Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Ovo je recept za ajngemahtec koji ni Tomašević ni Selak Raspudić ne znaju skuhati

Ovo je recept za ajngemahtec koji ni Tomašević ni Selak Raspudić ne znaju skuhati

Riječ je o 'ajngemahtecu', gustoj pilećoj juhi s povrćem i domaćim noklicama, a pripremale su je brojne bake diljem hrvatske. Često su je zvali i 'juha s graškom', jer je po njemu bila karakteristična

Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika/icu Zagreba obilježila su brojna prepucavanja, a najveće kontroverze uspjelo je izazvati pitanje o juhi. Ni gradonačelnik Tomislav Tomašević, a ni njegova protukandidatkinja Marija Selak Raspudić nisu znali dati konkretan odgovor na pitanje, što je to ajngemahtec, što je izazvalo zgražanje brojnih građana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

Riječ je o gustoj pilećoj juhi s povrćem i domaćim noklicama, a pripremale su je brojne bake diljem Hrvatske. Često su je zvali i jednostavno 'juha s graškom', jer je upravo po grašku bila karakteristična. Ukoliko ste se zaželjeli ove juhe, isprobajte ovaj starinski recept. 

Evo što sve kvari domaću juhu i kako joj možete popraviti okus
Evo što sve kvari domaću juhu i kako joj možete popraviti okus

Sastojci:

  • 400–500 g pilećeg mesa (bijelog ili dijelovi s kostima poput batka)
  • 2 mrkve
  • 1 peršin (korijen i/ili list)
  • 1 manji komad celera (korijen)
  • 1 manja glavica luka
  • 1 šalica graška (svježeg ili smrznutog)
  • 1 lovorov list
  • Sol, papar, začinska mješavina za povrće (po želji)
  • Maslac ili ulje (za pirjanje)
  • Voda ili temeljac (oko 1.5 litra)

Priprema:

Meso najprije operite, zatim ga narežite na sitnije komade. Mrkvu, celer i peršin ogulite i isijecite na ploške ili kockice, ovisno o želji. Luk nasjeckajte što sitnije. U većem loncu zagrijte malo ulja ili komadić maslaca, pa na to stavite luk da se kratko prži dok ne omekša. Nakon toga ubacite narezano korjenasto povrće i pirjajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Dodajte meso i nastavite pirjati dok ne izgubi sirovu boju. Potom ulijte vodu ili temeljac, dodajte lovorov list, posolite, popaprite i po potrebi dodajte malo začinske mješavine od povrća. Juha se kuha na blagoj vatri otprilike pola sata. Na kraju dodajte grašak i pustite da se sve kuha još desetak minuta, dok sastojci ne postanu mekani.

Slavni poludjeli za juhom od kostiju: Evo za što je sve dobra i kako je napraviti kod kuće
Slavni poludjeli za juhom od kostiju: Evo za što je sve dobra i kako je napraviti kod kuće

Sastojci za noklice:

  • 1 jaje
  • 2–3 žlice griza
  • Malo soli
  • 1 žličica ulja

Priprema noklica:

Jaje razmutite pa mu dodajte malo soli, nekoliko kapi ulja i griz. Smjesa treba biti čvrsta, ali ne pretvrda. Ostavite je da miruje oko 5 minuta. Zatim, pomoću dvije male žličice, oblikujte noklice i pažljivo ih stavljajte u juhu. Kuhajte ih 5 do 7 minuta, dok ne omekšaju. Na kraju kušajte juhu i po potrebi dodajte još začina te pospite svježe nasjeckanim peršinom. Poslužite dok je još toplo – uz domaći kruh ili jednostavno samostalno, na žlicu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29
Božićni party: Što se sve smije, a što ne na 'poslovnoj' zabavi?
NE TRAČAJTE

Božićni party: Što se sve smije, a što ne na 'poslovnoj' zabavi?

Svaki treći zaposlenik zažali zbog svojeg ponašanja na božićnim partyjima, uglavnom zato što se napiju pa rade gluposti, koketiraju sa šefovima ili se posvađaju s nekim