Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Osjećaju stres: Buka brodova može štetiti rakovima u moru

Osjećaju stres: Buka brodova može štetiti rakovima u moru
1

Stres uzrokovan brodskom bukom ili iscrpljuje rakove i njihovu energiju potrebnu za promjenu boje ili narušava ravnotežu hormona potrebnu da se ta promjena dogodi, kažu znanstvenici

VIDEO

Rakovi koji mijenjaju boju postaju previše uznemireni zbog buke brodova pa se moraju kamuflirati kako bi se sakrili od opasnosti, pokazala je nova studija objavljena u časopisu Current Biology, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Britanski znanstvenici promatrali su ponašanje obalnih rakova koji mogu mijenjati svoj pokrov da bi se stopili sa stjenovitim obalama i sakrili od grabežljivaca. No, česta izloženost zvukovima brodova i ostalim podvodnim zvukovima slabi njihovu sposobnost za skrivanje zbog poremećaja hormonske ravnoteže. 

Otkriveno je i da rakovima koji su izloženi buci broda treba dulje da reagiraju na zvuk ptica nego inače, a neki uopće nisu reagirali.

- Ranija istraživanja pokazala su da šum brodova može biti stresan za obalne rakove, pa smo željeli saznati kako taj stres može utjecati na ponašanje koje je nužno za njihov opstanak - rekla je jedna od autorica studije Emily Carter sa Sveučilišta u Exeteru.

Promjena boja obalnih rakova je sporija zbog procesa kojim se kontroliraju hormoni zaduženi za aktiviranje pigmentnih stanica.

U studiji su proučavali 71 raka s plaže Gyllyngvase u Cornwallu. Smjestili su ih u spremnik i izložili različitoj vrsti buci. Jedna je skupina bila izložena tihim podvodnim zvukovima, druga glasnim podvodnim zvukovima, a treća brodovima. Svi rakovi, koji su u startu bili tamne boje, nakon osam tjedana pokusa bili su bljeđi. No, rezultati su pokazali da su rakovi izloženi brodskoj buci teže kamuflirali pokrov.

Upoznajte najsretniju životinju na svijetu - preslatku kuoku
Upoznajte najsretniju životinju na svijetu - preslatku kuoku

Znanstvenici sa Sveučilišta u Exeteru zaključili su da je ovaj poremećaj posljedica stresa i poremećaja u hormonima.

- Stres troši energiju i remeti ravnotežu hormona. To znači da stres uzrokovan brodskom bukom ili iscrpljuje rakove i njihovu energiju potrebnu za promjenu boje ili narušava ravnotežu hormona potrebnu da se ta promjena dogodi - govori Carter.

Buka na brodu također je utjecala na sposobnost rakova da reagiraju na zvuk ptica.

Landing of the Ocean Viking ship, with 182 migrants, at the port of Messina

Stvorenja koja su bila izložena glasnoj brodskoj buci nisu se krila na način na koji se obično očekuje.

- Otprilike polovica rakova izloženih buci broda uopće nije reagirala na napad, a oni koji jesu, sporo su se skrivali - priča znanstvenica.

Slično kao što ljudi imaju problema s koncentracijom kad su pod stresom, priroda njihovog odgovora ukazuje na to da ne mogu obraditi ono što se događa, kao da svijesti i sposobnosti o donošenju odluka nema.

Kostur nepoznate životinje je zbunio čak i morske biologe...
Kostur nepoznate životinje  je  zbunio čak i morske biologe...

Rakovi uglavnom ne koriste zvuk za međusobnu interakciju, za razliku od drugih vrsta kao što su žabe ili šišmiši. To znači da postoje i druge vrste kojima je buka broda još dramatičnija.

- Rakovi na obali ne ovise u o zvuku, tako da naše otkriće da buka utječe na njihovo ponašanje i sposobnost kamufliranja sugeriraju da buka može utjecati na širok spektar vrsta - kaže.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi