Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ove dvije vrste pića najgore su za zdravlje srca, izbjegavajte ih

Ove dvije vrste pića najgore su za zdravlje srca, izbjegavajte ih

Nova analiza usporedila je kako šest različitih vrsta popularnih pića utječe na kardiovaskularno zdravlje i rizik od smrtnosti. Otkrića bi mogla utjecati na naše svakodnevne odluke o tome što si točimo

VIDEO

Analiza objavljena u časopisu 'American Society for Nutrition' analizirala je 20 različitih kliničkih studija kako bi otkrila kardiovaskularne rizike povezane sa šest različitih pića. To su čaj, kava, voćni sok, energetsko piće, alkohol i napitak zaslađen šećerom ili umjetno zaslađen.

Otkrili su da dugotrajna konzumacija zaslađenih pića i alkohola povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zdravi detoks sokovi i smoothieji 01:27

Prethodna istraživanja otkrivaju da bi energetska pića mogla biti povezana sa srčanim aritmijama, srčanim zastojem i ishemijom miokarda, što dovodi do začepljenja arterija. Stoga bi energetska pića trebala biti na popisu rjeđeg konzumiranja.

Zašto je šećer loš za srce?

Šećer može povisiti krvni tlak, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara, bolesti srca itd. U umjerenim količinama i uz inače zdravu prehranu, šećer neće automatski povisiti krvni tlak. Ukratko, to je nešto na što biste trebali obratiti pozornost radi zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Cejlonski cimet može pomoći s probavom, ali i kod pamćenja
Cejlonski cimet može pomoći s probavom, ali i kod pamćenja

Druga istraživačka studija objavljena u 'American Journal of Clinical Nutrition' otprilike u isto vrijeme istraživala je može li se tjelesnom aktivnošću boriti protiv učinaka zaslađenih ili umjetno zaslađenih napitaka na kardiovaskularne bolesti.

U ovoj studiji, koja se sastojala od 100.000 odraslih osoba, oni koji su pili te napitke više od dva puta tjedno, imali su veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na preporučene razine tjelesne aktivnosti.

No tjelovježba je odlična za srce. Međutim, ova studija sugerira da možda neće u potpunosti umanjiti negativne učinke prekomjernih slatkih pića, što služi kao još jedan razlog da pripazite na unos šećera.

Što piti umjesto nezdravih pića punih šećera

Dakle, ako ste osoba koja stalno nešto mora piti, razmislite o odabiru nečeg s nižim sadržajem šećera kada je to moguće i čuvanju slatkih pića za posebne prilike.

U nastavku je popis opcija koje će vam pomoći:

  • kava (bez šećera i mlijeka), za koju je ovo novo istraživanje pokazalo da je zdrava za srce
  • biljni čaj, za koji je u ovoj novoj studiji utvrđeno da je zdrav za srce
  • kombucha s niskim udjelom šećera
  • smoothieji koji sadrže vlakna, proteine i zdrave masti
  • topli kakao
  • kokosova voda

No treba znati da gotova kokosova voda, napitci od kave i voćni sokovi mogu sadržavati gomilu skrivenog dodanog šećera čak i ako je pakiranje prekriveno popularnim riječima poput - prirodno i zdravo.

Vitamin D štiti od demencije i slabih mišića te jača imunitet
Vitamin D štiti od demencije i slabih mišića te jača imunitet

Ako želite biti sigurni da konzumirate pića s niskim sadržajem šećera, uvijek provjerite etiketu. Nastojte zadržati dnevni unos dodanih šećera ispod 5 žličica (20 grama).

Nova pregledna studija meta-analize otkrila je da dugotrajna konzumacija pića zaslađenog šećerom povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene.

Iako je ovo važno napomenuti za svakodnevne navike, to nije rasprava o povremenom uživanju u zaslađenom napitku sa šećerom. Na kraju krajeva, život se sastoji od ravnoteže - tu i tamo popiti slatki sok nije nikakav problem, piše mbg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...