Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Originalni Paul Smith: Punih 40 god. ekscentrične otmjenosti

Originalni Paul Smith: Punih 40 god. ekscentrične otmjenosti
4

U knjizi ‘Hello, my Name is Paul Smith’, britanski dizajner otkriva zabavne stvari o modi, ponešto tajni, i svima poznate činjenice poput one da obožava zečeve

VIDEO

Kad gospodin Smith kroji za žene, to je  gotovo isto kao kad kroji za muškarce. Kroj, boja i tkanine  su isti, i po tome je postao poznat. Naravno, to je moralo i mora biti savršeno, jer temelji su njegova dizajnerska genotipa u modnoj klasici najbolje vrste. Kroj, boja i tkanina su isti, ali je klasika “kontaminirana” neočekivanim materijalima, i krojevima u dosluhu s “fensi” trendovima. 

Smith je Britanac što, naravno, podrazumijeva dozu ekscentričnosti, obveznu u Engleza... Najčešće to znači kakav kultiviran, ali dovoljno šašav, detalj koji se kao lajtmotiv provlači svakom njegovom kolekcijom – za muški, ženski i srednji spol, jer za sva tri Smith uvijek ima modno rješenje. I to dostojno vrha svjetske mode kojem i sam pripada otkako je kao mlad čovjek igrom sudbine dospio u modu, kao najzanimljiviju igru čovjekova izgleda kroz cijelu njegovu povijest. 

S 14 linija koje danas nose njegovo ime, Smith je postao jedno od samo nekoliko važnih kulturnih žarišta svijeta koje, poštujući klasiku a uvažavajući duh vremena i sve njegove ljepote, pa i one humoristične, čine svijet boljim. Doista boljim. Jer Paul je pozitivac

Smith je rođen 1945. kao horoskopski Rak što označava čovjeka koji vidi malo više od drugih jer posjeduje senzore za to zbog svoje osjetljivosti. A Smith je to znao kreativno upotrijebiti. K tome imao je sreću da bude mladić upravo u vrijeme u kojem se događala rock-revolucija ‘60-ih i ‘70-ih, a mladi su bili zainteresirani za Warhola i cijelu modernu likovnu i modnu scenu koja je bujala. Pop-kultura je bila nešto sasvim drugo od današnje, koja služi marketingu više negoli bogu dobrih umjetničkih ideja. 

Britanija je bila srce zbivanja u to doba, pa je čak i Smithov rodni Nottingham bio dobra adresa da se i sam postane kreativan u duhu svoga uzbudljivog vremena.  Smith, međutim, nije otprve bio svjestan toga – silno je kao tinejdžer želio biti profesionalni biciklist. A radio je, kažu ropski, u skladištu odjeće dok ga težak pad s bicikla nije na šest mjeseci otrgnuo od svega toga i, kad je prizdravio, odveo u društvo kreativnih mladih mozgova. Tu mu je sinulo. 

S nešto novca i uz pomoć svoje današnje supruge Pauline Denyer otvorio je 1970. svoj prvi dućan. Počeo je učiti o modi, krojenju, dizajnu, i šest godina poslije predstavio svoju prvu mušku kolekciju. S 14 linija koje danas nose njegovo ime, Smith je postao jedno od samo nekoliko važnih kulturnih žarišta svijeta koje, poštujući klasiku a uvažavajući duh vremena i sve njegove ljepote, pa i one humorističke, čine svijet boljim. Doista boljim.

Paul je pozitivac. Njegovo danas smežurano lice pokazuje to i više negoli kad je bio stvarno privlačan mlad muškarac. A radišan je toliko da hrvatski svijet to teško razumije, jer čemu toliko raditi kad se već ima cijelo bogatstvo. No stvarati ljepotu je hipnotički privlačno i Paul Smith naravno nije bedast da odustane. Kao što nije odustao ni od žene svog života, ni od bicikla koji kao grafički lajtmotiv upravo gledamo na njegovim modnim dodacima za mušku modu proljeća i ljeta 2014. 

Pokazala nam je to prije nekoliko dana ekipa zagrebačkog multibrand dućana za mušku modu Heraldi, gdje su gostovali Smithovi ljudi, a Giorgio Ferraioli je pokazao kako u Smitha ništa nije banalni casual, odnosno street style iako je krajnje jednostavno. U dućanu nas podsjećaju da su Smithove kravate s vanjske strane klasične strogoće kosih pruga, ali okrenete li jezik kravate ugledat ćete niz ružica ili minijaturnu pin-up ljepoticu kako sjedi podvinutih nogu i trepćući vas gleda.

Smith će svoje moderne muškarce opskrbiti čarapama s točkama punim boja. Svoje poznate prugice pune boja – koje nisu gay zastava, jer izgledaju kao da je Missoniju oteo cik-cak pruge, žućkaste ili tirkizne palete, pa ih ispeglao i  izravnao – Smith je sada skrio u unutarnju stranu manžeta svojih poznatih košulja. Mnoge imaju jednobojnu kragnu u kontrastnoj boji. A strogo krojeni sakoi sastavljeni su od blokova boja. 

To se ponavlja i u ženskoj garderobi, gdje je mnogo kolaža, osobito na modnim dodacima, na sandalama u stilu ‘70-ih, torbicama i muškim torbama nalik na sportske, ali izrađene u luksuznoj koži duboke modrozelene, plave ili ljubičaste boje. Sve je to fino i promišljeno. Užitak za oko. Bilo bi neobično da nije jer Paul Smith je potkraj prošle godine proslavio 40. godina rada iako radi dulje od toga. Sve je lijepo složio u knjigu “Hello, my Name is Paul Smith”, koja je dostupna putem iPoda, i koja otkriva kojekakve zabavne stvari o modi, ponešto tajni, i svima poznate činjenice poput one da obožava zečeve, ne mogavši odoljeti da kupi svaku figuricu zeca na koju naiđe.

Vremeplov:

1961. želio je biti biciklist

Kao tinejdžer je silno želio biti profesionalni biciklist. Radio je u skladištu odjeće, a onda ga je teški pad s bicikla na šest mjeseci otrgnuo od omiljena sporta.

1970. otvara svoj prvi dućan 

Uz pomoć svoje današnje supruge Pauline Denyer otvorio je 1970. svoj prvi dućan. Počeo je učiti o modi, krojenju, dizajnu i, šest godina poslije, predstavio svoju prvu mušku kolekciju.

1995. Japanci ga obožavaju 

Dućani Paula Smitha otvoreni su u 66 zemalja diljem svijeta! Japanci su posebno ludi za Misterom Smithom – imaju čak 200 dućana.

2014. napokon i u Hrvatskoj 

Kad dođete u dućan, kaže Smith, možete uz model kupiti i stolac na kojem ste sjedili dok ste isprobavali model, jer to je također dio dizajnerske koncepcije kuće Smith! (Dućan na Melrose Avenue u Los Angelesu - desno) 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje