Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ovi trikovi će osigurati da vam jelka što dulje ostane svježa

Ovi trikovi će osigurati da vam jelka što dulje ostane svježa

Prvo što morate napraviti je držati božićno drvce u tegli kako bi ga mogli zalijevati. Trebali bi svakodnevno provjeravati razinu vode stabla tako da u podnožju bude dva centimetra vode

VIDEO

Ako se odlučite ove godine imati pravo božićno drvce, imajte na umu da će ga suhi i topli uvjeti doma osušiti, pa je i veći rizik da će ono ranije propasti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bor se može pronaći već i za 10 eura: 'Prodaja ide, kupaca ima, a cijene su malo više nego lani' 00:43

Ako želite da drvce čim dulje ostane svježe i mirisno, valja se poslužiti trikovima koji će ga držati takvim barem tjedan dana dulje nego što bi to bilo da ih ne prakticirate.

Prvo što morate napraviti je držati jelku u tegli kako bi je mogli zalijevati. Trebali bi svakodnevno provjeravati razinu vode stabla tako da u podnožju bude dva centimetra vode.

ANKETA Kad je u redu krenuti s ukrašavanjem doma za Božić?
ANKETA Kad je u redu krenuti s ukrašavanjem doma za Božić?

Živo božićno drvce u posudi

Božićno drvce u posudi trebalo bi biti zdravo i dobro razvijeno. Ako je smreka ili jela neposredno prije prodaje izvađena iz zemlje i ugurana u lonac, vidjet ćete samo snažno glavno korijenje, a sitnog, vlaknastog korijenja bit će vrlo malo. Takvo se drvce može osušiti nakon što ga posadite. 

Također, ne pretjerujte u veličini. Želite li zadržati drvce u posudi do sljedećeg Božića (a možda i više godina), birajte patuljaste, spororastuće sorte četinjača. Naime, većina crnogoričnih stabala brzo raste, pa može prerasti posudu, a čak i zasjeniti vrt ako ih ondje posadite.  

Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u kuću nekoliko dana držati u negrijanoj garaži, zimskom vrtu ili sličnome mjestu da se privikne na promjenu temperature. Na sličnome mjestu bi trebalo stajati i nakon blagdana, prije sadnje u vrtu. U kući drvce ne bi trebalo stajati dulje od desetak dana, a najbolje ga je smjestiti dalje od izvora topline (idealna temperatura je 15-18 stupnjeva).

7 ideja za dekoriranje bora: Od adventskog drvca pa sve do onog prekrivenog slatkišima
7 ideja za dekoriranje bora: Od adventskog drvca pa sve do onog prekrivenog slatkišima

Izložena visokoj temperaturi, biljka bi mogla prekinuti period mirovanja i pustiti nove izbojke koji će se lako smrznuti nakon iznošenja van. Svaki dan je potrebno provjeravati vlažnost supstrata u posudi. On se ne smije osušiti, ali ni biti previše vlažan. Namjeravate li drvce posaditi u vrtu, pokušajte iskoristiti toplije dane kad tlo nije smrznuto kako biste iskopali rupu i zemlju prenijeli na toplije mjesto. Tako vas smrznuto tlo neće prisiliti da sa sadnjom čekate do proljeća. Ako padne snijeg ili tlo bude smrznuto, lonac omotajte kartonom ili jutenom vrećom, iznesite ga na zaštićenu terasu ili balkon, u hladno spremište ili garažu u kojima može nekoliko tjedana pričekati povoljnije uvjete. 

Dodatni trikovi

Limunada ili razblažena mješavina vode, šećera i limuna će duže održati jelku svježom. Pored toga, dodavanje limunade u posudu u kojoj držite jelku spriječit će i širenje neugodnih mirisa koji nastaju uslijed taloženja bakterija u vodi.

Također, vodka ili neki drugi alkohol isto će imati dobre efekte na jelku. Alkohol će pomoći u ubijanju bakterija u vodi, pa možete dodati po kap alkohola svaki drugi dan u posudu u kojoj držite jelku. 

Bez obzira na to koliko lampice stvaraju posebnu atmosferu, one također ubrzavaju propadanje drveta. Ako baš želite ukrasiti drvce na ovaj način, mala LED svjetla bolji su izbor od običnih svjetala jer će manje zagrijati jelku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 7. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje