Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

5 znakova da previše zalijevate svoju biljku

Ovih pet znakova pokazuju da ste pretjerali u zalijevanju biljke
1

Ako ste pretjerali sa zalijevanjem, očistite korijenje biljke koje je propalo i presadite ju u novu zemlju. Rjeđe ju zalijevajte i njeno stanje bi se moglo popraviti već u roku od tjedan ili dva, kažu stručnjaci

VIDEO

Od paprati do fikusa, različite sobne biljke imaju različite potrebe za vodom. Sukulenti i puzavci, na primjer, nemaju problema s tim ako je zemlja u kojoj rastu povremeno suha, dok neke druge vrste biljaka - poput paprati - više vole da su stalno u vlažnoj zemlji. Ukratko, dok neke biljke mogu patiti zbog previše vode, uzrok zbog kojega će propadati neke druge može biti to što ih prerijetko zalijevate.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrtna bajka u Osijeku

Pokretanje videa...

vrtna bajka 01:19

Evo znakova kojima vam biljka može pokušati dati do znanja da praksu vezanu uz zalijevanje treba preispitati.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Tlo je uvijek mokro na dodir

Ako nedavno niste zalijevali, provjerite zemlju u tegli oko jedan centimetar ispod površine. Ako je i dalje vlažno od posljednjeg zalijevanja, to bi moglo značiti da je tlo prezasićeno vodom. Obavezno nabavite tegle s otvorima za odvod  kako biste spriječili nakupljanje viška vlage u tlu.

2. Lišće žuti

Savjetnik za sobne biljke, Stu Wilson, zvani 'Plantastic Mr. Fox', kaže da lišće koje je požutjelo može biti jedan je od glavnih znakova prekomjernog zalijevanja. No, ironija je da može požutjeti i kad nema dovoljno vode. Zato - provjerite razinu vlage u zemlji malo ispod vrha, da biste bili sigurni u čemu je problem. 

3. Stabljike su omekšale

Wilson primjećuje da su mekane stabljike biljke još jedan vidljivi znak prekomjernog zalijevanja. Pojavljuju se zato što cijela biljka upija previše vlage i počinje gubiti čvrstoću.

4.Smeđi rub na lišću ili mrlje

 Rebecca Bullene, vlasnica trgovine biljem iz Brooklyna kaže kako smeđe mrlje na rubovima lišća upućuju na to da biljku ne zalijevate dovoljno, pa se lišće pomalo suši. S druge strane, mrlje na sredini  lišća znak su prekomjernog zalijevanja.

5. Tlo privlači štetnike

Komarci i drugi štetnici vole vlažno tlo. Ako primijetite da se oko vaših biljaka skupljaju bube, možda je vrijeme da provjerite stanje zemlje. Najjednostavnije je to učiniti tako da nježno istresete biljku iz tegle, zajedno sa zemljom i korijenjem. Provjerite korijenje - ako previše zalijevate biljku, ono može postati pomalo kašasto. Tlo biljke također može ispuštati kiselkast miris zbog bakterija koje vole vodu i stvaraju se oko korijenja.

Kako spasiti biljku koju ste izmučili pretjeranim zalijevanjem

Ako ste sigurni da je vaša biljka postala žrtvom toga da ste ju pretjerano zalijevali, dobro je znati da ju možete spasiti. Wilson savjetuje uklanjanje oštećenog korijenja i presađivanje biljke u novo tlo. Zatim ga postavite na sunčano mjesto s dobrim protokom zraka i suzdržite se od zalijevanja ubuduće dok ne budete vidjeli da je zemlja na vrhu suha. 

Biljka bi u roku od tjedan do dva trebala pokazati znakove poboljšanja. Naravno, to je općenita procjena, jer sve ovisi o vrsti biljke i nekima može trebati i mjesec do dva da živnu, donosi portal MindBodyGreen. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara