Nakon što se tekućina opet počinje zadržavati u želucu, 12 sati se pije voda, sokovi, čajevi i slane juhe koje će nadoknaditi izgubljenu tekućinu
Oporavak od salmonele uz slane juhe i svježe sireve
Kako bi se spriječilo trovanje hranom prije pripreme i kuhanja uvijek valja temeljito oprati ruke u vrućoj vodi te ih detaljno očistiti u sapunici nakon pripreme mesa ili ribe. Izbjegavati valja hranu koja ima neugodan miris, izgleda pokvareno ili ima napuknutu ambaažu – osobito konzerve. Povraćanje i proljev način su na koji organizam izbacuje otrov, pa se ne preporučuje uzimanje lijekova koji će ih smiriti 24 sata nakon što se simptomi pojave. Nakon što se tekućina opet počinje zadržavati u želucu, 12 sati se pije voda, sokovi, čajevi i slane juhe koje će nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite zatim lagana hrana poput riže, svježeg sira, kuhanih žitarica i juhe bez tjestenine. Ako su simptomi ustrajni liječnik će propisati lijekove dok se stanje ne smiri.
>>Dojenčad, djeca, dijabetičari ili oboljeli od kroničnih bolesti u slučaju salmonele ili trovanja hranom moraju biti pod strogim nadzorom liječnika zbog opasnosti od manjka vode i po život opasne dehidracije
>>Stručnjaci za akupresuru tvrde da mučninu može ublažiti pritiskanje unutarnjeg dijela podlaktice, dva prsta širine od vrha ručnog zgloba. Pritisak jagodicom prsta treba biti čvrst, ali ne bolan i trajati jednu minutu. Postupak akupresure se može ponoviti nekoliko puta dnevno.
>>Kuhano meso ili mliječne proizvode koji su bili izvan hladnjaka više od dva sata bolje je ne jesti. Nekuhana, marnirana hrana te sirovo meso, jaja i riba nose najveći rizik od trovanja hranom. Meso se ne preporučuje otapati na sobnoj temperaturi, već u hladnjaku ili u mikrovalnoj pećnici.
>>Kako bi se nakon povlačenja simptoma obnovile bakterije u probavnom sustavu valja jesti jogurt. Nefermentirani mliječni proizvodi se ne preporučuju jer mogu biti teški za probavu. Protiv mučnine pomaže šalica čaja od đumbira, mačje metvice (Nepata cataria) ili glatkog brijesta.