Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Oštećenja na koži od hladnoće ponekad je nemoguće popraviti

Oštećenja na koži od hladnoće ponekad je nemoguće popraviti
1

Pomoći nekome da se zagrije možete i vlastitim tijelom, priljubite se uz njega. Preporuka je ozlijeđenom dati nešto protiv bolova jer je ugrijavanje smrzotine bolno

VIDEO

Početne promjene očituju se na koži tvrdoćom, bljedilom, kasnije crvenilom i plavkastom bojom. Zahvaćeno područje obično je manje osjetljivo na dodir, iako može biti prisutna jaka bol. Nagli prestanak osjećaja hladnoće pouzdan je znak početka procesa smrzavanja, objašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Oštećenja ponekad mogu postati takva da je oporavak kože nemoguć. To ovisi, osim o tome koliko je hladno i koliko dugo je netko bio na hladnoći, i o stanju periferne cirkulacije, količini vlage u zraku, vjetru...

POGLEDAJTE VIDEO - pet načina kako da dom bude topliji:

Pokretanje videa...

Pet načina kako da dom učinite toplijim zimi bez povećanja računa za grijanje 00:31

- Svi ovi čimbenici utječu na to da li će smrzotina biti površinska ili duboka. Kod površinskih smrzotina javljaju se nakon više sati, čak i nakon 2 dana, mjehuri ispunjeni bistrom tekućinom. Duboke smrzotine zahvaćaju potkožno tkivo, ponekad mišiće, tetive, kosti. Na površini se javljaju mjehuri ispunjeni krvavom tekućinom. Neliječena smrzotina uglavnom završava infekcijom i gangrenom - objasnili su u HZJZ-u.

Prva pomoć kod smrzavanja

Čovjeka treba unijeti u toli prostor i skinuti sve mokro s njega, kao i sve što ga steže - čarape, cipele, prstenje, narukvice... Dajte mu topli napitak da mu se tijelo počne ugrijavati i iznutra. Mjehuri na koži ne smiju se otvarati, već samo pokriti sterilnom gazom. Prste na rukama treba odvojiti umetanjem komadića mekane tkanine.

Gripa: Koliko dugo smo zarazni i kad je bolesti službeno kraj?
Gripa: Koliko dugo smo zarazni i kad je bolesti službeno kraj?

Ukoliko bolnica nije blizu i dulje trebate čekati stručnu pomoć, pokušajte ugrijati smrzotine, ali ikako ne naglo - uronjavanjem u toplu vodu ili stavljanjem termofora s vrućom vodom. Naime, to može izazvati dodatna oštećenja na koži.

- Nakon podizanja unutarnje temperature, valja započeti ugrijavanje smrznutih dijelova tijela u vodi početne temperature 10 do 15 °C. Temperatura vode postupno se povećava, svakih 5 minuta za 5 °C, do maksimalne temperature od 40 °C . Trljanje smrznutog dijela tijela snijegom ili rukama ili izlaganje izravnom izvoru topline je zabranjeno jer takav postupak redovito uzrokuje još veća oštećenja i stvara povoljne uvjete za infekciju - kažu u HZJZ-u.

Smrznuti dijelovi tijela moraju mirovati, a ako se radi o nogama, tada ih je potrebno malo podignuti, smjestiti u povišen položaj. Pomoći nekome da se zagrije možete i vlastitim tijelom, priljubite se uz njega. Preporuka je ozlijeđenom dati nešto protiv bolova jer je ugrijavanje smrzotine bolno.

Kako napraviti snjegovića: S 2 balona, štrikom i s lampicama
Kako napraviti snjegovića: S 2 balona, štrikom i s lampicama

Što nikada ne raditi?

- Ugrijavati smrznute dijelove tijela ako ih ne možete održavati toplim. Ponovno smrzavanje može prouzročiti još veća oštećenja. Za ugrijavanje smrzotina koristiti direktne suhe izvore topline (kao što je radijator, grijalica, termofor, fen). Direktna toplina može uzrokovati oštećenje tkiva - upozoravaju u HZJZ-u.

Također, smrznute dijelove tijela nemojte masirati, a nemojte niti dozvoliti ozlijeđenome da puši i pije alkohol dok se ne oporavi - to utječe na cirkulaciju.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje