Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Oslikani podovi su u trendu: Evo kako obojiti podove na pravi način i što treba uzeti u obzir

Oslikani podovi su u trendu: Evo kako obojiti podove na pravi način i što treba uzeti u obzir
5

Za sve koji prihvaćaju rustikalnu, minimalističku ili skandinavsku estetiku, oslikani podovi su popularni. Kada su obojeni u bijelo, poprimaju čist, minimalistički izgled. Međutim, obojeni podovi nisu za svakoga

Nekoliko stvari biste trebali razmotriti prije nego što krenete u avanturu bojanja podova. Oslikani podovi su u trendu, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako obojiti svoje podove na pravi način. Za sve koji prihvaćaju rustikalnu, minimalističku ili skandinavski nadahnutu estetiku, oslikani podovi trenutno imaju veliku popularnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Pogotovo za one koji imaju podove od tvrdog drva koji nisu u dobrom stanju, farbanje poda je često lakše i pristupačnije od prepravljanja. Kada su podovi obojeni u bijelo, oni imaju tendenciju da poprime čist, minimalistički izgled. Međutim, obojeni podovi nisu za svakoga. S vremenom će se neizbježno okrhnuti i pokazivati znakove istrošenosti, stoga perfekcionisti, pazite.

Kako bismo bili sigurni da smo uzeli u obzir sve čimbenike prije nego što uzmemo valjak za farbanje, David Steckel, kućni stručnjak u Thumbtacku, ima nekoliko savjeta.

Dizajn interijera: Odlični savjeti kako birati i postaviti tepih u prostor da izgleda savršeno
Dizajn interijera: Odlični savjeti kako birati i postaviti tepih u prostor da izgleda savršeno

Evo što vam nitko ne govori o bojanju podova i koji bi bio pravi način za postizanje najboljih rezultata. Pet stvari koje vam nitko ne govori o bojanju podova:

Obojeni podovi će se okrhnuti

Lakiranje podova je izvrsno brzo rješenje kada tražite isplativu 'nadogradnju', ali nije nužno trajno rješenje - kaže Steckel. Boja će se uvijek ljuštiti kada je izložena trenju, bez obzira na način nanošenja ili površinu. Ako želite malo 'wabi-sabi' ili rustikalni efekt, onda bi ovo moglo dobro funkcionirati za vas na duže staze.

Pripremni rad je najvažniji dio

Ključ za bojanje poda kojem se često gubi prioritet je pripremni rad. Kvaliteta gotovog proizvoda određena je kvalitetom pripreme - kaže Steckel. Ako namjeravate bojati svoje podove, pobrinite se da imate dovoljno vremena posvetiti se pripremnim radovima prije nego što uopće uzmete u ruke kist.

Ventilacija je neophodna

Vjerojatno ćete koristiti boju s hlapljivim organskim komponentama, stoga je ventilacija ključna, preporučuje Steckel. Jedini problem kod ovog koraka je otvaranje prozora izravno u prostoriju koje bi moglo unijeti prašinu u prostoriju dok se pod farba. Pobrinite se da vaši prozori imaju zaslone, otvorite vrata i prozore u okolnim sobama. Ne zaboravite uvijek nositi masku.

Možda biste htjeli unajmiti profesionalca

Iz gore navedenih razloga, zapošljavanje profesionalca mogla bi biti najsigurnija opcija.

Isplanirajte 

Prije nego počnete s oslikavanjem isplanirajte što ćete raditi. Na ovaj način znate gdje ćete početi, a gdje završiti s bojanjem, tako da možete izaći iz sobe dok se osuši.

Donosimo 5 osnovnih pravila za uređenje modernog interijera
Donosimo 5 osnovnih pravila za uređenje modernog interijera

Kako obojiti podove na pravi način:

Izbrusite pod

Prije nego počnete slikati, morat ćete izbrusiti drvene podove kako biste uklonili lak ili određenu završnu obradu. Steckel preporučuje najam brusilice za podove kako biste spasili leđa i svoje podove.

Očistite pod

Nakon brušenja uklonite što više prašine tako da usisavate, metete, ponovno usisavate, a zatim i lagano brišete pod. Ostavite da odstoji nekoliko sati da se osuši kako bi se prašina slegnula, a zatim još jednom usisajte.

Zakrpite sve rupe

Osim ako ne želite rustikalni izgled, uzmite malo punila za drvo i popunite sve pukotine ili rupe. Nakon što se osuši, prvo ćete trebati premazati ta mjesta i pustiti ih da se osuše.

Premažite pod

Zatim premažite pod temeljnim premazom na bazi ulja. Trebat ćete nositi propisno postavljenu masku kako biste osigurali ventilaciju.

Nanesite boju

Nakon što se temeljni premaz potpuno osuši, provjerite upute na etiketi, vrijeme je za nanošenje prvog sloja boje. Većina marki boja nudi specifičnu boju formuliranu za korištenje na podovima. Ne zaboravite odabrati završni sloj koji želite, bilo da je mat, sjajan, itd. Pustite da se boja osuši. Ovisno o podlozi i boji koju koristite, možda ćete morati nanijeti drugi sloj.

Dodajte završni premaz

Nakon što se boja potpuno osuši, nanesite završni premaz koji funkcionira s temeljnim koji ste koristili. Izbjegavajte stavljanje ulja na lateks, jer će se odmah ljuštiti. Ako niste sigurni, obratite se svojoj trgovini bojama za preporuku završnog premaza, donosi Real Simple.

Pustite da se svaki sloj potpuno osuši, a zatim uživajte u novom izgledu vašeg prostora!