Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Osobe s invaliditetom pripremaju se za posao u hortikulturi

Osobe s invaliditetom pripremaju se za posao u hortikulturi
10

Program izobrazbe osoba s invaliditetom već dugi niz godina pomaže u pronalaženju posla. Tvrtke do 20 djelatnika koje zaposle osobe s invaliditetom bit će novčano nagrađivane

VIDEO

Program izobrazbe u području ukrasne hortikulture osoba s invaliditetom već dugi niz godina pomaže u pronalaženju posla u raznim europskim zemljama. Projekt se sada provodi i kod nas. Za svoj budući posao, u posebno prilagođenom plasteniku na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, priprema se i Dražen Mikita.

"Volio bih se baviti sadnjom biljaka i daljnjim procesom, radom u stakleniku i sve što je povezano sa zemljom. Najljepše mi je na edukaciji kad nam profesorice i njihovi asistenti pomažu oko sadnje biljaka, kad nas uče kako se sadi i uzgaja bilje, te sam naš rad s biljkama", ispričao nam je Dražen.

Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, koji edukaciju provodi zajedno s Udrugom za promicanje istih mogućnosti i Centrom za odgoj i obrazovanje Dubrava. IPA projekt vrijedan oko 213 tisuća eura s 95 posto sufinancira Europski socijalni fond.

"Projekt se sastoji iz dva dijela. Sama edukacija ima teoretski i praktični dio. Fokus je na edukatorima koji su dužni biti na teoretskom dijelu i onda dolaze na praktični dio na koji dovode i korisnike (osobe s invaliditetom). Svaki edukator s nekoliko štićenika čini po jednu grupu u kojima rade različite praktične vježbe", objašnjava koordinator projekta Hrvoje Grajner, mag.ing.

Cilj projekta je i edukacija predavača koji rade s osobama s invaliditetom (edukatora). Oni će nakon završenog programa usvojena znanja iz područja ukrasne hortikulture prenositi na osobe s invaliditetom u svojim matičnim institucijama. Grajner najavljuje kako će od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražiti kurikulum kojim bi ovakva edukacija postala standard u obrazovanju osoba s invaliditetom.

"Zatražit ćemo od resornog ministarstva jedan kurikulum u sklopu kojeg bi terapeuti koji rade s osobama s invaliditetom dobili sva potrebna znanja iz ukrasne hortikulture i potom ih primijenili u svojoj instituciji educirajući  korisnike kako bi postali konkurentniji te lakše pronašli posao na tržištu", napominje Grajner.

Jedna od edukatorica je i Ljiljana Pilizzari Marić. Kaže kako njezini učenici uz ovaj program i ugodnu atmosferu lako usvajaju znanja.

"Većina edukacija je u praktičnom obliku, što je zapravo najbolja metoda za učenike zato što uče vlastitim radom, pokušajima i pogreškama. Koliko sam čula, sijanjem i sađenjem, pokušavaju  eksperimentirati i kod kuće za što mislim da je potrebno svakom čovjeku pa će dobro doći i mojim učenicima koji će postati samostalni ljudi", kaže Pilizzari Marić.

Uključivanje osoba s invaliditetom u svijet obrazovanja i zapošljavanja važan je za njihovu  integraciju u društvo. Sudjelujući u obrazovanju i radu, osobe s invaliditetom osjećaju se korisnima i vrijednima, aktiviraju se u društvu, ispunjavaju svoj život i podižu vlastito samopouzdanje i samopoštovanje.

"Mi smo njima u ovim vježbama ukazali da oko sebe gledaju kako priroda diše i kako živi, te da pokušaju neke praktične stvari raditi. Ovdje će steći znanje o tome kako uzgojiti biljku, kako je razmnožiti. Oni su na vježbama sijali sjeme i prate daljnji rast biljaka. Naučili su i načine vegetativnog razmnožavanja. Imali su prilike vidjeti i na koji se način biljke mogu iskoristiti u dekorativne svrhe, odnosno kako se pojedini dijelovi biljke suše nakon čega se i rade dekoracije za nadolazeće blagdane", kazala je doc. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić, predavač na projektu.

Učenik Dražen Mikita dodaje kako bi volio da i ostale obrazovne institucije poput Agronomskog fakulteta pružaju  ekukacije osobama s invaliditetom.  

"Bilo bi dobro da na korištenje dobijemo staklenik budući da u našim skupinama ima jako talentiranih ljudi koji bi mogli raditi i prezentirati svoj rad", istaknuo je Dražen.

Koordinator Hrvoje Grajner ističe da o ovom programu edukacije informiraju i potencijalne poslodavce diljem Zagrebačke županije i šire. Informacija će mnogima biti vrijedna s obzirom da od prvog siječnja 2015. godine na snagu stupa nova zakonska odredba. Poslodavci koji zapošljavaju više od 20 ljudi, morat će na svakih 20 radnika imati zaposlenu jednu osobu s invaliditetom. Oni koji se ogluše, plaćat će mjesečnu kaznu od 30 posto minimalne bruto plaće za svaku osobu koju je trebao zaposliti.

Poslodavci koji će zapošljavati osobe s invaliditetom, a imaju manje od 20 djelatnika i to nisu obvezni činiti, bit će novčano nagrađeni. Za svakog zaposlenog mjesečno će dobivati 15 posto minimalne bruto plaće.

"Smatram da mogućnosti postoje i mi ćemo napraviti sve da informacija o projektu dođe do svih bitnih struktura, da uvide vrijednost projekta i na taj način da zaposle osobe s invaliditetom koje su završile naš program", zaključio je Grajner.

Docentica Skendrović Babojelić poziva sve poslodavce koji se bave ukrasnom hortikulturom i hortikulturom općenito da zaposle barem jednu osobu s invaliditetom.

"Ja bih savjetovala poslodavcima da u svom poslu pokušaju organizirati barem jedan segment i zaposle osobu s invaliditetom jer oni imaju vrlo velike potencijale. Iz iskustva znam da se trude i da mogu postići dobre rezultate", naglasila je docentica Agronomskog fakulteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
PROMO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu

U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom Zagreba

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
PROMO

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak

Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepca
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
URBANI VRTOVI

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak