Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Ovo je najhladnije naseljeno mjesto svijeta, rekord je -71°C

Snijeg traje 213 dana u godini, rijeka je zaleđena od listopada do svibnja, a škole se ne zatvaraju sve dok temperature ne padnu ispod -52 Celzijevca. Dobrodošli u ruski Ojmjakon...

28 komentara

Ironično, Ojmjakon u prijevodu znači "voda koja se ne smrzava", zbog obližnjih toplih izvora, no ovaj ruski gradić daleko je od ugodne topline. Najhladnije je naseljeno mjesto na svijetu, smješteno svega 3 stupnja od sjevernog pola, a poznato je i pod nazivom "Staljinov prsten smrti". Broji oko 500 stanovnika, a nalazi se u Jakutskoj u Rusiji, u dalekoistočnom dijelu Sibira. 

Najniža izmjerena temperatura iznosila je -71 stupanj Celzijeva na spomeniku u Ojmjakonu. No na meterološkoj postaji Tomtor najniža temperatura bila je -68 Celzijevaca 1933. U svakom slučaju, grad je rekorder po najnižoj temperaturi naseljenog mjesta. 

I dok mi uživamo u sasvim ugodnim temperaturama za listopad, danas je u Ojmjakonu bilo -12 Celzijevaca. Kada biste tamo izašli goli bilo kojeg prosječnog dana, trebala bi samo minuta da se smrznete do smrti. 

 

-71 Derecede Hayat ❄️⛄Rusya'nın Kuzey doğusundaki Oymyakon kasabasında halk, -71 dereceye ulaşan soğuklarda hayatta kalmaya çalışıyor. Oymyakon'da kış aylarında hava sıcaklığı - 52 ila - 71 derece arasında değişiyor.Bir okul ve sağlık kliniğinin bulunduğu köyde kış aylarında elektronik cihazlar ve otomobiller kullanılamıyor.Gemiler buza oturmuş durumdadır. İronik olan ise "Oymyakon" aslında "donmayan su" demektir. Gelecek bahara kadar gemiler limandan hareket edemeyecektir. Doktorlar yerli halkın yetersiz beslenmeden problem çekmediğini, çünkü yedikleri hayvanların yüksek oranda mikronutrient içerdiğini söylüyor. Köyde yaz aylarında sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıkması anormal karşılanıyor. Oymyakon'da hava sıcaklığı bazen o kadar düşüyor ki dolma kalemlerin mürekkebi donuyor, insanların gözündeki gözlükler buz tutuyor ve piller güç kaybediyor.Oymyakon'da okullar ancak soğukluk -52 derecenin altına düşerse tatil oluyor. #oymyakon #russia #sciencegeo #travel #rauters

Objavu dijeli 🔭Abdülhamit DOĞANAY🍁 (@science_geo)

Od čega žive?

Na svega tri stupnja od polarnog kruga i prosjekom temperatura od -15,5 stupnjeva ovaj grad izgleda poput zamrznute bajke. No život nije bajka za njegove stanovnike.

Većinom se bave uzgajanjem sobova i divljih konja te ribolovom na rijeci Indigirki. Konji su izgledom slični ponijima, ali imaju dužu dlaku kako bi se zaštitili od hladnoće.

 

Objavu dijeli Oymiakon Tour (@oymiakontour)

Rijeka je zaleđena od listopada do svibnja, a ljeti je moguće pecati repuške, čir, muksune, omulje. Uzgoj žitarica, voća i povrća nije moguć. 

Unatoč tome, stanovništvo nije pothranjeno, piše Daily Mail jer mlijeko njihovih životinja zadovoljava ljudske potrebe za mikronutrijentima. 

Ovi žitelji su iznimno otporni, a njihove škole zatvaraju se samo ako temperatura padne ispod -52 stupnja Celzijeva. 

Snijeg traje 213 dana u godini

Njihova ljeta mogu biti topla, ali to nije slučaj svake godine. Tada temperature mogu dostići od 25 do 30 Celzijevaca, pa godišnja amplituda kod njih može iznositi i više od 100 stupnjeva. Najtoplije ljeto je bilo 2010. s temperaturom od 34,6 Celzijevaca. Od ukupno 365 dana u godini, ovo mjesto je pod snijegom 213 dana. 

Zimi dan traje svega 3 sata dok ljeti može potrajati i 21 sat. U Ojmjakonu nema hotela, ali nekoliko obitelji rado će ugostiti posjetitelje preko noći. Ovaj gradić voli turiste, a njihova gradonačelnica svakome od njih pokloni certifikat kojim im se čestita što su posjetili Pol hladnoće. 

Mobitela nema

Prvi grad Jakutsk udaljen je dva dana vožnje. U Ojmjakonu mobiteli ne rade. Signala nema, a i kad bi ga bilo, mobiteli bi bili beskorisni na toj hladnoći. Stanovnici ne mogu nositi naočale vani jer im se zamrzavaju na licu. Većina njih još uvijek ima vanjske zahode.

Pri iznimnim hladnoćama smrzavaju se tinte u kemijskim olovkama, a baterije ne rade. Pipe se smrzavaju već nakon pet sati ne korištenja. Mnogi stanovnici ostavljaju automobile upaljene cijeli dan iz straha da ih neće moći ponovno upaliti. 

 

Objavu dijeli Nacho Pinatti (@pina317)

Problem im je i sa sahranjivanjem preminulih. Smrznuta zemlja odmrzava se ponekad i do tri dana kako bi uspjeli iskopati raku dovoljnu za mrtvački sanduk. 

Unatoč nemilosrdnim prirodnim uvjetima, stanovnici Ojmjakona poznati su po svojoj dugovječnosti jer su izloženi čistom zraku, zdravoj prehrani i čistoj vodi. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message