NEKE GUBE OKUS
Ovih 20 namirnica nikako ne biste smjeli čuvati u frižideru
Mnogi i dalje smatraju kako u hladnjaku može stajati bilo što. No stručnjaci upozoravaju da neke namirnice koje automatski stavljate u hladnjak, zapravo trebale biti vani na sobnoj temperaturi
U nastavku pogledajte kojih 20 namirnice ne biste smjeli čuvati u frižideru
1. CIJELE DINJE - Frižider može prepoloviti količinu antioksidansa u dinjama. Istraživanje američkog Ministarstva poljoprivrede pokazalo je da lubenice na sobnoj temperaturi razviju gotovo dvostruko više spojeva poput beta-karotena (koji doprinosi zdravoj koži i vidu) nego one koje se drže u hladnjaku. Hladan zrak usporava razvoj antioksidansa koji se događa nakon berbe. Narezane dinje ipak treba staviti u frižider kako bi se spriječio rast bakterija.
2. BOSILJAK - Ova biljka brzo pocrni ako se čuva na temperaturama ispod 4°C. Držite ga na kuhinjskom pultu, u sjeni, kao cvijeće vazi, stavite stabljike u čašu s vodom i prekrijte biljku plastičnom vrećicom s patentnim zatvaračem kako bi zadržala vlagu i mogla disati.
3. KRUMPIR - Na hladnoći škrob iz krumpira pretvara se u šećer, što mu daje zrnastu teksturu i lagano slatkasti okus. Krumpir najbolje uspijeva na oko 7°C dok većina frižidera radi na 1,5–3,5°C). Čuvajte ga u papirnatoj vrećici na hladnom i tamnom mjestu. Sunčeva svjetlost uzrokuje nakupljanje klorofila, što može učiniti krumpir zelenim i gorkim.
4. KRASTAVCI - Krastavci ne podnose hladnoću. Čuvanje u frižideru često ih čini vodenastima i gnjecavima.
5. LUK - Luku je potrebna cirkulacija zraka da bi ostao svjež. Cijeli luk čuvajte u papirnatoj vrećici s rupama na tamnom i prozračnom mjestu. Ne držite ga blizu krumpira. Luk ispušta vlagu i plinove koji ubrzavaju kvarenje krumpira. Narezani luk ipak treba držati u frižideru.
6. RAJČICA - Hladnoća mijenja kemijske procese u rajčici. Usporava one koji daju svjež okus, a ubrzava one koji ga narušavaju. Cijele rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi za bolji okus.
7. KAVA - Vlaga u frižideru šteti kavinim zrncima i smanjuje njihovu aromu. Također, svaki put kad otvorite frižider, dolazi do promjene temperature i kondenzacije. Kavu je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u smočnici ili kuhinji.
8. ČEŠNJAK - Češnjak najbolje uspijeva na temperaturama između 15 i 18°C. Čuvajte ga u prozračnoj posudi na suhom i hladnom mjestu.
9. LJUTI UMAK - Ocat i konzervansi u nekim kupovnim ljutim umacima sprječavaju kvarenje na sobnoj temperaturi. U frižideru, ljutina papričica može oslabiti.
10. MED - Med se ne smije držati u frižideru jer se na niskim temperaturama kristalizira i stvrdne. Sobna temperatura je idealna za čuvanje meda.
11. NAREZANI KRUH - Iako frižider usporava nastanak plijesni, kruh se u njemu brzo osuši. Bolje ga je zamrznuti ako nećete odmah pojesti, pa odmrznuti prema potrebi. Ako često konzumirate kruh, držite ga vani na pultu.
12. ORAŠASTI PLODOVI - Za najbolji okus, orašaste plodove čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u smočnici. Nemaju dovoljno vlage za brzi razvoj bakterija, pa su sigurni za konzumaciju i na sobnoj temperaturi do tri mjeseca. Hlađenje može produljiti svježinu, ali nije nužno.
13. AVOKADO - Ako je tvrd, avokado treba ostati na sobnoj temperaturi dok ne dozre. Ako je zreo i planirate ga odmah koristiti – ostavite ga vani. Ako ga nećete cijelog odmah pojesti, stavite ga u frižider kako bi duže trajao.
14. KOŠTUNIČAVO VOĆE - Breskve, šljive, nektarine i marelice najbolje dozrijevaju na sobnoj temperaturi.
15. MASLINOVO ULJE - Maslinovo ulje treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u frižideru. Na hladnoći postaje gusto i poprima teksturu poput maslaca.
16. PAPRIKA (BABURA) - Paprika gubi hrskavost ako se drži u frižideru. Niske temperature ju čine gnjecavom i manje ukusnom.
17. KISELI KRASTAVCI - Nije velika stvar držati kiseli krastavac izvan frižidera. Budući da su već konzervirani u salamuri, mogu ostati u vašoj smočnici dok ih ne budete spremni pojesti.
18. ČOKOLADA - Čuvajte čokoladu na sobnoj temperaturi, na tamnom i suhom mjestu, kako bi uživali u maksimalnom okusu; na hladnoći može dobiti zrnastu teksturu.
19. PATLIDŽAN - Ako planirate jesti patlidžan nekoliko dana nakon što ste ga kupili, može ostati na radnoj površini. Držanje u frižideru može smanjiti okus. Međutim, imajte na umu da patlidžan ima kratki rok trajanja izvan frižidera, pa ga svakako pojedite što prije.
20. CIJELA LUBENICA - Nema potrebe za pravljenjem mjesta za veliku, nenarezanu lubenicu u vašem frižideru. Voće je zapravo najbolje čuvati na sobnoj temperaturi. Držite je na pultu dok ne dođe vrijeme da je narežete. Nakon što je narežete, omotajte je i stavite u frižider.