Lifestyle

Komentari 1

Osjeti slobodu leta i doživi nov pogled na svijet uz paragliding

Osjeti slobodu leta i doživi nov pogled na svijet uz paragliding

Paragliding je vrlo lijep i praktičan oblik letenja kojim se može baviti skoro svatko, a letovi traju od 10 minuta do 10 sati, ovisno o terenu, uvjetima i iskustvu pilota

Dva, tri koraka i već ste u zraku. Ne vjerujete samom sebi i ostajete bez daha dok se tlo pod nogama sve više udaljava. Nakon par trenutaka relaksirano se zabacite u sjedalo i uživate u prekrasnom pogledu sa kilometar i pol visine.

Što je to paragliding?

Paragliding je rekreacijski i natjecateljski zračni sport u kojem pilot upravlja svojom letjelicom da bi letio u željenom pravcu itd. Paragliding spada u zrakoplovstvo mada je samo letenje nešto jednostavnije nego kod ostalih zrakoplovnih grana. Mi ga još svrstavamo u slobodno letenje jer pilot slobodno leti kamo on želi poštivajući neke osnovne propise.

Ideja samog letenja je da čovjek provede svoje vrijeme u zraku prelijećući velike udaljenosti i uživajući u prirodi visina. Od kuda ideja za paraglidingom?

Čovjekova želja za letenjem je poznata još iz davnih vremena pa su prije parajglidera postojale i postoje druge letjelice kao zmaj, jedrilice itd. Paraglider su izmislili alpinisti koji su u želji za brzim silaskom sa planina počeli prerađivati padobrane u tu svrhu. Prvi paraglideri su sličili padobranima te su im i letne sposobnosti bile slabe uz to što su bili dosta i opasni.

Kako probat ili početi letjeti?

Za sve znatiželjnike i zaljubljenike u visine postoje dvije opcije kako probati letjeti. Prva opcija je vrlo jednostavna i ne treba ništa znati o letenju. To je tandem let sa iskusnim tandem pilotom ili instruktorom. Sve je vrlo jednostavno, a kratke upute dobijete prije samog polijetanja. Pilot odradi sve sam, a na Vama je da se samo relaksirano ubacite u sjedalo i uživate u laganom letu kroz zrak. 

Tandem letove nude razni klubovi, ali jedno od najljepših destinacija kod nas je naravno Kvarner i Istra. Za one koji su možda već probali tandem let ili znaju da žele letjeti postoje razni centri obuke po cijeloj Hrvatskoj gdje će vas instruktori naučiti sigurnom i kvalitetnom letenju te vas pripremiti za polaganje dozvole pilota parajedrilice kako biste bili samostalni pilot.

Gdje se sve leti i kada?

Letjeti u Hrvatskoj je moguće skoro svugdje gdje je to dopušteno zakonom. Najviše se leti na području oko Zagreba i Rijeke na lokalnim letjelištima. Primorje je lijepo za letenje tokom cijele godine obzirom da nema snijega. Ukoliko je dan lijep i bez jakog vjetra budite sigurni da je netko u zraku. Poznata hrvatska letjelišta su: Ivančica, Japetić, Buzet, Učka, Tribalj, Lič, Sinj, Bjelopolje te Osijek.

Koliko dugo traje let i koliko visoko se leti?

Letovi mogu trajati od 10 minuta pa do 10 sati. Sve ovisi o terenu, meteo uvjetima, kvaliteti pilota i dijelu dana. Prosječni rekreativni letovi traju po dva sata dok letovi za rekorde mogu trajati i 12 sati. Visine na kojima se leti također ovise o meteo uvjetima i terenu. U Hrvatskoj se u prosjeku leti do 2000 m nadmorske visine, ali ima i prekrasnih dana kada ide i preko 3000 m.

Tko se sve može baviti paraglidingom?

Paraglidingom se može baviti skoro svatko. Zakonski minimum je 16 godina uz pristanak roditelja. Što se tiče starosne dobi tu nema ograničenja. Paragliding nije zahtjevan fizički pa svatko tko se smatra u dobroj formi može letjeti. Iz iskustva znam da lete osobe starije od 70 godina. To sve govori o zahtjevnosti.

Dali je to opasno?

Kao i sve u životu tako i paragliding može biti opasan ukoliko se ne poštuju određena pravila. Samoukost obično završava loše. Ukoliko osoba pohađa tečaj, drži se pravila i leti u uvjetima koji njemu pogoduju onda paragliding postaje vrlo zahvalan i siguran sport. 

Tehnologija izrade krila, sjedala te razni standardi osiguravaju maksimalnu sigurnost za osobe koje se bave paraglidingom. U obavezni dio opreme tako i spada kaciga te rezervni padobran. Sjedalo u kojem pilot leti ima zaštite koji čuvaju kralježnicu od eventualno lošeg slijetanja.

Jeli paragliding skup?

Paragliding je najjeftiniji oblik letenja zrakoplovno sportskim zrakoplovom. Nema jeftinijeg načina letenja. Oprema za letenje kreće se od 900 eur za polovnu školsku opremu pa do 5000 eur za natjecateljsku novu opremu. Ako uzmemo u obzir kakve nam mogućnosti i zadovoljstvo pruža i nije neki novac. Naravno tu treba uračunati školu koja do dozvole sa svime košta oko 6500 kn.

Za više informacija o letenju u Primorju, tandem letovima i centru obuke posjetite web stranice lokalnog Paragliding kluba Flumen.

Najčitaniji članci