Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

'Osjećam se kao da gorim dok stavim sve što trebam na sebe'

'Osjećam se kao da gorim dok stavim sve što trebam na sebe'
1

Prije ulaska treba dati podatke i ispuniti anamnezu te odgovoriti na sva ključna epidemiološka pitanja, kaže stomatologinja Matea Zaher Švarc koja je od danas počela s redovnim pregledima

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Evo zašto biste đumbir trebali jesti svaki dan - ili barem često

Normalno se krećem, ali u glavi gorim, osjećam se kao da je u njoj stotinu stupnjeva, kroz smijeh nam govori stomatologinja Matea Zaher Švarc koja će nakon gotovo dva mjeseca u svojoj ordinaciji u Domu zdravlja Rudeš primiti prve naručene pacijente. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:30

Dodaje da, kada radi, nosi dvije maske, naočale, kapu preko glave i vrata, vizir, rukavice i jednokratni ogrtač. Iako je cijelo vrijeme karantene dežurala u ordinaciji, pacijente nije primala, nego je pomagala u trijaži liječnicima opće medicine.

POGLEDAJTE VIDEO: Protokol kod stomatologa 

Pokretanje videa...

01:31

- Od danas počinjemo normalno raditi. Svi pacijenti se prije dolaska moraju obavezno telefonski naručiti. Obavezno dolaze s rukavicama i maskom, a na ulazu u ambulantu obavezno im uzimamo anamnezu - kaže te dodaje da ih ispituju sva ključna epidemiološka pitanja poput onih jesu li bili u kontaktu s nekim tko je pozitivan na korona virus, imaju li sami neke simptome i jesu li u zadnje vrijeme bili bolesni. 

- Prilikom prijama na formular obavezno zapisujemo datum i vrijeme kad smo primili pacijente, jer u slučaju zaraze imamo evidenciju koja će nam pomoći izolirati pacijente kako bi se spriječilo širenje zaraze - kaže stomatologinja. 

- Svima se mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom i tek onda, kad je sve u redu, mogu ući u ordinaciju. Prilikom ulaska obavezno se dezinficiraju ruke - objašnjava Matea i napominje da između pacijenata ostavlja dovoljno vremena kako bi se sve steriliziralo, dezinficiralo i provjetrilo prije nego što stigne drugi pacijent.

- Cijelo vrijeme karantene dežurali smo u ordinaciji, minimalno tri puta tjedno. No radili smo trijažu za opću medicinu koja je primala akutne pacijente. Nikoga bez detaljne anamneze nismo puštali u ambulantu. Što se moje ordinacije tiče, sve smo rješavali telefonski, a hitne slučajeve slali smo u Dom zdravlja Vrapče. Od prošlog tjedna primali smo hitne pacijente, a sad počinjemo redovito - rekla je Matea te istaknula da su pacijenti vrlo zadovoljni razinom zaštite i kažu joj da se osjećaju sigurno u njezinim rukama.

Ako ostanu ovakve mjere, liste čekanja će biti dugačke

Imamo pojačani protokol primanja pacijenata. Prilikom dolaska u epidemiološkom kutku svi ispunjavaju anketni listić s epidemiološkim podacima, kaže dr. med. dent. Srećko Srdjak, ravnatelj Poliklinike Arena u Zagrebu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Stomatolog Srećko Srdjak objašnjava kako izgleda pregled kod zubara

Pokretanje videa...

03:51

Pacijenti prolaze kroz protokol kako se ponašati prilikom ulaska u čekaonicu ili ambulantu. Čekaonice su organizirane tako da ljudi mogu održavati dovoljan razmak, a pacijente naručuju s duljim vremenskim razmakom kako bi se stiglo sve dezinficirati. 

Pacijenti koji odlaze u klinički dio za sale i operacije uzimaju kape i kaljače. Svi djelatnici imaju jednokratne mantile, maske, vizire i rukavice. 

- Velika je gužva, iako se to ne vidi u čekaonici zbog mjera organizacije. Dolaze pacijenti koji su iznimno hitni, no ako ove mjere na ovaj način ostanu na snazi, nisam siguran hoćemo li ljude moći primiti još mjesecima. Za sada možemo primiti oko 30 posto pacijenata u odnosu na razdoblje prije epidemije pa je lista čekanja dugačka - kaže stomatolog.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Otvoreni saloni: 'Velika nam je gužva, svi moraju ostaviti broj'

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Pokretanje videa...

01:22
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa