Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Oprez, ambrozija napada: Prva pomoć je moćna aromaterapija

Oprez, ambrozija napada: Prva pomoć je moćna aromaterapija
1

Prva pomoć kod kuće: Sredinom kolovoza počinje cvatnja ambrozije, koju prati omražena hunjavica. Nju možete smiriti hidrolatom od rimske kamilice i mirte

VIDEO

Aromaterapija kao komplementarna holistička metoda liječenja brine se o čovjeku na svim njegovim razinama - fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj. U tu svrhu koristi eterična ulja, lakohlapive tekuće supstancije, ekstrahirane iz raznih dijelova bilja, poput lista, stabljike, cvijeta ili korijena. 

Alergije su autoimuni poremećaji, pa je potrebno pružiti podršku imunološkom sustavu u obliku preventive, jednako kao i u samom jeku alergije, a tu pomažu i eterična ulja, koja je u slučaju alergije najbolje koristiti u masaži, inhalacijama ili lokalnim utrljavanjem. 

- Svrbež očiju jedan je od najneugodnijih simptoma peludnih alergija, a za njegovo ublažavanje koriste se hidrolati (cvjetne vodice) koji moraju biti mikrobiološke čistoće, bez dodanih konzervansa ili alkohola - kaže certificirani aromaterapeut Saša Radulović i dodaje:

-  Dva idealna hidrolata za njegu osjetljive kože sklone alergijama, kod rosacee, ekcema, psorijaze, akni, opeklina i crvenila su rimska kamilica (Chamaemelum nobile) i mirta (Myrtus communis). Kako biste spravili pripravak kod kuće, pomiješajte jednake volumene hidrolata rimske kamilice i mirte u zasebnu bočicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hidrolat mirte cineol djeluje protuupalno pa se u oblozima za oči rabi za tretiranje alergijskih upala, kao i kod crvenih i umornih očiju - pojašnjava. 

Kad je riječ o alergijskoj hunjavici, važno je istaknuti nekoliko eteričnih ulja koja pokazuju direktno antialergijsko djelovanje. 

- Za primjenu, kao ‘prvu pomoć’, mogu se koristiti eterično ulje puzajući varijetet miloduha (Hyssopus officinalis var. decumbens) i eterično ulje rimske kamilice (Anthemis nobilis), i to tako da se kap jednog ili oba eterična ulja nakapa na komadić tkanine. Prislonite je ispod nosa i inhalirajte minutu, dvije - otkriva aromaterapeut. 

Također, nastavlja, jedna od odličnih receptura je mješavina od 10 ml biljnog ulja jojobe i 20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora), pri čemu se opisana mješavina u tankom sloju namaže ispod nosnica i na same nosnice te se tako stvori zaštitni film koji učinkovito umanjuje nadraženost od alergena iz okoline. 

- Dovoljno je ujutro prije odlaska iz doma te uvečer aplicirati ovu mješavinu - kaže Radulović. 

Imate li problema sa sezonskim alergijama, dobro je svakodnevno koristiti eterična ulja u aroma-lampama ili difuzerima kako biste u potpunosti iskoristili njihovo djelovanje. 

Budući da smo svi različiti, ulja koja nekome mogu donijeti znatno olakšanje drugoj osobi mogu pogoršati stanje. 

Zato najprije napravite test s malom količinom ulja, koji će pokazati kako organizam reagira na pojedini pripravak, te potražite savjet kvalificiranog aromaterapeuta. Djeci i osjetljivijim ljudima koji pate od alergija preporučuju se nježnija ulja, poput lavande. Ako se koriste druga eterična ulja, treba voditi računa o količini. Odrasla osoba mješavinu ulja za lokalno utrljavanje priprema tako da u 100 mililitara baznog ulja (badem, maslina, jojoba, marelica) doda 60 kapi eteričnih ulja. Za djecu treba napraviti mješavinu tako da se 20 kapi eteričnih ulja doda u 100 mililitara baznog ulja. 

Drevna medicina

Kineska tradicionalna medicina promatra alergije prije svega kao nesposobnost jetre da upravlja imunološkim sustavom. Biljka koja regulira pretjeranu imunološku reakciju je list crnog ribiza i priprema se kao čaj, dok se čišćenje jetre, koje se smatra imperativom u fitoaromaterapijskom tretiranju alergija, provodi čajevima od korijena maslačka, lista artičoke i korijena čička. 

Ljekoviti mirisi

Protiv hunjavice se možete boriti stavljanjem obloga od blagih hidrolata lavande na oči, savjetuje aromaterapeutkinja Petra Brzović i dodaje kako se u akutnim situacijama ulje treba koristiti barem dva puta dnevno, a pomoći može i inhalacija par kapi ulja nakapanog direktno na maramicu.

Individualan pristup

S obzirom na to kako postoje različiti tipovi alergija i terapija ljekovitim biljkama i eteričnim uljima, najčešće se propisuje individualno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru