Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Oteklinu ublažite kremom od arnike, a žulj shea maslacem

Oteklinu ublažite kremom od arnike, a žulj shea maslacem
1

Uganuće će prvo riješiti ledeni oblog, a zatim i preparat od arnike, koja razgrađuje hemoglobin. Pomažu i ulje lavande, kadulje, lovora i pčelinjeg voska...

VIDEO

Do ozljeda najčešće dolazi zbog pretjerivanja u intenzitetu treninga ili nepravilnim izvođenjem pokreta, no uganuća, istegnuća i bol u mišićima često možete i sami (iz)liječiti. Ako bol ne odlazi ili se pogoršava, zglob otiče ili se od nekog udarca ili pada mijenja boja kože, treba stati s vježbanjem, staviti hladni oblog 10-ak minuta i držati taj dio tijela na povišenom da se smanji oteklina i bol. Zatim treba što prije otići liječniku, kaže trener i psiholog Dragan Šurlan. 

Za smanjenje upalnih procesa izbjegavajte brzu hranu, masno meso i rafinirani šećer

Ako je liječnik utvrdio da nije došlo do ozbiljne ozljede, potrebno je njegovati ozlijeđeni dio tijela, a to znači mirovati i stavljati hladne obloge nekoliko puta na dan na 10-ak minuta u prvih 48 sati. Uz hladne obloge, mazanje otečenog dijela tijela i modrica kremom od arnike pomoći će umanjiti bol i oteklinu.

- Arnika (brđanka) razgrađuje hemoglobin pa sve modrice i podljevi prolaze puno brže od uobičajena tri tjedna. Naime, toliko je potrebno da se hemoglobin razgradi i da masnica od plave boje prijeđe u žutu te izblijedi - kaže fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Ona savjetuje da uganuli zglob ili istegnutu tetivu namažete kremom na bazi gaveza, kantariona i ružmarina. Alantoin u gavezu potiče  brže zarastanje kosti te smiruje tkivo nakon uganuća. Svi pripravci se mažu najmanje dva puta dnevno, a po potrebi i 5-6 puta. Melem od shea maslaca, ulja lavande ili kadulje i pčelinjeg voska koristi se za žuljeve, protiv upale i komplikacija te za brže zarastanje mlade kožice.

- Mažite ga dva puta dnevno. Malo melema ili stavite na komad sterilne gaze ili na veći komad flastera te preko noći privijte na žulj - savjetuje Krajina Pokupec. Kod napetih i bolnih mišića pomaže eterično ulje lovora jer je odličan i učinkovit analgetik.

Mentol iz mente hladi i osvježava, ružmarin potiče cirkulaciju, a ulje borovice zagrijava mišiće.

- U tankom sloju prvo premažite mišiće biljnim uljem pa kapnite jednu ili dvije kapi lovora. Zatim dobro utrljajte i izmasirajte - kaže aromaterapeut Saša Radulović. I prehrana učinkovito pomaže kod “muskulfibera” (upaljenih mišića “zakiseljenih” mliječnom kiselinom).

- Povećajte unos svježih namirnica koje sadrže fitokemikalije s antioksidativnim djelovanjem pomoću kojih se reduciraju upalni procesi. Takve namirnice su ponajprije voće, povrće i začini, ali i u skupini masti nalazimo namirnice koje smanjuju upale, poput omega-3 masnih kiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina, kojih najviše ima u ribi, lanenim sjemenkama i orasima - zaključuje nutricionistkinja Sanja Ćosić.

Topli aromatični oblog spas je za bolne i upaljene mišiće 

Kod bolnih mišića preporučuje se topli aromatični oblog. U 500 ml tople vode dodajte 10 kapi eteričnog ulja lovora, namočite mali ručnik, dobro ocijedite i stavite na dio tijela koji treba tretirati, kaže aromaterapeut Saša Radulović. Gaultheria procumbens ili tzv. zimzelen polegnuti djeluje izraženo protuupalno, analgetično i spazmolitično.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje