Lifestyle

Komentari 18

Opravdanja u ljubavi najčešće su odraz straha od neuspjeha

Opravdanja u ljubavi najčešće su odraz straha od neuspjeha

Ako vam se partner stalno opravdava da ne stigne obaviti neke aktivnosti, potrudite se doznati zašto mu je ta aktivnost tako mrska - razgovarati, ali i shvatiti to

Koliko god dobro isplanirali svoje aktivnosti, vrlo često sve ne teče onako kako smo zamislili. Mnogo je razloga za to što nismo uvijek spremni priznati da smo loše procijenili situaciju, pa je lakše naći dobar razlog za to. No kad je riječ o osobi koju volimo, površne isprike mogu biti izvor nelagode i problema. 

Prema istraživanju koje su 2012. proveli na Sveučilištu Manitoba psiholozi Tara Thatcher i Donald Bailis, neuspjeh ili strah od neuspjeha najčešći su razlozi zbog kojeg se netko skriva iza opravdanja. Izmišljanjem opravdanja skrivaju se tragovi kako se ne bi morale priznati slabosti ili poraz, kažu psiholozi i stoga je to važan obrambeni mehanizam koji brani od nemira i pada samopouzdanja. 

Zato pomozite partneru ako zapinje s obvezama da ostvari svoje vlastite želje. I kad vam idući put servira neku ispriku, najprije se upitajte jeste li mu uopće dovoljno jasno poručili što da napravi. Ako stalno dobivate opravdanja za određene aktivnosti, savjetuje dr. Susan Krauss Whitbourne, profesorica psihologije na sveučilištu u Massachusettsu u svojoj knjizi “Search for Fulfillment” (Potraga za ispunjenjem), potrudite se doznati zašto je vašem dragom ili dragoj ta aktivnost toliko mrska i razgovarajte kako prevladati tu nelagodu. 

Prije nego što idući puta prasnete nad “prozirnom isprikom”, sjetite se da se i sami katkad opravdavate jer nitko nije imun na pokušaje da zaštiti svoje samopouzdanje. Budite tolerantni prema ljudima koji se trude objasniti vam razloge zašto nisu uspjeli nešto napraviti jer otkrivanje pravih razloga ne može biti  opravdanje za povređivanje druge osobe i “kaznenu ekspediciju”. 

Tako se samo zatvaraju vrata i oni koji se boje nečije reakcije neće doći i povjeriti se osobi koja preburno reagira pa biste se  nakon nekog vremena mogli naći nasukani na obale šutnje. Ljutnja je najgori mogući odgovor na nečiju ispriku, ma kako “tanka” bila. Pomozite onome tko objašnjava zašto nije uspio u nečemu da “sačuva obraz”, poštujte njegovu potrebu da očuva svoj integritet i da se zaštiti  tako što ćete prekinuti tu ispriku kao nepotrebnu. Pomozite partneru da ostvari svoje snove i tako izgradi jače samopouzdanje, pa mu opravdanja više i neće trebati. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!  

Najčitaniji članci