Lifestyle

Komentari 2

Ove će godine mjesec biti pun 13 puta, a jednom će biti 'plav'

Ove će godine mjesec biti pun 13 puta, a jednom će biti 'plav'

Prvi će se supermjesec na nebu pojaviti 9. ožujka, a drugi nedugo nakon, 7. travnja i taj će biti 'spektakularniji i veći', budući da će tada biti najbliže Zemlji

Zaljubljenici u nebo su se u prethodnoj godini imali čemu veseliti. Već su u prva tri mjeseca 2019. na nebu zasjala čak tri supermjeseca (puni mjesec koji se pojavljuje u trenutku kad je Mjesec najbliže Zemlji), a iz nekih se dijelova Zemlje 2. srpnja pružao i spektakularan pogled na rijetku potpunu pomrčinu Sunca 

I premda se ove godine neće ponoviti potpuna pomrčina, stručnjaci kažu da je 2020. godina 'puna nebeskih fenomena', pa ćemo tako vidjeti čak dva supermjeseca, jedan 'plavi mjesec' (fenomen kad se puni mjesec pojavi drugi put u istom mjesecu, rijetka pojava zadnji put zabilježena u kolovozu 2012.) i trinaest punih mjeseca.

Prvi će se supermjesec na nebu pojaviti 9. ožujka, a drugi nedugo nakon, 7. travnja. Prema portalu space.com, ovaj u travnju biti će 'spektakularniji i veći', budući da je mjesec tada najbliže Zemlji.

No, prava 'poslastica' dolazi u listopadu koji je i jedini mjesec u godini sa dva puna mjeseca, što drugi čini 'plavim mjesecom'. A što je još rjeđe, listopadski plavi mjesec pojavljuje se - na Noć vještica. Meteorolog AccuWeathera Brian Lada napominje da ćemo nakon tog plavog mjeseca 31. listopada 2020. za sljedeći plavi mjesec koji će nebo obasjati baš na Noć vještica morati pričekati - 2039. godinu.

Puni će mjesec u 2020. biti 13 puta:

10. siječnja
9. veljače
9. ožujka (supermjesec)
7. travnja (supermjesec)
7. svibnja
5. lipnja
5. srpnja
3. kolovoza
2. rujna
1. listopada
31. listopada
30. studenog
29. prosinca

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci