Lifestyle

Komentari 5

Ovih 8 građevina drveće koristi kao element modernog dizajna

Ovih 8 građevina drveće koristi kao element modernog dizajna

Od Singapura pa sve do Švicarske, tvrtke su uvele više zelenila u gradnju zgrada kako bi građanima pružile hladovinu, poboljšale kvalitetu zraka, ali i smanjile oslanjanje na klimatizaciju

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jedan radi 'vikendicu' mački, drugi uči boje preko voća...

Primjena drvećem nadahnute arhitekture i dalje raste širom svijeta, uključujući i zgrade prekrivene biljkama, koje su trenutno u izgradnji u Taipeiju, Dallasu i Singapuru. Nekoliko tvrtki, od Los Angelesa do Švicarske, pretvorilo je drveće i grmlje u integralni građevinski materijal. Arborealna estetika nadahnuta je nizom praktičnih razmatranja: U nastojanju da se minimiziraju učinci stakleničkih plinova iz novih zgrada, arhitekti su uložili u više zelenila kako bi omogućili hlad, povećali kvalitetu zraka i smanjili potrebu stanara za klimatizacijom. Ovih osam prekrasnih građevina koje se oslanjaju na drveće će vam zasigurno promijeniti način na koji gledamo modernu arhitekturu.

Rolexovo buduće sjedište u Dallasu dizajnirao je arhitekt Kengo Kuma 2015. godine. Inspirirana kamenim zidovima japanskih dvoraca, zgrada se izvija tako da otkriva uređene terase, a ima i prostor za događanja na krovu koji je obložen drvetom.

BIG, tvrtka danskog arhitekta Bjarkea Ingelsa, nedavno je najavila 670 Mesquit, svoj prvi projekt u Los Angelesu. Projekt mješovite namjene veličine je 2,6 milijuna četvornih metara koji uključuje dvije zgrade sačinjene od betonskih kockica, od kojih je svaka prekrivena uređenim terasama.

Agora Gardens Tower arhitekta Vincenta Callebauta trenutno je u izgradnji u Taipeiu, a trebao bi biti dovršen 2017. godine. Ekološka građevina, koja je inspirirana dvostrukom spiralnom strukturom DNA, sadržavat će biljke i drveće na svakom katu kako bi apsorbirali ugljični dioksid, a čak dopuštaju stanovnicima da sami uzgajaju hranu.

Vo Trong Nghia Architects izgradit će kampus na Sveučilištu FPT u Ho Ši Minu. Postavljen je na 14 kvadratnih kilometara, a cijeli kampus će ličiti na povišenu šumu koju okružuje prostrano dvorište.

Pobjednički dizajn ParkRoyal je 2015. dobio je nagradu Urban Habitat od Vijeća za visoke zgrade i urbano stanište. To je hotel u Singapuru koji je napravio WOHA.

Njemački Ingenhoven Architects osmislio je idealan 'zeleni dizajn' za zgradu Marina One, novu visokogradnju u Singapuru.

Talijanski arhitekt Stefano Boeri nedavno je najavio gradnju kule u Švicarskoj. 'Cedrov toranj' (Tower of Cedars) sadrži 18.000 biljaka, 6.000 grmlja i 100 stabala, a sve to štiti stanovnike od buke i zagađenja.

Ovaj kompleks koji se nalazi u gradu Ho Ši Minu, opet izgrađen od strane Vo Trong Nghia Architectsa, sastojat će se od tri visoke građevine prekrivene bambusom i povezane mostovima zasjenjenim lišćem. Bit će postavljene na parceli površine oko 90.400 četvornih metara, tri zgrade (svaka s 22 kata) imat će oko 720 stanova, a svi će imati pristup zajedničkom vrtu na krovu, piše Architectural Digest.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak 

POGLEDAJTE VIDEO: s Borisom Banovićem #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci