Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Organska boja kose je mit, no ipak možete pronaći prirodnu

Danas će proizvođači hrane i kozmetike na mnoge svoje proizvode prilijepiti natpise poput "eko", "natural" ili "organic", no imaju li ti natpisi smisla na bojama za kosu?

Foto: Dreamstime
1 komentara

Postoje li uoće prirodne "organske boje za kosu? Kad se radi o bojenju kose tu još ima napretka. 

Rob Peetoom, stilist i Stephanie Brown, njujorška frizerka kazali su kako 100 posto organska boja kose - ne postoji. 

- Da, to je prava istina. Potpuno organska profesionalna boja kose ne postoji. Možete imati prirodne sastojke, ali da bi oni funkcionirali na kosi, potrebno je da se razvije kemijski proces koji će razviti boju - kaže Bowman.

'MUST HAVE' SEZONE Top pet frizura koje će biti hit ljeta 2019. godine u Hrvatskoj

Brown kaže da su prirodne boje kose biljne boje i određene vrste kane. 

Foto: Dreamstime

- Budite svjesni da niti biljna boja niti kana ne pružaju adekvatnu pokrivenost sijedih vlasi i da se ona možda mora držati više sati - kaže. Također upozorava da kana može isušiti kosu tijekom vremena. Ako tražite dugotrajnije rezultate i živopisne boje, trebat će vam nekoliko neorganskih kemijskih spojeva. 

- Neke izravne boje su prirodnije bazirane, ali će trajati pet do sedam pranja i samo će poboljšati vašu prirodnu boju. Prirodne boje naglašavaju vašu postojeću boju, ne boje ju iznova, pa se zato i koriste za dobivanje sjaja ili toniranje - Bowman.

Boja za kosu, slažu se stručnjaci, još uvijek je sigurna čak i ako nije 100% prirodna ili certificirana organska boja (ne zaboravite, voda je također kemikalija). Prema zakonu, aditivi u boji moraju biti odobreni prije nego što se koriste u kozmetičkim proizvodima, uključujući i one s kojima se boji kosa. 

 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ekološki proces

Dakle, u potpunosti organska boja za kosu ne postoji, što ne znači da ne možete pronaći prikladne opcije ako želite promijeniti boju kose. Samo prvo morate odraditi domaću zadaću:

Fotolia ŠTO SVE NAPUHUJE? Savjeti i trikovi da izbjegnete neugodnu nadutost u trbuhu

Prvi korak u ekološki osviještoj metodi bojanja kose je znati koje sastojke izbjegavati. 

Red haired woman with voluminous, shiny and curly hairstyle.Flying hair. | Autor: EdwardDerule Foto: EdwardDerule
Dva su najčešća sastojka boje kose za izbjegavanje - amonijak i p-fenilendiamin (PPDA ili pPD). Posljednji se nalazi u većini tamnih (smeđih, crnih) boja za kosu, a poznato je da uzrokuje teške, iako rijetke, alergijske reakcije. Jedini način da saznate da ste alergični na PPDA je da iskušate na malom cdijelu kože 24 sata prije nanošenja boje na vlasište. 

U frizerskom salonu tražite da vam pročitaju sastav, a ako želite ostati 'eko friendly', možete se orjenitrati i na one koje se ne testiraju na životinjama. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message