašlja smanjuje se opasnost od širenja bolesti. U tome je važnost borbe protiv pušenja. Pušači oboljeli od tuberkuloze kašlju i iskašljavaju u okoliš uzročnike tuberkuloze, a na to se ne obaziru jer se smatra kako su ‘pušači kašljači’ - upozorava dr. Vučak.

Čim otkrijemo tuberkuloznog bolesnika s otvorenom formom bolesti, treba ga izolirati u bolnici i tako smanjiti šansu da iskašljavanjem širi zarazu.

- Treba što prije početi liječenje, i to prema pravilima; uvijek odgovarajućom kombinacijom antituberkulotika i dovoljno dugo. Kad u iskašljaju bolesnika više nema živih bacila, počinje druga faza liječenja - stabilizacijska. Ona traje četiri mjeseca u kojima oboljeli dobija dva antituberkulotika i može se provoditi izvan izvan bolnice. Takvo liječenje nekompliciranih formi tuberkuloze jamči (s 95% sigurnosti) da se neće javiti recidiv bolesti - kaže dr. Ivica Vučak iz Specijalne bolnice za plućne bolesti.

dr. Snježana Marinović Dunatov, ZZJZ Zadar

Najugroženiji su pušači i djeca

Tuberkuloza je, uz HIV, najveći zarazni ubojica na svijetu. Od devet milijuna oboljelih u 2013. umrlo je milijun i pol ljudi. Ugrožene skupine su djeca i stariji od 65., oni koji su nedostupni zdravstvenoj službi, pušači (čine čak 20 posto ukupno oboljelih), pothranjeni te oni koji već boluju od bolesti koje smanjuju vrijednost imunološkog sustava: šećerna bolest, zloćudne bolesti, kronična plućna opstruktivna bolest, ciroza jetara, nefrotski sindrom; oni koji uzimaju imunosupresivne lijekove, osobe s transplantiranim organima i HIV pozitivne osobe.

Dreamstime

Obećavajući pad broja oboljelih

U Zadarskoj županiji vrlo je velik pad broja oboljelih. Stanje se približava onome u zdravstveno najrazvijenijim europskim zemljama (skandinavskim). Broj novooboljelih 2014. u Zadarskoj županiji iznosio je 5,08 na 100.000 stanovnika, a prije deset godina iznosio je čak 20 na 100.000 stanovnika, napominje dr. Snježana Marinović Dunatov.

Strategija za sprečavanje epidemije do 2035. godine

Opći simptomi bolesti su lagana temperatura, malaksalost i kašalj koji traje dulje od tri tjedna. Ako se bolest ne liječi na odgovarajući način (standardno liječenje traje šest mjeseci), smrtnost u pet godina bez liječenja iznosi 50 posto. U svibnju 2014. na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije vlade su se dogovorile o novoj 20-godišnjoj strategiji za okončanje globalne epidemije tuberkuloze. Dvadesetogodišnje razdoblje počelo bi 2016., a nakon 2035. ne bi trebalo biti globalne epidemije tuberkuloze.

Semafor zdravlja

Rizik od obolijevanja iznimno velik u ovisnika o drogama

Ovisnici imaju 64% veći rizik dobiti tuberkulozu, a taj se rizik povećava dodatnih 20% za svakih pet godina korištenja droga, pokazalo je istraživanje provedeno nad intravenoznim ovisnicima u Meksiku.

Krajem 80-ih prvi rezistentni oblici bolesti

Krajem 80-ih godina pojavili su se prvi oblici tuberkuloze otporne na više lijekova, takozvana MDR tuberkuloza (MultiDrug Resistant).

Otkrio uzročnika

Svjetski dan tuberkuloze obilježava se 24. ožujka. Na taj datum 1882. liječnik Robert Koch otkrio je da je bakterija Mycobacterium tuberculosis uzročnik turberkuloze.

Cjepivo efikasno i u liječenju dijabetesa tipa 1?

Cjepivo protiv tuberkuloze moglo bi biti uspješno u liječenju dijabetesa tipa 1, od kojeg boluju milijuni ljudi, pokazale su studije znanstvenika sa Sveučilišta Harvard.

Prirodni spoj od preslice, timijana, vrijeska, pirevine...

Postoji prirodni lijek koji se može koristiti kod liječenja tuberkuloze bubrega.Radi se od biljaka preslice, konjogriza, pirevine, timijana, vrijeska i bijele gorčice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'