Ova kuća stapa se s prirodom i neprestano mijenja svoj izgled | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ova kuća stapa se s prirodom i neprestano mijenja svoj izgled

Ova kuća stapa se s prirodom i neprestano mijenja svoj izgled

Američki umjetnik Doug Aitken autor je projekta Mirage: kuće sastavljene od zrcala, tako da izgleda kao da upija i odražava ono što se događa u okolišu, na tren nepomična, a onda opet vrlo živa

VIDEO

Doug Aitken autor je fascinantnog projekta Mirage: Kuće koja je izgrađena po modelu obiteljskih kuća na američkim rančevima, a je sastavljena od reflektirajućih golemih zrcala. Instalacija je prvotno bila smještena u pustinji Južne Kalifornije i otvorena za posjetitelje 25. veljače 2017., u sklopu Desert X izložbe suvremene umjetnosti, koju je uredio umjetnički direktor Neville Wakefield.

Početkom 2019. preselio ju je u snijegom prekrivene švicarske Alpe, u selo Gstaad, poznato po elitnom skijaškom turizmu, gdje predstavlja nezaobilaznu atrakciju za brojne skijaše i posjetitelje.  

POGLEDAJTE VIDEO: Krka Fairytale Village

Pokretanje videa...

Bajkovito naselje u skradinskom zaleđu 04:24

Mirage ne prestaje oduševljavati činjenicom da je u potpunosti stopljena s prirodom te da odražava svaki pokret u prirodi. U jednom trenutku izgleda kao da je riječ o okviru za sliku koja odražava okoliš, a već u idućem kada se podigne povjetarac ili preleti ptica postaje živa slika koja se mijenja iz trena u tren.

Kalifornijski stil gradnje kuća na rančevima jedinstven je na Zapadu. Utemeljio ga je arhitekt Frank Lloyd Wright, koji je vjerovao da arhitektura treba biti stopljena s krajolikom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noverraz Nadine (@noverraz7)

 U 1920-ima i 30-ima skupina arhitekata počela je graditi takve kuće spajajući Wrightov fluidni tretman prostora s jednostavnim jednokatnim kućama koje su gradili stočari.

Nakon Drugog svjetskog rata dodatno je pojednostavljena arhitektura kuće i postala je vrlo česta u gradnji, jer je zbog relativno jednostavne gradnje omogućavala da se predgrađe brzo širi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dean (@socalsphoto)

Mirage je naizgled 'običan' prigradski dom, lišen emocija, pripovijesti koje bi pričali stanovnici i živosti koja je uobičajena za takav posjed. Ta minimalistički izgrađena struktura, bez vrata i prozora, u potpunosti funkcionira kao odgovor na krajolik oko sebe. 

Bila je smještena u dolini Coachella, u neposrednoj blizini planinskog lanca San Jacinto i u potpunosti se stopila s krajolikom. Kuća od zrcala kao da ga upija, kao da je okvir za sliku koju odražava, tako da njezine zrcalne površine tvore kaleidoskop u prirodnoj veličini koji apsorbira i odražava krajolik.

Ne postoji ni jedan trenutak kad bi se posebno isplatilo promatrati tu instalaciju, treba ju gledati satima, bez odmicanja pogleda, jer svaka njena varijacija pruža nešto novo i stvara jedinstveno umjetničko djelo. I unutrašnjost kuće obložena je zrcalnim površinama, na kojima se odražava slika prirode kroz otvore za prozore i vrata te otvor na krovu kuće, tako da je prolazak kroz kuću uistinu veličanstven.  

Doug Aitken rođen je 1968. godine. Završio je likovnu umjetnost, no istražuje brojne medije kroz koje se dosad izražavao, od skulpture, preko filma i instalacije, do arhitektonskih intervencija. Njegova djela prikazuju se na izložbama suvremene umjetnosti u brojnim poznatim muzejima, a osvojio je i nekoliko vrijednih nagrada. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5