Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Oprez, govor tijela vam može sabotirati razgovor za posao

Oprez, govor tijela vam može sabotirati razgovor za posao
1

Pripremili ste savršene odgovore i najbolje odijelo, no popravljanje kose, mlitavo rukovanje i križanje nogu vrlo brzo vam mogu uništiti dobre šansu za posao

VIDEO

Na razgovor na posao nemojte ući povlačeći hlače prema gore ili popravljajući kravatu - popravite sve prije nego što stanete pred osobu koja vam može biti budući poslodavac.

Iako je razgovor za posao stresna situacija, prije no što vas pozovu, možda ćete imati osjećaj da će vam srce iskočiti iz prsa, na čelu vam se stvaraju grašci znoja, a u umu vam je istodobno tisuću misli - pokušajte izgledati što opuštenije. Mnogi ljudi provedu dane i sate razmišljajući o savršenim odgovorima na uobičajena pitanja, samo da bi im izglede za dobivanje posla upropastio govor tijela. 

Kako biste odavali dojam samopouzdanja, potrebno je uskladiti verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Stoga, nakon što prođete sve uobičajene pripreme poput informiranja o tvrtki u koju ste pozvani na razgovor i izbora odjeće u kojoj ćete izgledati profesionalno, pozabavite se i govorom tijela. 

Kako biste osvojili poslodavca čim uđete u prostoriju, izbjegavajte rukovanje mlitave ribe i čvrsto stisnite ruku. Dok se predstavljate, uspostavite kontakt očima i osmjehnite se. Nakon što vam ponudi da sjednete, učinite to tako da sjedite uspravno i da se malo nagnete naprijed. Tako pokazujete interes, želju za sudjelovanjem u razgovoru, ali i da se slažete s onim što vam ispitivač govori.

Nemojte sjesti tako da su vam ruke prekrižene na prsima jer ćete izgledati kao da ste neprijateljski raspoloženi. Pokušajte izbjeći i križanje nogu, posebno ako imate naviku ljuljanja gornje noge jer se to može protumačiti kao nelagoda. Pazite i da se ne sklupčate u stolcu jer ćete izgledati nezainteresirano. Budite smireni - lupkate li prstima ili se dirate po licu, vratu ili kosi, izgledat ćete kao da se ne možete ni na što koncentrirati, što nije osobina koju poslodavci traže kod budućih zaposlenika. 

Trljate li ili dirate nos, ispitivač bi mogao pomisliti da niste posve iskreni, a ako vam ruka neprekidno bježi prema zatiljku, izgledat ćete posve nezainteresirano za ono što vam se govori. Pazite da ostavite dovoljno prostora između sebe i ispitivača jer će mu ulazak u njegov osobni prostor stvoriti nelagodu. 

Ako se nađete na intervjuu u kojem vas istodobno ispituje nekoliko ljudi, prije nego što odgovorite na pitanje, pogledajte ih sve, a tijekom odgovaranja gledajte onog tko je postavio pitanje. Naposljetku, imajte na umu da se prekidi događaju - ponudite da ćete napustiti prostoriju ako ispitivač treba biti nasamo tijekom, npr., telefonskog razgovora. Kad odlazite s razgovora, neka rukovanje bude jednako samopouzdano kao ono na početku.

Intervju telefonom

Čak i ako ste na telefonskom intervjuu, smiješite se. 

Umjerenost 

Ne pretjerujte s parfemom jer ne želite da vas se ispitivač sjeća zbog glavobolje koju ste mu zadali. 

Interes

Pokažite entuzijazam zainteresiranim izrazom lica i tako što ćete kimati glavom tijekom razgovora. 

Prvi dojam

Neki poslodavci tvrde kako mogu prepoznati idealnoga kandidata u samo 30 sekundi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje