Lifestyle

Komentari 7

Evo zašto biste đumbir trebali jesti svaki dan - ili barem često

Evo zašto biste đumbir trebali jesti svaki dan - ili barem često

Ovaj je korijen od davnina poznat kao ljekovita biljka, a novija istraživanja samo su potvrdila da ima izrazito ljekovito djelovanje. Koristan je protiv mučnine, te protiv kolesterola i migrena

Zanima bas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Svi ih kupuju: Đumbir, limun, češnjak i med na cijeni u Rusiji

Đumbir je od davnina poznat kao korijen koji se koristi u ljekovite svrhe a novija istraživanja samo su potvrdila njegovu učinkovitost i pozitivan utjecaj na niz zdravstvenih problema i sustava u tijelu. Postoji sve više dokaza o tome da bi ga bilo dobro konzumirati redovno, odnosno svakodnevno dodavati u hranu. Ako niste veliki ljubitelj đumbira, evo zašto biste trebali razmisliti o tome: 

POGLEDAJTE VIDEO: 

1. Đumbir je prijatelj vašeg srca

U istraživanju koje je obuhvatilo 85 ljudi s visokom razinom kolesterola tijekom 45 dana pokazalo je da se redovnom, odnosno svakodnevnom konzumacijom đumbira može utjecati na smanjenje njegove razine. A time i na smanjenje rizika od hipertenzije, moždanog udara i srčanih bolesti. 

2. Pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma prehlade

Đumbir sadrži antioksidanse i ima snažnu protuupalnu komponentu. Na to posebno utječe sastojak gingerol. To je bioaktivna tvar koja smanjuje rizik od infekcija. 

3. Dobar je protiv mučnine

Bilo da je riječ o mučninama zbog toga što ste nešto pojeli, tijekom vožnje u automobilu, ili o mučninama tijekom trudnoće - đumbir će ih sigurno smiriti. 

4. Liječi želučane i probavne tegobe 

Pomaže kod bilo koje vrste problema sa želucem, od nadimanja do probavnih smetnji. Može biti koristan čak i kod gastroenteritisa, odnosno ublažavanja proljeva. 

5. Može djelovati protiv migrene

Redovna konzumacija đumbira može djelovati protiv upalne tvari u krvnim žilama koja uzrokuje glavobolje. Stručnjaci njegovo djelovanje uspoređuju čak i sa Sumatriptanom, lijekom koji se koristi u liječenju migrena. U nekim se studijama tvrdi da je jednako učinkovit, a - nema nuspojava, prenosi portal StethNews.  

6. Pomaže topljenje kilograma 

Kako ima sposobnost poboljšanja probave i ubrzava metabolizam, đumbir može biti koristan dodatak u programima kojima nastojite dovesti tijelo u top formu. Konzumacija đumbira u soku, smoothieju ili kao dodatak nekoj namirnici, može pridonijeti ublažavanju osjećaja gladi, pa je dobar saveznik u dijetama.  

Zanima bas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Čudesni đumbir: odlična pomoć kod 25 zdravstvenih problema

Najčitaniji članci