Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Opomena ljudima: Hrpe otpada s Mount Everesta uskoro postat će umjetnička djela

Opomena ljudima: Hrpe otpada s Mount Everesta uskoro postat će  umjetnička djela

Najviša planina na svijetu ima i titulu mjesta na kojem se nakupila najveća gomila otpada, pa su ekolozi došli na ideju da ga sakupe i otvore muzej kako bi skrenuli pozornost na taj problem

VIDEO

Mount Everest nosi titulu najviše planine na svijetu, no istodobno ima i mjesta na kojemu se nakupila najveća gomila otpada na svijetu, preciznije 140 tona smeća koje su tijekom mnogih godina za sobom ondje ostavili brojni turisti i avanturisti. Tako se ondje mogu pronaći razni odbačeni predmeti, od polomljenih šatora do praznih boca za vodu, da ne spominjemo 40 tona ljudskog izmeta i više od 300 leševa.

POGLEDAJTE VIDEO: Tata Željko i dva sina 2018. su osvojila jedan od vrhova Himalaje

Pokretanje videa...

00:51

Ekolozi su došli na zamisao da dio toga otpada iskoriste:Odlučili su otvoriti Himalajski muzej i Održivi park prirode, koji bi se trebali otvoriti do kraja godine. Voditelj projekta, šerpa Phinjo za novinsku agenciju dpa je rekao da je svrha njegove zamisli skrenuti pozornost javnosti na golem problem otpada s kojim se susreće lokalno stanovništvo, ali i svijet. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sav nereciklirajući i metalni otpad prikupljen na Everestu želimo pretvoriti u skulpture, umjetničke i dizajnerske predmete -  kaže šerpa.

Muzej bi trebao biti dovršen do kraja 2021., a Phinjo kaže kako kani surađivati s lokalnim i stranim umjetnicima koji će otpad pretvoriti u umjetnička djela, s dugoročnim ciljem osmišljavanja i stvaranja predmeta kućne izrade u regiji.

Otkrio je da je na zamisao o otvaranju muzeja došao nakon suradnje s umjetnicima tijekom sezone 2011. i 2012. Oni su tada dobrovoljno pristali reciklirani otpad pretvoriti u umjetnička djela. 

REUTERS/PXL

Rezultat je bio vrlo uspješan pa su predmeti kasnije izloženi u Kathmanduu i u Švedskoj.

- Izložba nas je tada ponukala da shvatimo kako bi takva umjetnička djela doista mogla pridonijeti širenju pozitivne poruke -  kaže šerpa, dodajući da je to iznimno važno s obzirom na činjenicu da je Everest zadnjih godina često udarna vijest u negativnom smislu i pojavljuje se na naslovnicama novina kao odlagalište smeća zbog sve veće razine onečišćenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje