Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati

Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati
1

NASA je proučavala kućne biljke koje mnogi imaju i otkrili da neke bolje filtriraju zrak i uklanjaju hlapljive organske spojeve. Izdvojili su šest kućnih saveznika

VIDEO

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja zraka od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju zrak od, primjerice, raznih građevinskih materijala, boja, prašine... 

To nisu samo "bapske priče" - već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju zrak i uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.

Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:

1. Aloa - ona je odlična za podizanje razine kisika u vašem domu. Također, otkrili su da učinkovito apsorbira formaldehid, ugljični dioksid i ugljični monoksid. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) - sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom. Odlično apsorbira otrove iz zraka kao što su formaldehid, stiren te ugljični monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 četvornih metara.

3. Bršljan (Hedera Helix) - ovu biljku bi definitivno baš svatko trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa") - odlično uklanja kemijske otrove iz zraka. Ova kućna biljka filtrira benzen iz zraka kao i formaldehid i trikloretilen. 

5. Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata "Laurentii") - idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi i noću.

6. Fikus (Ficus Elastica) - osobito je učinkovita u čišćenju zraka od formaldehida. Također ne trebaju puno svjetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtjevne. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 četvornih metara. Znači, za 80 "kvadrata" dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu staviti  u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...