Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ova španjolska tvrtka pronašla je način za proizvodnju goriva

Ova španjolska tvrtka pronašla je način za proizvodnju goriva
1

Proizvod sagorijeva poput ugljena, ali stvarna proizvodnja je ugljično neutralna te ima znatno nižu proizvodnju štetnih otpadaka poput dušika, sumpora i klora

VIDEO

Pretvaranjem organskog otpada u biokarbon koji tijekom proizvodnje ne stvara CO2 ili druge zagađivače, Ingelia je pronašla održiv izvor energije od tradicionalnog ugljena. Europska komisija je obećala da će EU smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2050. na 80% ispod razine iz 1990. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Iako izgledi nisu dobri, da bi se zaustavile klimatske promjene, UN je rekao da će biti potrebne "neviđene promjene" i na društvenoj i na globalnoj razini.

Međutim, španjolska tvrtka Ingelia ima djelomično rješenje; nakon razvoja industrijskog procesa za proizvodnju biokarbona nazvanog "biohala" koji se može koristiti kao čišći izvor energije tradicionalnom ugljenu.

Katastrofalni požari vode do najvećeg rasta CO2 u atmosferi
Katastrofalni požari vode do najvećeg rasta CO2 u atmosferi


Prije deset godina, Marisa Hernández je zajedno s još dva partnera iz Ingelije uspjela razviti industrijski proces sposoban za pretvaranje organskog otpada (poput kanalizacije i komposta) u bioplinar.

Rezultirajući proizvod djeluje i sagorijeva poput ugljena, međutim ono što je najzanimljivije je činjenica da ima mnogo manje zaostalih zagađivača kada se proizvede. Iako ima isti potencijal u proizvodnji energije kao standardni ugljen, njegov proizvodni proces ima nultu stopu CO2 kao i znatno manju proizvodnju štetnih otpada kao što su dušik, sumpor i klor.

Sarajevo poptpuno prekriveno smogom i dalje pri vrhu ljestvice najzagađenijih glavnih gradova

- Pod specifičnim uvjetima pritiska i temperature, od 20 bara i 200 ° C, dehidriramo organsku tvar i otpuštamo vlažnu tvar u tekućem obliku. Drugim riječima, koncentriramo 95% ugljika u otpad - objasnio je izvršni direktor. 

Tijekom procesa termokemijske pretvorbe Ingelije (poznat kao hidrotermalna karbonizacija), štetni otpad poput dušika, sumpora i klora se ulijeva u zaostalu tekućinu.

Nakon osmosatnog postupka,rezultat je čvrst, suh, cilindričan materijal koji bi mogao zamijeniti gorivo iz fosilnih goriva.

Ekonomisti se slažu: Dodatni porezi bi smanjili emisije CO2
Ekonomisti se slažu: Dodatni porezi bi smanjili emisije CO2


Suosnivač je također napomenuo da se loši mirisi nastali kao nusprodukt procesa kompostiranja izbjegavaju sadržavanjem obrade otpadnih tvari u zatvorenom spremniku, čime se biljke mogu nalaziti bliže centrima stanovništva.

- U usporedbi sa standardnim postrojenjem za kompostiranje ili bioplinskim postrojenjem u kojem proces traje oko 30 dana, vremenski raspon naše metode iznosi svega osam sati. Koristimo organsko smeće, organski dio komunalnog otpada, kanalizaciju iz uređaja za pročišćavanje pa čak i otpad iz vrtlarstva- objasnio je Hernández.

Rješenje koje je ova španjolska tvrtka iznijela je način skladištenja obnovljive energije u obliku biomase, međutim osim te ima i druge primjene.

Može se koristiti za rad na baterijama ili čak za proizvodnju specifičnih materijala kao što su biopolimeri, za proizvodnju plastike ili možda kao zamjena za treset za obogaćivanje tla.

- Našim postupkom do 2022. godine mogli bismo zamijeniti 220 000 tona ugljena godišnje i izbjeći emisiju širenja pola milijuna tona CO2 u atmosferu - rekao je izvršni direktor.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku