Lifestyle

Komentari 42

Otvarač na limenci ima rupu s razlogom, znate li čemu služi?

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal C. Fraze. On je 1963. godine patentirao svoju ideju za otvaranje limenke, tzv. otvaranje na povlačenje

Jeste li se ikada zapitali čemu služi mali otvor na otvaraču limenke gaziranog soka? Nije tamo zbog dekoracije već ima vrlo korisnu ulogu. Naime, ta rupa služi kako bi držala slamku na mjestu i olakšala ispijanje soka.

Pijenje direktno iz limenke baš i nije dobra ideja jer vam usta dolaze u direktan doticaj s metalom, a ona je prije toga bila tko zna gdje i na sebi može imati nataložene bakterije i nečistoću.

Pogledajte kako staviti slamku u otvor otvarača na konzervi i koliko ispijanje soka to čini jednostavnijim:

Izumio je otvaranje limenke na povlačenje

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal C. Fraze. On je 1963. godine patentirao svoju ideju za otvaranje limenke, tzv. otvaranje na povlačenje. 

Prije njegovog izuma limenke sa napitcima su se otvarale posebnim otvaračem koji je on jednog dana 1959. godine zaboravio kod kuće pa je limenku jedva otvorio. Tada mu je sinulo da bi se trebale otvarati jednostavnije, a ne ovisiti o zasebnom otvaraču. I uspio je u tome.

Prve slamke bile su od trske

Slamke su još davno, prije više od 6000 godina, koristili stari Sumerani kada su zajedno ispijali piće iz zajedničke posude. Njihove slamke bile su dugačke i načinjene od trske.

Za sličan dizajn kakav poznajemo danas zaslužan je Amerikanac Marvin Chester Stone. 

Najprije je eksperimentirao jednom vrstom trave, ali ta slamka je bila nestabilna i ostavljala je okus trave u piću i talog. Potom je u ruke uzeo papir, zapravo traku papira koju je omotavao oko olovke, zalijepio i olovku izvukao.

Ali i tu je postojao problem jer papir i tekućina ne idu zajedno pa je papirnatu slamku dodatno obložio papirom. Bio je to pun pogodak. Ideju je patentirao 1888. godine i krenuo s proizvodnjom. Slamke su bile dugačke 22 centimetra.

Njegov izum je kasnije doradio Joseph Friedman, napravio je to da se slamka može savinuti kako bi se lakše pilo iz nje. Na tu ideju je došao dok je gledao svoju kćer kako se muči dosegnuti vrh ravne slamke. Svoju ideju patentirao je 1937..

Najčitaniji članci