Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Oprez - sredstva koja nikad ne biste smjeli koristiti zajedno

Stručnjaci između ostalog, upozoravaju kako nije dobro upotrebljavati zajedno isto sredstvo za čišćenje od različitih proizvođača, jer kemikalije u njima mogu biti drugačije

Foto: 123RF
2 komentara

Sredstva za čišćenje uglavnom su prepuna kemikalija, a neke od njih, kada ih pomiješate, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Stručnjaci su izdvojili ona koja nije pametno koristiti zajedno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Također, upozoravaju kako nije dobro upotrebljavati zajedno isto sredstvo za čišćenje od različitih proizvođača, jer kemikalije u njima mogu biti drugačije. 

Nikad ne koristite zajedno:

  • Izbjeljivač i alkohol - kombinacija kemikalija kao što su, u ovom slučaju, solna (klorovodična) kiselina i kloroform mogu uzrokovati oštećenje živčanog sustava, pluća, jetre, očiju i kože. Osim toga, visoka razina kloroforma izaziva vrtoglavicu, mučninu, gubitak svijesti, a u ekstremnim slučajevima i smrt.
  • Izbjeljivač i amonijak - kada se spoje, stvaraju otrovne plinove koji mogu izazvati teška oštećenja dišnog sustava. Visoke koncentracije amonijaka i kloramina (vrlo otrovan plin) proizvode opasnu eksplozivnu tvar. Amonijaka ima u sredstvima za pranje prozora.
  • Izbjeljivač i ocat - dodavanje i malih količina kiseline u izbjeljivač potiče stvaranje opasnih plinova koji mogu dovesti do ozbiljnih kemijskih opeklina očiju i do oštećenja pluća. *Savjet je ne miješati izbjeljivač s ničim osim s običnom vodom.
  • Soda bikarbona i ocat - oni zbog svojih svojstava poništavaju jedno drugo jer ocat je kiselina, a soda kiselinu neutralizira, i to samo po sebi nije opasno. Međutim, njihovo miješanje u zatvorenom spremniku može izazvati eksploziju.
  • Ocat i vodikov peroksid - ako se koriste zajedno, nastaju kiseline koje pri visokim koncentracijama oštećuju kožu, oči, grlo, nos i pluća, piše BrightSide.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message