Kada na pakiranju piše "najbolje upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do kraja" znači da proizvođač do tog datuma jamči za okus proizvoda, ali on je jestiv još neko vrijeme
Ove namirnice možete jesti i kada im prođe rok - dobre su
Svake godine baci se oko 1,3 milijarde tona hrane u svijetu. U strahu da se ne bi otrovali i razboljeli, bacamo namirnice kojima je prošao rok. No stručnjaci kažu da neke stvari možemo jesti i nakon isteka roka. Ali važno je što je napisano. Proizvodi na na kojima piše "best before" ili "najbolje upotrijebiti do" često se mogu jesti i piti i nakon isteka tog roka još neko vrijeme.
Proizvođači do tog dana jamče kvalitetu proizvoda po okusu, mirisu, teksturi i hranjivoj vrijednosti. Nakon tog datuma, te vrijednosti padaju, ali hrana je i dalje jestiva. Pri tom je bitno da to pakiranje prethodno nije otvarano. No nakon tog datuma, proizvođači se ograđuju i ne jamče za sigurnost i kvalitetu hrane. Zato je bitno ne pretjerivati i ako vam nešto stoji par mjeseci od roka "najbolje upotrijebiti do", vi to najbolje bacite.
Oznaka "upotrijebiti do" koristi se na namirnicama koje su s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljive i vjerojatno je da će nakon tog roka predstavljati opasnost za zdravlje ljudi. Nakon tog roka bolje je ne jesti tu hranu.
Ove proizvode možete koristiti nakon "najbolje upotrijebiti do" roka:
- Alkohol - votka i viski sigurno vam neće naštetiti ako prođe ovaj rok, piše Daily Mail. Pivo se također može piti, ali vjerojatno neće biti tako ukusno. No treba izbjegavati kremaste likere.
- Čokolada - se može jesti nakon isteka roka, a moguće je da ćete uočiti i male bijele mrlje. One su pojava kristaliziranog šećera, ali navodno vam neće štetiti. Problem je kada se čokolada istopi pa ponovno stvrdne i takvu je ne bi trebalo jesti.
- Čips - nakon isteka roka "najbolje upotrijebiti do" vjerojatno neće biti hrskav kao prije, ali ne bi vam trebao naštetiti. Velika količina soli štiti ih od kvarenja, ali ipak ih ne bi trebalo jesti nakon tri tjedna od isteka roka.
- Jaja - mogu trajati do mjesec dana nakon isteka ovog roka ako se čuvaju na temperaturi do 5 stupnjeva Celzijevaca. Ako niste sigurni je li jaje svježe, stavite ga u šalicu hladne vode. Ako potone na dno, još je svježe, ako ne, bacite ga.
- Sir - samo tvrdi sirevi poput parmezana mogu se jesti nakon isteka ove vrste roka. Čak i ako se plijesan razvije po njima, iznutra može biti dobar. Potrebno je samo zarezati deblji dio kako bi bili sigurni da ste je uklonili. Svježi i mekani sirevi nikad se ne bi smjeli jesti nakon isteka roka. Nakon što se otvore mogu trajati maksimalno tjedan dana.
- Konzervirana hrana - može stajati godinama i biti dobra ako vam je stajala na tamnom i hladnom mjestu.
- Tjestenina - može se koristiti dugo nakon otvaranja. Ali najbolje ju je čuvati u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti kako bi spriječili kontakt s vlagom.
Nikako nemojte konzumirati ovu hranu i pića nakon isteka roka:
- kobasice, hrenovke, salame - zbog opasnosti od listerije
- svježe morske plodove - zbog opasnosti od trovanja
- svježe i mekane sireve
- kremaste likere.