Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Način na koji se vežete u vezi otkriva vama idealnog partnera

Način na koji se vežete u vezi otkriva vama idealnog partnera
1

Tjeskobni tip zbog mnogo ljubavi koju daje često se osjeća nevoljeno, izbjegavajući žali tek nakon što pogriješi, a siguran zbog velike empatije oprašta i ako ne treba

VIDEO

Koliko nam je ljubavi i povezanosti potrebno s partnerom te koliko naši ljubavni odnosi u prosjeku traju, u velikoj mjeri je određeno time kakav je naš stil vezivanja u međuljudskim odnosima, objavili su psiholozi Amir Levene i Rachel Heller u knjizi "Attached"(Privrženi).

Oni razlikuju tri različita stila vezivanja: tjeskobni, sigurni i izbjegavajući, u čije se kategorije prema svojim karakteristikama mogu svrstati svi ljudi, neovisno o tome jesu li već 40 godina u braku ili su samci. Spoznaja o tome kakav smo tip, smatraju oni, pomoći će nam u poboljšanju postojećeg odnosa, ili u prepoznavanju onog što će nas usrećiti.

Tjeskobni tip

Ovaj tip ima sposobnost biti vrlo blizak i odan, no često je u strahu kako to isto njegov partner nije u stanju. Zbog toga, anksioznom tipu njegov angažman u vezi oduzima mnogo emocionalne energije. Ljudi s takvim stilom vezivanja su osjetljivi i na vrlo male promjene u partnerovu raspoloženju te skloni uzimanju situacija i ponašanja previše "osobno".

 Znakovi za prepoznavanje:

- Učestalo zvanje partnera, pisanje poruka ili e- maila, kao i slučajne šetnje oko njegovog ureda, u nadi da ćete ga susresti mada se s njim nisu dogovorili.

- Ako vam se nije javio, kao kaznu što ste bili razočarani ignorirate partnera, okrećete očima u njegovoj blizini, ili ga provocirate sitnim primjedbama o njegovom ponašanju.

- Tjeskobni tip voli partnera učiniti ljubomornim kako bi mu na taj način "dokazao" svoje osjećaje, pa će prepričavati zgode u kojoj ih je netko zvao na spoj i slično.

- Zbog svađe s partnerom tjeskobni tip ne može se smiriti te čak niti spavati, a svi su njegovi napori usmjereni da se situacija što prije riješi.

Savjet: Najgore što ovakav tip može učiniti je inzistirati na odnosu s nekim tko mu nije u stanju pružiti toliko ljubavi koliko mu treba te koliko je i sam u stanju dati. Zbog toga će mu više odgovarati sigurni i tjeskobni tip, dok će izbjegavajući uvijek stvarati sumnje u njemu.

Izbjegavajući tip

Njemu je izuzetno važno da zadrži svoj osjećaj slobode i nezavisnosti, i to mu je vrlo često važnije od osjećaja bliskosti s partnerom. Zbog toga često slušate pritužbe od partnera kako mu se ne povjeravate ili da situacije koje ste doživjeli čuje tek od drugih. Isto tako ne provodite puno vremena opterećujući se sa svojom ljubavnom situacijom.

Znakovi za prepoznavanje: 

- Izbjegavanje obaveza poput vjenčanja unatoč dugogodišnjoj vezi

- Fokusiranje na partnerove mane i njihovo isticanje te predbacivanje

- Učestalo flertovanje s drugima kako bio se osjećali poželjnima

- Inzistiranje na kompliciranim odnosima, koji nemaju neku očiglednu budućnost

- Izbjegavanje psihičke bliskosti, povjeravanja, odavanja tajni, ili istinskog razrješavanja problema

Savjet: Izbjegavajući će tip, ako ne prilagodi svoje ponašanje i postane spremniji na kompromise, lako otjerati od sebe nekog do koga mu je doista stalo te stavove mijenjati tek s drugim ljudima, tj. nakon što se "opeče".

Sigurni tip

Toplina, otvorenost i sigurnost ovom tipu dolaze spontano i prirodno, pa je on i u stanju zaljubljenosti sposoban biti umjeren u pokazivanju toga. Tako može uživati u ljubavi i prepustiti se osjećajima bez straha da će biti povrijeđen. Ovakav tip voli se povjeravati ali i slušati te mu je najvažnije da mu je partner dobar sugovornik.

Znakovi za prepoznavanje:

- Prilikom svađa zadržavaju miran stav, ne vrijeđaju partnera i koncentriraju se na temu razgovora

- Ovaj tip krasi velika doza empatije, pa su u stanju razumjeti druge, čim im oni objasne razloge za svoje ponašanje

- U ljubavnim odnosima ne želi igrati igrice, a otvoren je u razgovorima o budućnosti

Savjet: Iako se od ovog tipa može mnogo toga naučiti u međuljudskim odnosima, no ipak se može naći u lošem odnosu ako si dozvoli previše empatije i sposobnosti opraštanja prema nekomu tko to ne zaslužuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'