Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Osam razloga zašto je teško preboljeti traumu iz djetinjstva

Osam razloga zašto je teško preboljeti traumu iz djetinjstva
1

Trauma koja je doživljena u djetinjstvu može ostaviti ozbiljne posljedice posebno ako uključuje emocionalno, fizičko ili seksualno zlostavljanje ili zanemarivanje

VIDEO

Osoba može patiti od depresije, anksioznosti, bipolarnog poremećaja, PTSP-a, pretilosti, može imati problema s ponašanjem i ostale zdravstvene probleme poput srčanih bolesti.

Problematično djetinjstvo također može uzrokovati kasnije probleme s alkoholom kao načinom umanjivanja boli. Studije procjenjuju da su do dvije trećine bolesnika koji koriste opojne droge u djetinjstvu trpjeli seksualno, emocionalno ili fizičko zlostavljanje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:47

Studije procjenjuju da do dvije trećine bolesnika koji se koriste opojnim drogama imaju povijest seksualnog, emocionalnog ili fizičkog zlostavljanja u djetinjstvu. Mnogo toga treba prevladati iz nemirnog djetinjstva, ali pomoć je dostupna i temeljito razumijevanje onoga što koči ozdravljenje može pomoći procesu oporavka.

Ovo je osam razloga zbog kojih je teško preboljeti traumu doživljenu u djetinjstvu.

1. Traumatizirana osoba vjerojatno u tom trenutku ne shvaća izvor svoje boli

Djeca nemaju referentni okvir kada se dogode traumatična iskustva, pa svoju stvarnost shvaćaju kao normalnu, pogotovo ako su njihovi skrbnici izvor njihove nevolje. Često, tek dosta kasnije, kada su okružene normalnim obiteljima ili kada steknu svoju obitelj, shvaćaju kako im je djetinjstvo bilo teško. Nažalost, što duže osoba čeka na pomoć teže joj je pomoći.

2. Problemi koji se javljaju zajedno mogu prikriti pravi problem

Oni koji uzimaju drogu ili alkohol kako bi se suočili s traumom doživljenom u djetinjstvu, mogu se toliko fokusirati na suočavanje sa svojom ovisnošću da nikada ne otkriju pravi izvor traume.

3. Šteta može biti i biološka

Znanstvenici znaju da dječja trauma može mijenjati strukturu mozga i promijeniti način izražavanja određenih gena. Istraživanje na Sveučilištu Brown iz 2012. godine, otkrilo je da dječja trauma poput zlostavljanja ili gubitka roditelja mijenja programiranje gena koji reguliraju stres, povećavajući rizik od razvoja problema poput anksioznosti i depresije.

Trauma u djetinjstvu također može utjecati na neurotransmitere mozga, pojačavajući tako osjećaj nagrade kada se koriste droga ili alkohol i tako čini ovisnost vjerojatnijom. Ta nova shvaćanja naglašavaju poteškoće u prevladavanju dječjih trauma, ali također pomažu kod ciljanih terapija i lijekova.

4. Prevladavanje prošlosti može značiti i njeno prisjećanje

Neki smatraju da je prisjećanje prošlosti previše bolno. Drugi to možda žele, ali smatraju da je nemoguće riješiti gomilu dječjih dojmova. To često izaziva osjećaj tjeskobe. Bol postaje teška za uklanjanje ako se njen izvor ne može precizno odrediti.

Otkrijte koji pas najbolje ide uz vašu osobnost po horoskopu
Otkrijte koji pas najbolje ide uz vašu osobnost po horoskopu

5. Rješavanje je često nedostižno

Često je nemoguće pronaći odgovorne za proživljenu traumu u djetinjstvu. Te osobe možda i neće više biti žive do trenutka kada traumatizirana osoba shvati izvor svoje traume ili je bude spremna riješiti. Također, može biti teško prihvatiti da nasilnik neće nikada odgovarati za svoje postupke ili da ne postoji nada za razvijanje 'zdravijih' odnosa.

6. Odgovori se često traže kod drugih, a ne kod sebe

Često osoba pokušava u drugima pronaći ono što joj je nedostajalo u životu u želji da popravi prošlost. Umjesto da vrednuju vlastite potrebe, troše energiju pokušavajući postati dostojni naklonosti drugih, često podnoseći daljnje zlouporabe.

7. Emocije se mogu zanemariti

U nekim slučajevima briga postaje previše opasna za dijete, tako da emocionalno otupe. To ne samo da oštećuje njihovu sposobnost izgradnje zdravih odnosa, već i otežava kasnije pokušaje pristupa emocijama potrebnim za ozdravljenje.

Božićni zodijak: Očekuje li vas zimska romansa ili prava ljubav
Božićni zodijak: Očekuje li vas zimska romansa ili prava ljubav

8. Unutarnje glasove može biti teško prigušiti

Djeca shvaćaju ozbiljno što im govorite o njima. Ako su te stvari negativne, da su bezvrijedni,  lijeni, glupi, ružni , to može uzrokovati da se osjećaju bezvrijedno, nedostojnima boljeg života i nemoćnima da se promijene, piše Psychology Today.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku