Kako se za lijepo postavljenim stolom ne biste našli u neugodnoj situaciji, važno je upoznati se s nekim od osnovnih pravila jedenja raznih jela
Osvojite sve lijepim manirima za stolom
Ovisno o vrsti, predjelo se jede priborom za predjelo koji je postavljen najdalje od ruba tanjura, s desna i s lijeva. Francuska salata i pršut jedu se nožem i vilicom, a kruh i peciva rukom. Lijevom rukom uzmite posluženi, odrezani komad kruha i potom otkidajte komadiće. Ne drobite i ne umačite komadiće kruha u kavu, mlijeko ili u juhu. Juha se jede tako da se širom stranom žlica za juhu prinosi ustima. Guste juhe poslužene u šalici jedu se nešto manjom žlicom. Vruću juhu promiješajte i uzimajte s kraja tanjura, ali ne hladite juhu pušući u nju ili u žlicu. Dugačke rezance i valjuške presijecite u tanjuru, rubom žlice. KRUH I PECIVO - Jedu se rukom. Lijevom rukom uzmite posluženi, odrezani komad kruha i potom otkidajte komadiće. Ne drobite i ne umačite komadiće kruha u kavu, mlijeko ili u juhu. JAJA - Oljušteno, tvrdo kuhano jaje jede se rukom. Meko kuhano jaje poslužuje se oljušteno u čaši ili cijelo na posebnom stalku. Razbijte vrh ljuske i jedite jaje malom žličicom. Pečeno jaje, jaje na oko i kajgana jedu se vilicom i nožem. SIR - Mekani kravlji sir i sir s vrhnjem jedu se žličicom.Tvrdi sirevi režu se nožem i jedu na komadiću kruha. Tanke kriške sira poslužene na tanjuriću jedu se viljuškom i nožem. Za sir se daju dva noža, sa svinutim i s nareckanim vrhom, jedan za sireve s jakim okusom, a drugi za laganije sireve. HRENOVKE I KOBASICE - poslužene na tanjuru jedu se vilicom i nožem. Prije rezanja, kobasicu oprezno ubodite na nekoliko mjesta, kako vas ne bi poprskao masni sadržaj. PERAD - Batake ne glođite, nego priborom za jelo očistite kost. Ako su se u neformalnom, kućnom ambijentu ukućani i gosti odlučili ipak poslužiti i prstima, na stol treba staviti zdjelicu za pranje prstiju u kojoj je topla voda i kriška limuna. JABUKE I KRUŠKE ogulite nožem, razrežite na kriške i jedite rukom. Voćna salata jede se žličicom.