Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Operacija krajnika: Stručnjaci otkrivaju kada ih treba vaditi

Nije uvijek potrebna samo zbog čestih upala grla nego i zbog otežana disanja, hrkanja i prestanaka disanja duljih od pet sekundi tijekom noći. Oporavak traje dva tjedna

Foto: Dreamstime

Operacija krajnika (tonzila) najčešći je kirurški zahvat u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće.

- U Hrvatskoj još vlada mišljenje da se tonzile operiraju samo ako dijete ima stalne gnojne angine i upale grla. Istina je drukčija. Veliki broj operacija odnosi se na uklanjanje tonzila i trećega krajnika zbog otežana disanja tijekom dana i noći, hrkanja i prestanaka disanja duljih od pet sekundi tijekom noći - kaže izv. prof. dr. sc. Željka Roje iz ORL ordinacije u Splitu. 

Dodaje da se u SAD-u 80 posto operacija napravi zbog opstrukcije disanja a ne zbog upale tonzila. No dijete može imati i jedne i druge smetnje. 

- Ako prestanci disanja traju dulje (mjesecima i godinama), mogu dovesti do trajnog oštećenja stijenki krvnih žila, mozga, srca i pluća te poremećaja u neurokognitivnom razvoju. Svaki put kada dijete prestane disati tijekom noći, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopuštene granice - upozorava dr. Roje.

Nastavlja da su apsolutne indikacije za tonzilektomiju: četiri gnojne angine godišnje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna začepljenost dišnih putova te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Apsolutne indikacije za uklanjanje trećega krajnika (koji je dio nosa i ne vidi se kroz usta nego kamericom kroz nos) su: trajna začepljenost dišnih putova i nemogućnost disanja na nos i sindrom opstrukcijske apneje u spavanju, a relativne: učestale upale srednjeg uha te smetnje sluha zbog prisutnosti sekreta u srednjem uhu, kaže dr. Roje. 

Napominje da, bez obzira na vrstu operacije, indikaciju određuje otorinolaringolog u suradnji sa specijalistima iz ostalih područja (pedijatar, internist...) na temelju podataka koje daje roditelj i pregleda. 

- Nakon operacije dijete se može žaliti na grlobolju, bol u uhu (nije upala nego refleksna bol od rane u ždrijelu) i imati povišenu temperaturu (do 38°C), što je najčešće posljedica dehidracije. Za sve navedeno valja koristiti analgoantipiretike (ibuprofen, paracetamol) - kaže dr. Roje.

U slučaju pojavljivanja svježe krvi u ustima ili u povraćenom sadržaju valja se odmah javiti stručnoj službi radi zaustavljanja krvarenja. Manja količina sukrvice u ustima normalna je pojava zbog ljuštenja “krasta” tijekom procesa cijeljenja, obično između petog do osmog poslijeoperacijskog dana. Ako dijete ima temperaturu višu od 38°C dva ili više dana, javite se liječniku. 

- Valja se držati dijete uz veće količine tekućine, koja ispire i čisti operirano područje. Potpuni oporavak traje oko dva tjedna - kaže dr. Roje.  

- Dva sata nakon operacije dijete ne smije ništa piti. Nakon toga treba uzeti ohlađenu prokuhanu vodu ili čaj bez limuna. Navečer smije popiti visokokalorični multivitaminski pripravak. Sutradan se jede tekuća mlaka hrana (npr. griz, sladoled, juhica). Od trećeg do petog dana uzima se i kašasta hrana (povrće, voćni jogurt). Od šestog do 12. dana uz navedeno se uključuju raskuhano i mljeveno meso i meki dijelovi kruha, raskuhana riža i tjestenina i sl. Nakon 12. dana počinje se normalno hraniti - kaže dr. Roje. 

  • Prema jednoj teoriji, tonzile se ne vade nikome Tijekom povijesti gledišta o indikacijama za tonzilektomiju kretala su se između dviju krajnosti. Jedna zagovara da se tonzile ne odstrane nikome jer imaju ulogu imunosnog stražara na mjestu ulaska mikroorganizama u tijelo.
  • Drugo gledište zastupa vađenje svakom djetetu Prema drugoj krajnosti, tonzile je trebalo odstraniti svakom djetetu jer se tako sprečavaju bolesti tonzila i posljedice vezane uz to (npr. upale zglobova i bubrega). Istina je negdje u sredini. Zato i postoje nacionalne smjernice, kaže Roje.
  • Nakon operacije dijete mora piti, ali ne na slamku Mjere oporavka nakon operacije “angina” propisuju: ne prati zube, piti više od dvije litre tekućine na dan, ali ne na bočicu i pomoću slamke, ne piti gazirano ni jesti prevruće, prehladno, ljuto, začinjeno i kiselo. Dijete se može tuširati. Ne primajte posjete jer je svaki posjetitelj  potencijalni izvor infekcije, upozorava dr. Željka Roje. 
  • Osim djeteta, za operaciju trebate pripremiti i sebe Informirani roditelj učinit će da dijete što spremnije uđe u operaciju i surađuje u poslijeoperacijskom tijeku. Bitno je da je izvor informacija pouzdan i stručan, a ne “rekla-kazala” priče iz čekaonice ili s foruma.
  • Važna je suradnja roditelja, djeteta i svih liječnika Za smanjenje poslijeoperacijskog pobola i komplikacija (krvarenje, infekcija, dehidracija) otorinolaringologu je potrebna suradnja djeteta, roditelja, pedijatra, anesteziologa i ostalog osoblja.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Najčešća pitanja roditelja

1. Moje dijete nikad nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile.

Vaše dijete ima poremećaj disanja tijekom spavanja (hrče, ima stanke u disanju, nemirno spava, preznojava se) i zato se mora operirati. Ovakvo disanje nije normalno. Dijete je stalno tijekom noći u nedostatku kisika, što dugoročno oštećuje krvne žile i vitalne organe. Dijete koje tako diše budi se umorno i nervozno jer se nije odmorilo. To rezultira lošijim rezultatima u školi, dijete djeluje ‘hiperaktivno’ i neposlušno. Ponekad je nužno operirati samo treći krajnik, ali u slučaju opstrukcijske apneje u spavanju (prekida disanja duljeg od 10 sekundi), to nije dovoljno.

2. Dijete nikad nije imalo upalu uha, a liječnik predlaže operaciju trećega krajnika.

Veliki treći krajnik predstavlja smetnju u disanju na nos, zatvara ušća Eustahijevih cijevi i dovodi do stvaranja podtlaka u srednjem uhu, nakupljanja tekućine i nemogućnosti izjednačavanja tlaka, te dijete slabije čuje. Takva djeca mogu trebati i cjevčice u ušima osim operacije treće mandule. Ako takvo stanje potraje dulje od šest mjeseci, može doći do stvaranja priraslica između slušnih koščica i trajnog oštećenja sluha.  

3. Koja je najranija dob za operaciju?

Operacija trećega krajnika može se napraviti već s godinu dana. Operacija tonzila i treće mandule radi se obično nakon 3. godine života jer je očekivani gubitak krvi tijekom operacije takav da može biti rizični čimbenik za manje dijete. Tome se može doskočiti primjenom tzv. beskrvnih metoda operiranja te tako možemo operirati i manju djecu, objašnjava Roje. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message